Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Bedenktijd bij keukenkoop nodig

Geplaatst op 10 apr 2013 , bijgewerkt 10 apr 2013, 08:17

Consumenten worden soms flink onder druk gezet als ze een nieuwe keuken willen kopen, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Veel keukenverkopers proberen de klant direct de koopovereenkomst te laten tekenen.

Maar over de annuleringskosten die de koper moet betalen als hij toch van de koop afziet, zegt de verkoper niets of blijft hij onduidelijk. Toch bedragen die annuleringskosten 30 % van de koopsom van de keuken. Spijt krijgen van een snel gekochte keuken kan dus al snel enkele duizenden euro's aan annuleringskosten opleveren. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond pleiten daarom voor een bedenktijd bij de aankoop van keukens.

Vereniging Eigen Huis liet in januari een mysteryshopper tien keukenzaken bezoeken, verspreid over heel Nederland.  Bij veel keukenleveranciers is het overduidelijk dat het doel van de verkoper is om de klant meteen te laten tekenen en zo min mogelijk bedenktijd te gunnen. In vier van de tien gevallen werd de mysteryshopper onder druk gezet om direct te tekenen met een zogenaamd eenmalige aanbieding met kortingen oplopend tot wel 40 procent. Deze kortingen bleken echter ook op een later moment nog geldig. In een ander geval werd de leidinggevende ingeschakeld om extra druk op de koper te zetten. Vereniging Eigen Huis adviseert kopers niet te snel toe te happen en stevig te onderhandelen voordat de keuken wordt gekocht.

Consumentenvoorwaarden

Zo kwistig als verkopers met kortingen strooiden, zo spaarzaam zijn zij met informatie over consumentenvoorwaarden. Geen enkele verkoper begint zelf over annuleringskosten.  Hoewel het percentage annuleringskosten in de algemene voorwaarden staat, weten zes van de tien verkopers de hoogte van deze kosten niet of geven zij een ontwijkend antwoord als er naar gevraagd wordt. 

De Consumentenbond herkent het beeld van druk en korting dat uit dit onderzoek naar keukenleveranciers naar voren komt. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond vinden dat het daarom hoog tijd wordt dat de koper van een keuken een bedenktijd van enkele dagen krijgt die het hem mogelijk maakt om zonder kosten de keukenkoop te annuleren als hij zich bedenkt. De vereniging en de Consumentenbond gaan zich hier sterk voor maken. Hierdoor is de koper minder kwetsbaar voor de druk die nog steeds door de keukenverkopers op hem wordt uitgeoefend.

Bekijk het onderzoeksrapport 'Mystery-shopping Keukenleveranciers'

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid