Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Het moet echt anders op de woningmarkt

Geplaatst op 10 apr 2013 , bijgewerkt 10 apr 2013, 14:01

Vereniging Eigen Huis is blij met het rapport van de Tweede Kamercommissie die de ontwikkeling van de huizenprijzen in de afgelopen twee decennia he...

Vereniging Eigen Huis is blij met het rapport van de Tweede Kamercommissie die de ontwikkeling van de huizenprijzen in de afgelopen twee decennia heeft onderzocht.

Het belangrijkste punt in het rapport is dat de woonwensen en woonbehoeften van burgers vanaf nu centraal moeten staan. Tot op heden zijn het vooral de projectontwikkelaars, de bouwers, de banken en de gemeenten die de dienst uitmaken en maximaal hebben geprofiteerd van de ondoorzichtige processen in de nieuwbouw. De consument heeft daardoor het nakijken: het woningaanbod reageert veel te weinig op de vraag en door de schaarste in het aanbod schieten de prijzen omhoog. De prijsstijgingen werden in sterke mate mogelijk gemaakt door een te ruime kredietverstrekking door de banken.

Kritiek op overheid

Terecht kritisch is de commissie volgens Vereniging Eigen Huis ten aanzien van de overheid, die tot op heden signalen van een oververhitte woningmarkt niet oppakte, de ontwikkelingen op hun beloop heeft gelaten en te weinig regie heeft genomen. De vereniging heeft hier in het verleden regelmatig voor gewaarschuwd.

Belangrijk is ook dat de overheid afstapt van verbrokkeld beleid door de verschillende ministeries die met de woningmarkt te maken hebben. Er moet integraal beleid worden gevoerd door de minister voor Wonen die ook daadwerkelijk de regie neemt. Daarbij moet het belang van de burgers voorop staan.

Omschakelen

Het vraagt van alle betrokken partijen een enorme omslag om van het ingesleten aanbodgerichte denken en doen om te schakelen naar een vraaggestuurd handelen, maar een dergelijke verandering is van essentieel belang voor een goed functionerende woningmarkt.

Vereniging Eigen Huis hoopt dat het rapport van de commissie Huizenprijzen brede steun krijgt in de Tweede Kamer en dat met voortvarendheid de condities worden gecreƫerd om de aanbevelingen uit te kunnen voeren. Daar is het nu de hoogste tijd voor.

Lees de notitie van Vereniging Eigen Huis voor het overleg met de Tijdelijke commissie Huizenprijzen (pdf)
Kosten koper - Een reconstructie van twintig jaar stijgende huizenprijzen

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid