Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Woononderzoek 2012 presenteert onjuist beeld woonlasten

Geplaatst op 17 apr 2013 , bijgewerkt 17 apr 2013, 13:16

Bij de presentatie van het Woononderzoek 2012 op 11 april 2013 zijn de kosten van onderhoud van een eigen woning ten onrechte niet meegete...

Bij de presentatie van het Woononderzoek 2012 op 11 april 2013 zijn de kosten van onderhoud van een eigen woning ten onrechte niet meegeteld. Hierdoor gaat de vergelijking van woonlasten voor huurders en huiseigenaren mank.

Huurders zouden volgens de berichtgeving over het onderzoek relatief meer betalen voor wonen dan huiseigenaren. Maar als alle kosten van het eigenwoningbezit worden meegeteld is een huiseigenaar juist duurder uit dan een huurder.

Onderhoud eigen huis gemiddeld 300 euro per maand

Een huiseigenaar betaalt zelf voor het onderhoud van zijn woning. Het gaat dan om de kosten van onderhoud en reparatie van bijvoorbeeld de cv-ketel en andere installaties, de badkamer en keuken, het dak en de goten en voor schilderwerk. Hiervoor reserveren of besteden eigenwoningbezitters gemiddeld 300 euro per maand. Voor een huurder zijn al deze kosten bij de huurprijs inbegrepen. Als deze onvermijdelijke uitgaven voor kopers wel in de berekeningen worden meegenomen, zijn huiseigenaren iedere maand juist een groter deel van hun inkomen kwijt aan wonen dan huurders.

Kopers bij gelijk inkomen duurder uit dan huurders

De relatief lagere woonlasten in de koopsector zouden volgens het Woononderzoek 2012 samenhangen met de gemiddeld hogere inkomens van huiseigenaren. Maar het onderzoek laat ook zien dat er tussen huurders en kopers met hetzelfde inkomen al bijna geen verschil in maandelijkse woonlasten bestaat. De zogeheten woonquotes, die de woonlasten uitdrukken in een percentage van het besteedbaar inkomen, zijn met 25 % voor kopers en 26 % voor huurders vrijwel gelijk. Ten onrechte zijn ook bij deze berekening de onvermijdelijke kosten van onderhoud van een eigen huis buiten beeld gebleven. Als die uitgaven wel worden meegeteld, is de woonquote van een koper met 36 % juist aanzienlijk hoger dan die van een huurder.

Lees meer over het Woononderzoek 2012

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid