Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vertrouwen in woningmarkt veert iets op na diep dal

Geplaatst op 08 mei 2013 , bijgewerkt 08 mei 2013, 07:09

De woonconsument heeft in april duidelijk meer vertrouwen gekregen. Nadat in het eerste kwartaal klein stapjes vooruit zijn gezet, maakte het vertro...

De woonconsument heeft in april duidelijk meer vertrouwen gekregen. Nadat in het eerste kwartaal klein stapjes vooruit zijn gezet, maakte het vertrouwen dat burgers in de woningmarkt hebben in april een sprong vooruit.

De Eigen Huis Marktindicator, die sinds mei 2004 het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet, stijgt met drie punten van waarde 54 naar 57. Bij een waarde van 100 punten is de stemming neutraal. “De woningmarkt zit daarmee nog steeds in een diep dal, maar dit is het eerste signaal dat duidt op een keerpunt”, aldus woningmarktspecialist Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. “Om daar zeker van te zijn, moet de Marktindicator ook in mei een positieve ontwikkeling laten zien. Het heeft er alle schijn van dat dit gaat gebeuren.”

Minder negatief

De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau laten zich iets positiever uit over de huizenmarkt, waar nu de bodem zou zijn bereikt. Volgens Vereniging Eigen Huis is dat nog iets te stellig, want er zijn nog steeds grote onzekerheden in de markt, zoals de snel oplopende werkloosheid en de dalende koopkracht van huishoudens. Ook de nog voortgaande prijsdaling van woningen brengt veel huishoudens in een ongunstiger financiële positie, hoewel uit cijfers van het Kadaster blijkt dat die daling afvlakt.

Positief

De recente stijging van de Eigen Huis Marktindicator kent een paar duidelijke oorzaken. De onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek is voor deze kabinetsperiode verdwenen en dat zorgt voor enige rust onder zowel starters als doorstromers. In de afgelopen jaren is door deze onzekerheid een stuwmeer ontstaan van mensen met uitgestelde verhuisplannen. Als deze groep nu weer voorzichtig overweegt om hun lang gekoesterde plannen uit te voeren, kan dat de koopwoningmarkt een flinke oppepper geven. Huizenprijzen zijn gedaald en het aanbod is groot, waardoor er in alle prijsklassen veel keuze is.

Verder blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat huurders door de aangekondigde forse huurverhoging eerder overwegen naar een koopwoning over te stappen, ondanks de kosten van onderhoud van een eigen huis, waar de huiseigenaar voor opdraait. Het gevoel over een eigen huis te beschikken, dat in tegenstelling tot een huurwoning helemaal kan worden aangepast aan de eigen woonwensen, wordt belangrijk gevonden.

Tot slot stijgt de Eigen Huis Marktindicator door de gedaalde hypotheekrente. Die zorgt voor lagere maandlasten, ondanks de hoge winstmarges die banken nog steeds in de rentetarieven doorberekenen.

Eigen Huis Marktindicator

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid