Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

VEH: Stel doorvoeren verbeteringen in beleggingspolissen verplicht

Geplaatst op 06 jun 2013 , bijgewerkt 06 jun 2013, 14:54

Verzekeraars die dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht, moeten verbeteringen in de polis verplicht doorvoeren, vindt Vereniging Eigen Huis (VE...

Verzekeraars die dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht, moeten verbeteringen in de polis verplicht doorvoeren, vindt Vereniging Eigen Huis (VEH). Huishoudens die zo'n polis hebben, maken uit zichzelf nog veel te weinig gebruik van de nieuwe mogelijkheden die het flankerend beleid biedt om een hoger eindkapitaal te bereiken.

Het overgrote deel van de klanten is murw van de lang voortslepende woekerpolisaffaire en reageert niet meer op brieven van de verzekeraar, waar ze weinig vertrouwen meer in stellen. Daarom wil Vereniging Eigen Huis dat verzekeraars verplicht worden polisverbeteringen in het belang van de klant door te voeren. Hiervoor pleit de vereniging bij de Vaste Commissie Financiƫn van de Tweede Kamer.

Een lopende beleggingsverzekering kan een hoger eindkapitaal bereiken, bijvoorbeeld door beleggingsfondsen met hoge beheerkosten in te wisselen voor fondsen met aanzienlijk lagere kosten. Ook een dure overlijdensrisicoverzekering kan vaak goedkoper.

Sommige klanten kunnen beter overstappen naar een ander product dat de verzekeraar aanbiedt. Dit moet zonder belemmeringen en zonder kosten kunnen. Verzekeraars moeten het verbeteradvies opstellen en doorvoeren als een klant niet zelf in actie komt.
Zo kunnen grote groepen klanten alsnog hun verwachte eindkapitaal verbeteren. Alleen als klanten de aangeboden verbetering van hun beleggingsverzekering echt niet willen, moeten ze dat kunnen weigeren.

Beleggingsverzekeringen nog steeds onnodig duur

Nederlanders kochten tot 2008 zo'n 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen. Door de hoge kosten is een groot aantal daarvan aangemerkt als 'woekerpolis'. Samen met de tegenvallende rendementen zorgen de hoge kosten ervoor dat veel consumenten het beoogde eindbedrag bij lange na niet halen.

Met verzekeraars zijn akkoorden gesloten over compensaties als de kosteninhoudingen te hoog zijn geweest. Voor veel mensen is deze tegemoetkoming echter bij lange na niet voldoende om het beoogde eindbedrag te halen. Als flankerend beleid is afgesproken dat verzekeraars de mogelijkheid bieden om lopende beleggingsverzekeringen goedkoper te maken en om zonder kosten te kunnen overstappen naar een beter passend financieel product.

Op brieven die verzekeraars hierover aan klanten sturen komt maar weinig response. "Veruit de meerderheid  van de polishouders zal waarschijnlijk nooit meer reageren. Veel mensen zijn moe van al het gedoe over woekerpolissen en steken de kop in het zand. Nog maar weinigen komen in beweging", zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis.

Het verlagen van de kosten in lopende polissen door verzekeraars is geen automatisme. Vereniging Eigen Huis wil daarom dat verzekeraars verplicht worden om de mogelijkheden benutten waarmee klanten een hoger eindkapitaal kunnen bereiken. Voorwaarde is dat iedere aanpassing past in het bestaande fiscale regime en dat de premie niet omhoog gaat.

Vereniging Eigen Huis is voorstander van deze eenvoudige recht door zee-oplossing omdat het niet realistisch is om te verwachten dat veel consumenten uit eigen beweging naar een financieel adviseur zullen stappen om hun polis aan te laten passen in het kader van een breed financieel advies.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid