Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Verplicht vooraf sparen voor een eigen huis nu niet aan de orde

Geplaatst op 28 jun 2013 , bijgewerkt 28 jun 2013, 11:01

In het vandaag gepresenteerde rapport 'Naar een dienstbaar en stabiel bankwezen' van de commissie Wijffels worden aanbevelingen gedaan die de huizenm...

In het vandaag gepresenteerde rapport 'Naar een dienstbaar en stabiel bankwezen' van de commissie Wijffels worden aanbevelingen gedaan die de huizenmarkt raken. Een van de adviezen is dat hypotheken in de toekomst niet hoger mogen zijn dan 80% van de waarde van een woning. Dat zou betekenen dat een koopstarter vooraf flink moet sparen om 20% van de koopsom, plus de bijkomende kosten van zijn nieuwe huis met eigen geld te kunnen betalen.

Beperking nu niet aan de orde

Het benodigde kapitaal zou bijeen kunnen worden gespaard via het zogenoemde bouwsparen, of met opgebouwde pensioengelden. De commissie Wijffels schrijft in haar advies dat een dergelijke grote verandering van de hypotheekverstrekking pas aan de orde kan zijn als de economie en de woningmarkt hersteld en stabiel zijn en als de huizenprijzen weer gaan stijgen. De geadviseerde  beperking van de hypotheekmogelijkheden is daarom nu niet aan de orde. "Het is goed dat de commissie zegt dat het beperken van hypotheken tot 80% nu niet aan de orde is, want als dat wel zo zou zijn is dat een buitengewoon slechte maatregel", aldus Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis.

Meer adviezen dan beleid

Juist door het ontbreken van een helder en samenhangend woonbeleid van het kabinet buitelen verschillende commissies en deskundigen over elkaar heen met gevraagde en ongevraagde adviezen. Rob Mulder: "Je ziet door de hoeveelheid adviezen het beleid bijna niet meer en dit zorgt iedere keer voor onduidelijkheid en onrust onder burgers". Vereniging Eigen Huis wil pas een oordeel over een mogelijke toekomstige beperking van hypotheken geven als dit deel uitmaakt van een integraal woonbeleid.

Hypotheek nu al steeds minder

De maximale hoogte van een hypotheek wordt de komende jaren al geleidelijk teruggebracht van 105% dit jaar naar 100% in 2018. Vanaf dat moment kan een nieuwe hypotheek niet hoger zijn dan de koopsom van een huis. De kosten koper en andere bijkomende kosten moet een koper dan uit eigen portemonnee betalen. Bovendien nemen nieuwe hypotheekschulden al ieder jaar af omdat de huiseigenaar zijn hypotheek in 30 jaar geheel aflost.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid