Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Consumentenvertrouwen woningmarkt stijgt opnieuw licht

Geplaatst op 04 jul 2013 , bijgewerkt 04 jul 2013, 15:07

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is in de maand juni wederom licht gestegen, zo laat de Eigen Huis Marktindicator zien. Het gevoel on...

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is in de maand juni wederom licht gestegen, zo laat de Eigen Huis Marktindicator zien. Het gevoel onder consumenten dat het nu een goede tijd is om een huis te kopen stijgt in juni van 63 naar 68 punten. Ten opzichte van de neutraalwaarde van 100 punten is de situatie op de woningmarkt echter nog allesbehalve normaal. De marktindicator laat zes maanden op rij tekenen van voorzichtig herstel zien. Een half jaar geleden, in december 2012, bereikte het consumentenvertrouwen met een score van 51 punten echter een absoluut  dieptepunt.

Stemming minder negatief

Uit het Eigen Huis Marktindicator onderzoek blijkt dat steeds meer consumenten het nu een gunstiger tijd vinden om een woning te kopen dan in de afgelopen zes maanden. De combinatie van sterk gedaalde huizenprijzen en een dalende hypotheekrente maakt koopwoningen beter betaalbaar. Het aantal consumenten dat denkt de woningprijzen de komende 12 maanden nog sterk zullen dalen daalde in het afgelopen half jaar van 67% naar 37%. Belangrijke factor bij het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt is dat de onzekerheid over de fiscale behandeling van de eigen woning is afgenomen.

Dreiging van oplopende werkloosheid en dalende koopkracht

Hoewel het sentiment onder kopers een grote verbetering laat zien, hangen er donkere wolken boven de woningmarkt. Het aantal mensen dat zonder baan komt te zitten neemt snel toe en opnieuw daalt de koopkracht van huishoudens. Ook zijn er steeds meer huishoudens die met hun hypotheek 'onder water staan' (de waarde van het huis is lager dan de hypotheek die er op rust). Omdat banken een restschuld nauwelijks financieren blijkt verhuizen voor deze groep huishoudens vaak onmogelijk.

Huurders iets somberder over financiële situatie dan huiseigenaren

Meer huurders vinden dat zij er financieel op achteruit zijn gegaan dan huiseigenaren. 65% van de huurders geeft aan dat hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden is verslechterd. Een half jaar geleden was dit nog 52%. Van de huiseigenaren ervaart 54% een verslechtering van zijn financiële situatie tegenover 49% een half jaar geleden. Door de soms forse huurverhogingen in de sociale sector, de toenemende betaalbaarheid en het ruime aanbod aan koopwoningen zeggen wel steeds meer huurders geïnteresseerd te zijn om een woning te kopen.

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid