Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Recht-door-zee aanpak voor woekerpolisaffaire nodig

Geplaatst op 11 sep 2013 , bijgewerkt 11 sep 2013, 07:37

Verzekeraars die dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht, moeten verbeteringen in de polis verplicht doorvoeren, vindt Vereniging Eigen Huis. He...

Verzekeraars die dure beleggingsverzekeringen hebben verkocht, moeten verbeteringen in de polis verplicht doorvoeren, vindt Vereniging Eigen Huis. Het overgrote deel van de polishouders is murw van de lang voortslepende woekerpolisaffaire en reageert niet meer op brieven van de verzekeraar, waar ze weinig vertrouwen meer in stellen. Een proef met een gratis hersteladvies onder 3.000 leden van Vereniging Eigen Huis bevestigt het beeld dat mensen met een beleggingsverzekering in grote mate hebben afgehaakt en passief blijven.

Vereniging Eigen Huis vindt het ook niet realistisch om te verwachten dat veel consumenten uit eigen beweging naar een financieel adviseur zullen stappen om hun polis aan te laten passen in het kader van een breed financieel advies. Daarom pleit de vereniging bij de Vaste Commissie Financiën dat verzekeraars verplicht worden polisverbeteringen door te voeren die in het belang zijn van de klant. Woensdag 11 september vergadert de Tweede Kamer over de woekerpolisaffaire.

Een lopende beleggingsverzekering kan een hoger eindkapitaal bereiken, bijvoorbeeld door beleggingsfondsen met hoge beheerkosten in te wisselen voor fondsen met aanzienlijk lagere kosten. Ook een dure overlijdensrisicoverzekering kan vaak goedkoper.
Sommige klanten kunnen beter overstappen naar een ander product dat de verzekeraar aanbiedt. Dit moet zonder belemmeringen en zonder kosten kunnen. De vereniging wil dat verzekeraars verbeteradviezen opstellen en doorvoeren. Voorwaarde is wel dat een verbetering past in het bestaande fiscale regime en dat de premie voor de polishouder niet omhoog gaat. Zo kunnen grote groepen klanten alsnog hun verwachte eindkapitaal verbeteren. Alleen als klanten de aangeboden verbetering van hun beleggingsverzekering echt niet willen, moeten ze dat kunnen weigeren.

“Veel mensen zijn moe van al het gedoe over woekerpolissen en steken de kop in het zand. Nog maar weinigen komen in beweging, mensen schuiven de problemen voor zich uit. Voor velen geldt dat er op de einddatum van de polis een fors financieel tekort is, waardoor een groot deel van de hypotheek niet afgelost kan worden. Een grote groep huizenbezitters zal hierdoor in problemen komen. Het is daarom van groot belang dat verzekeraars, maar ook polishouders, snel actie ondernemen om financiële problemen in de toekomst zoveel mogelijk te beperken", zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis.

Lees meer in het dossier beleggingsverzekeringen

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid