Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Consumentenvertrouwen woningmarkt sterk in de lift

Geplaatst op 30 okt 2013 , bijgewerkt 30 okt 2013, 07:49

Het vertrouwen in de woningmarkt zit sterk in de lift. Dit blijkt uit het maandelijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder de Nederlandse bevol...

Het vertrouwen in de woningmarkt zit sterk in de lift. Dit blijkt uit het maandelijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder de Nederlandse bevolking. De Eigen Huis Marktindicator die specifiek het consumentenvertrouwen voor de woningmarkt meet, stijgt al tien maanden achtereen: van waarde 51 in december 2012 naar 78 in oktober.

Volgens directeur Rob Mulder is de woningmarktsituatie nog verre van normaal (neutraalwaarde = 100), maar het verlies van 36 punten sinds het begin van de crisis (april 2008) is met deze stijging goeddeels ingelopen. “Door de aanhoudende stijging van het consumentenvertrouwen verwachten we dat het aantal woningverkopen in de komende periode verder zal aantrekken. Dat is goed nieuws, niet alleen voor de woningmarkt en de economie, maar vooral ook voor al die mensen die hun verhuisplannen al zo lang hebben moeten uitstellen.”

Gunstig moment om te kopen?

Inmiddels is de helft van de Nederlandse bevolking (50%) van mening dat het nu een gunstig moment is om een huis te kopen. Rob Mulder: “Toen de financiële crisis in 2008 losbarstte en de schrik er bij de mensen goed in zat, kwam dit percentage uit op 10%. Hetzelfde zien we bij de groep die juist van mening is dat het nu nog steeds een ongunstig moment is om te kopen. Aan het begin van de crisis zat die groep op 50%, nu nog maar op 20%. Het sentiment is dus echt gedraaid. De rest van de bevolking (30%) is overigens van mening dat het geen gunstige, maar ook geen ongunstige tijd is om te kopen.”

Stabilisatie huizenprijzen

In de meting van het consumentenvertrouwen valt verder op dat de verwachting over de verdere prijsontwikkeling van huizen volledig is omgeslagen. Verwachtte een grote meerderheid van de Nederlanders (67%) aan het begin van het jaar nog dat huizenprijzen verder zouden dalen, in de afgelopen maand is dat percentage verder geslonken naar krap een kwart (24%). Bijna de helft (47%) verwacht nu dat de prijzen vrijwel gelijk zullen blijven en 21% zelfs dat ze in het komende jaar zullen stijgen. De rest (8%) geeft aan het niet te weten.

Plussen en minnen

Vanuit het perspectief van de koper wordt het minder negatieve beeld van de woningmarkt niet alleen veroorzaakt door de gedaalde huizenprijzen en het ruime aanbod aan woningen. Sinds begin van dit jaar worden ook de dalende hypotheekrente en de stijgende huren als reden genoemd waarom het gunstiger zou zijn om een huis te kopen. De keerzijde wordt gevormd door de slechte economische situatie, het feit dat inkomens onder druk staan en dat er nog steeds mensen zijn die koopwoningen slecht betaalbaar vinden. Deze groep is net als de groep die denkt dat de fiscale behandeling van een koopwoning ongunstiger wordt, sterk in omvang afgenomen.
Rob Mulder: “In de afweging om te kopen of niet krijgen de plussen steeds meer de overhand, maar het blijft een afweging die ieder voor zich moet maken. Het geld speelt daarbij een hoofdrol, maar het is goed om te realiseren dat in die afweging veel meer zaken een rol spelen.”

Meer ruimte voor optimisme

De woningmarkt worstelt nog met forse problemen, zoals  alle persoonlijke ellende die ontstaat door werkloosheid  of echtscheiding  in combinatie met waardedaling en het ontstaan van restschulden.  Toch is er op dit moment reden voor enig optimisme. Rob Mulder: “Het is nu aan de overheid om alert te blijven op ontwikkelingen die beginnend herstel op de woningmarkt kunnen doorkruisen. Het is zaak om daar waar mogelijk actief te ondersteunen. De compensatie in de inkomstenbelasting die wordt voorgesteld voor de beperkingen in de hypotheekrenteaftrek zijn daar een goed voorbeeld van.

Eigen Huis Marktindicator

Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid