Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Huiseigenaar wil voor verkiezingen duidelijkheid over ozb

Geplaatst op 27 feb 2014 , bijgewerkt 27 feb 2014, 21:00

Lokale politieke partijen moeten vóór de gemeenteraadsverkiezingen duidelijkheid geven over hun plannen met de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat is ...

Lokale politieke partijen moeten vóór de gemeenteraadsverkiezingen duidelijkheid geven over hun plannen met de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat is de oproep van Vereniging Eigen Huis aan de lokale politici.

De oproep wordt onderbouwd door een ozb-peiling die Vereniging Eigen Huis de afgelopen maanden hield. Ruim 100.000 huiseigenaren vulden de vragenlijst van deze peiling in. Vandaag stuurt de vereniging de resultaten naar 4.000 politieke partijen in alle gemeenten.

Peiling: geen hogere ozb bij dalende woningwaarde

Huiseigenaren vinden het bedrag dat ze jaarlijks aan ozb betalen hoog. De helft verwacht dat deze gemeentebelasting de komende jaren fors verder zal stijgen. Uit de peiling blijkt dat daar geen draagvlak voor is. Meer dan 90% vindt het bovendien onbegrijpelijk als de ozb-aanslag van zijn gemeente stijgt, terwijl de waarde van de woning alleen maar daalt.

De ozb is wel een geaccepteerde belastingheffing, mits de gemeente onderbouwd verantwoording aflegt over de besteding van het geld. Zo vindt iets meer dan 80% het niet acceptabel als de ozb-opbrengst gebruikt wordt om gaten in de gemeentebegroting te dichten, en vooral als dat achteraf pas blijkt. Kiezers verwachten hierover van lokale politici openheid en eerlijkheid. Het ozb-beleid van lokale politieke partijen is dan ook voor driekwart van de huiseigenaren belangrijk tot doorslaggevend bij het bepalen van hun stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

Bijna tweederde vindt het rechtvaardig als ook huurders meebetalen aan de ozb. Ook zij profiteren van de collectieve voorzieningen die uit de ozb-opbrengsten worden betaald en het is ook niet terecht als de kosten van falend gemeentebeleid via deze belasting worden afgewenteld op huiseigenaren.

VEH: ozb-bijsluiter nodig

Vereniging Eigen Huis wil dat gemeenten ieder jaar een bijsluiter meesturen met de ozb-aanslag. Daarin moet de gemeente verantwoording en uitleg geven over de keuzen bij de besteding van de ontvangen belastinggelden. Directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: "In veel gemeenten hebben huiseigenaren nu geen idee waar het ozb geld aan wordt uitgegeven en helemaal niet waarom ze ieder jaar weer meer moeten betalen. Gemeenten zeggen vaak dat een verhoging nodig is om een bibliotheek of een andere algemene voorziening open te houden, zonder dat wordt gerept over andere keuzen. Vooral als het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld verliezen op grondposities van de gemeente af te dekken moet dat via de ozb-bijsluiter duidelijk op tafel komen".

Ozb-toppers 2011-2014

Landelijk is de ozb sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 met gemiddeld 16,7 % gestegen, terwijl de gemiddelde woz-waarde van woningen in dezelfde periode met 11,9 % is gedaald. Onbetwiste koploper is de gemeente Gemert-Bakel, waar de ozb in vier jaar tijd met maar liefst 129 % omhoog schoot. Grootste daler, maar nog steeds een van de duurste gemeenten, is Blaricum. Hier zijn eigenwoningbezitters in dezelfde periode gemiddeld 14 % minder ozb gaan betalen. De ozb-ontwikkeling en de resultaten van de peiling staan per gemeente op www.eigenhuis.nl/ozbpeiling

Gemeentelijke woonlasten 2014

Vereniging Eigen Huis heeft ook van elke gemeente de woonlastenontwikkeling in 2014 onderzocht. Gemiddeld stijgt de ozb dit jaar met 2,9 % en de rioolbelasting met 2,2 %. Daarentegen daalt de afvalstoffenheffing landelijk met gemiddeld 1 %. Ozb-topper in 2014 is Geldermalsen met een stijging van 28,3 %.

Top 5 stijgers woonlasten 2014 (pdf)
Woonlasten per gemeente 2014 (pdf)
Lees meer over de ozb-peiling 

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid