Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

VEH: 350 meldingen over koop en verkoop huurwoningen met korting

Geplaatst op 15 apr 2014 , bijgewerkt 15 apr 2014, 22:00

Bij het meldpunt verkoop huurwoningen van Vereniging Eigen Huis zijn in een maand tijd 350 meldingen binnengekomen over de ervaringen van m...

Bij het meldpunt verkoop huurwoningen van Vereniging Eigen Huis zijn in een maand tijd 350 meldingen binnengekomen over de ervaringen van mensen met de verkoop van sociale huurwoningen die door woningcorporaties met korting te koop worden aangeboden.

Soms zijn de verhalen positief, bijvoorbeeld als iemand voor een lage prijs een voormalige huurwoning kan kopen. Andere ervaringen zijn uitgesproken negatief als huiseigenaren door de kortingen die corporaties hanteren hun eigen huis niet meer tegen een normale marktprijs kunnen verkopen.

Voordeel kopers is nadeel verkopers

Woningcorporaties zijn in toenemende mate actief met de verkoop van huurwoningen. Sinds 1 oktober 2013 zijn de verkoopregels versoepeld waardoor de kortingen onder strikte voorwaarden kunnen oplopen tot de helft van de marktwaarde. Dat is aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt en voor huurders, die zo voordelig hun huurhuis kunnen kopen. Maar particuliere huiseigenaren die in dezelfde straat of buurt hun huis proberen te verkopen, kunnen daar nadeel van ondervinden. Zij moeten dan concurreren met corporaties die soortgelijke woningen tegen lagere prijzen aanbieden dan zij zelf voor hun woning hanteren. Daardoor kan de verkoopopbrengst tegenvallen en lopen zij mogelijk tegen een (groter) verlies of een (hogere) restschuld aan.

Meldpunt VEH en NVM

Vereniging Eigen Huis vraagt naar de ervaringen van mensen die ná 1 oktober 2013 een voormalige huurwoning hebben gekocht, of die sinds die datum bij de verkoop van hun eigen huis moeten concurreren met corporatiewoningen die met korting te koop worden aangeboden. Het meldpunt is te vinden via de website van VEH: www.eigenhuis.nl/meldpunt en is tot 1 juni geopend. De NVM peilt ten behoeve van het zelfde onderzoek de ervaringen van makelaars.

Landelijke top 10 verkoop corporatiewoningen

In de gemeente Zuidplas, Delft, Amsterdam en Eindhoven worden relatief veel sociale huurwoningen verkocht. In 2013 ging het in ongeveer 30% van de transacties om de verkoop van een corporatiewoning.

 

Uitleg korting voor kopers van voormalige huurwoningen

Corporaties mogen – zonder voorafgaande toestemming van de minister – vanaf 1 oktober 2013 een korting geven tot 25% van de (getaxeerde) marktwaarde. Voor kopers met bruto jaarinkomen tot 38 duizend euro geldt daarbij als voorwaarde dat bij doorverkoop binnen 10 jaar het deel van korting boven 10% moet worden terugbetaald. Hiermee moet speculatie met de voormalige sociale huurwoningen worden voorkomen. Bij een bruto jaarinkomen hoger dan 38 duizend euro en bij een korting tussen 25% en maximaal 50% geldt daarnaast als voorwaarde dat de corporatie bij doorverkoop meedeelt in de waardeontwikkeling van de woning (winst of verlies).

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid