Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

VEH: Nijmeegse huisvuilakkoord kan zo in de afvalbak

Geplaatst op 23 mei 2014 , bijgewerkt 23 mei 2014, 11:59

Vereniging Eigen Huis is verbijsterd over plannen in Nijmegen om de afvalstoffenheffing te schrappen en in de plaats hiervan de onroerendezaakbelasti...

Vereniging Eigen Huis is verbijsterd over plannen in Nijmegen om de afvalstoffenheffing te schrappen en in de plaats hiervan de onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningen boven de twee ton verder te verhogen. Op deze manier betalen eigenwoningbezitters in Nijmegen zowel de afvalstoffenheffing als de rioolheffing voor huurders. "Ongelooflijk", aldus directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis. "De gemeente doet hiermee aan inkomenspolitiek. Dat is echter voorbehouden aan de Rijksoverheid. Wat ons betreft kan dit onzalige plan dan ook zo in de afvalbak".

Huiseigenaren zijn wel bereid om OZB te betalen, maar het nieuwe plan om ook de kosten van de afvaldienst voor huurders te betalen wordt als bijzonder onrechtvaardig ervaren. Uit een peiling van Vereniging Eigen Huis in Nijmegen met 1.620 deelnemers vindt slechts 5% dit voorstel wel rechtvaardig. Ook de achterban van de coalitiepartijen wijst het plan massaal af.

Nijmeegse huiseigenaren betalen straks 'alles'

De gemeente Nijmegen breekt volledig met de landelijke ontwikkeling om de afvalstoffenheffing en rioolheffing kostendekkend te verdelen over alle inwoners. Nijmeegse huurders betalen nu al geen rioolheffing en geen OZB en straks ook geen afvalstoffenheffing meer. Eigenwoningbezitters betalen al deze kosten wel, terwijl uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de OZB in Nijmegen met gemiddeld ruim € 400 al bijna 50% boven het landelijk gemiddelde van 272 euro uitsteekt.

Huiseigenaren kunnen hogere lasten niet vanzelfsprekend betalen

Als de plannen van de gemeente doorgaan gaan zullen eigenaren van woningen boven de twee ton flink meer gaan betalen. De gemeente veronderstelt blijkbaar dat alle betreffende eigenaren, waaronder een aanzienlijk deel met een modaal inkomen, de extra lasten gemakkelijk kunnen dragen. Dit is een misvatting. Ook deze groep is getroffen door de crisis: een kwart van de eigenwoningbezitters staat met zijn huis financieel onder water en een nog steeds toenemend deel kampt met betalingsproblemen.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid