Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Gedupeerden moeten centraal worden gesteld bij afwikkeling gasschade

Geplaatst op 04 jul 2014 , bijgewerkt 04 jul 2014, 06:09

Bij de inrichting van de uitvoeringsorganisatie voor schadeherstel in Groningen moet het belang van de inwoners centraal staan. Dit stelt Vereniging...

Bij de inrichting van de uitvoeringsorganisatie voor schadeherstel in Groningen moet het belang van de inwoners centraal staan. Dit stelt Vereniging Eigen Huis in haar brief aan de Dialoogtafel Groningen. Schade aan woningen zou eerst moeten worden hersteld, wie wat betaalt moet later worden geregeld. De vereniging vindt bovendien dat de bewijslast moet worden omgekeerd: schade wordt geacht aardbevingsschade te zijn tenzij kan worden aangetoond dat dat niet zo is.

Onafhankelijkheid uitvoeringsorganisatie

Inwoners van Groningen hebben recht op onafhankelijk, eerlijk en bindend advies over schadeherstel, bouwkundige versterking en waardevermeerdering. Een echt onafhankelijke uitvoeringsorganisatie, helemaal los van de NAM, wordt klaarblijkelijk juridisch niet haalbaar geacht. Daarom moet alles in het werk worden gesteld om het zelfstandig functioneren van de uitvoeringsorganisatie in de praktijk te garanderen. Vereniging Eigen Huis is er van overtuigd dat het vertrouwen van de bevolking alleen kan worden hersteld als bij de inrichting van de uitvoeringsorganisatie het belang van de bewoners weer centraal wordt gesteld.

Veel mis bij schadeafwikkeling

In een brief aan de voorzitters van de Dialoogtafel Groningen geeft Vereniging Eigen Huis aan wat er in haar visie moet gebeuren om dit vertrouwen op te bouwen. De vereniging constateert dat er nog veel mis gaat bij de schadeafwikkeling. Kleine schades worden vaak nog wel snel afgehandeld, maar bij schades met een grotere impact ontstaat gedoe. Discussies over bouwtechnische zaken worden over de hoofden van de eigenwoningbezitters gevoerd en hebben vaak een onduidelijke uitkomst. Vereniging Eigen Huis vindt dat er nu echt vanuit het belang van de inwoners gedacht moet worden.

Nu snel ingrijpende veranderingen nodig

Door alle onzekerheid neemt de psychische nood onder de bevolking toe. De uitvoeringsorganisatie moet  daarom snel zorgen voor een adequate, toegankelijke en onafhankelijke schadeafhandeling. Bij complexe zaken moet schade eerst hersteld worden. De financiĆ«le afhandeling door de betrokken instanties kan daarna worden geregeld. In de huidige Groningse praktijk worden mensen van het ene naar het andere loket gestuurd. Ook vindt er nu veel discussie plaats over de vraag of schade wel of niet door de aardbevingen is veroorzaakt. De vereniging vindt dat de bewijslast moet worden omgekeerd. In eerste instantie moet worden aangenomen dat geconstateerde schade aardbevingsschade is. Er is lang genoeg gepraat, het is hoog tijd voor daden.

Brief Dialoogtafel Groningen 3 juli 2014 (pdf)

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid