Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Belasting eigen woning volgend jaar weer hoger

Geplaatst op 30 okt 2014 , bijgewerkt 30 okt 2014, 23:00

Het eigenwoningforfait, de belasting op de eigen woning, gaat volgend jaar weer omhoog en stijgt van 0,7 % naar 0,75 %. Deze belastingstijging wordt voor een deel veroorzaakt door de recente huurverhogingen.

Huiseigenaren verwachten dat het eigenwoningforfait mee daalt met de waarde van hun eigen huis. Dat blijkt niet het geval. De jaarlijkse berekening van dit belastingtarief gaat via een vaste formule. Naast de WOZ-waarde heeft ook de ontwikkeling van de huren invloed op het eigenwoningforfait. De forse huurstijgingen zijn het gevolg van een politiek besluit om huurprijzen meer marktconform te maken. Onbedoeld neveneffect hiervan is dat huiseigenaren meer belasting gaan betalen.

Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis: "Deze onvolkomenheid moet verdwijnen. Daarom willen wij dat de systematiek van het eigenwoningforfait bij de behandeling van het Belastingplan 2015 aan de orde komt."

In twee jaar stijgt het eigen woningforfait met een kwart van 0,6 % naar 0,75 % van de WOZ-waarde van de eigen woning. Voor een gemiddelde huiseigenaar met een gelijkblijvende woningwaarde van € 200.000 stijgt de belasting daardoor met € 300 bruto.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid