Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vertrouwen naar recordhoogte, maar woningmarkt blijft gevoelig voor tegenvallers

Geplaatst op 04 dec 2014 , bijgewerkt 04 dec 2014, 15:12

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt bereikt in november een nieuwe hoogste waarde. De Eigen Huis Marktindicator stijgt met 2 punten naar een waarde van 105 punten. Aanjager is vooral de lage en verder dalende hypotheekrente. "Die geeft het herstel op de woningmarkt vleugels, maar tegelijk blijft de markt gevoelig voor tegenvallers.", zegt Woningmarktspecialist Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. "In het afgelopen jaar was er sprake van een inhaalslag van mensen die hun uitgestelde verhuisplannen alsnog tot uitvoering brengen. In gebieden waar de productie van nieuwbouwwoningen achterblijft bij de groeiende vraag zien we de prijzen weer stijgen".

Financieel korset verder aangetrokken

Volgend jaar wordt het financiële korset van de woningmarkt verder aantrokken. Per 1 januari 2015 worden de leennormen voor hypotheken wederom fors aangescherpt. Vergeleken met december van dit jaar kan bijna iedereen minder lenen voor een huis. Dat geldt vooral voor lagere inkomens (lager dan circa 27.000 euro bruto per jaar) en in veel gevallen ook voor hogere inkomens (circa 78.000 euro of meer). De overige inkomens kunnen op basis van een jaar op jaar vergelijking toch weer wat meer lenen dankzij de gedaalde rente. De aangescherpte leennormen zullen zich laten voelen zodra de hypotheekrente op termijn weer stijgt.

Mindere mogelijkheden om te kopen

De grens van de Nationale Hypotheek Garantie wordt per 1 juli verder verlaagd van 265.000 naar 245.000 euro. Voor starters verdwijnt in veel gemeenten de Starterslening en kan er niet meer worden geprofiteerd van de extra schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een eigen huis. Daarnaast daalt het maximum bedrag voor een hypotheek verder van 104% van de woningwaarde tot 103%, stijgt het tarief van de bijtelling van het eigenwoningforfait en daalt voor hogere inkomens het maximum tarief voor de hypotheekrenteaftrek opnieuw met 0,5 procentpunt. Bob Maas: "Hoe alle wijzigingen in de markt uitpakken is op voorhand moeilijk te voorspellen. Het positieve effect van de lage rente en het stijgende vertrouwen kan deels teniet worden gedaan door de slinkende mogelijkheden van kopers om een passend huis te financieren".

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid