Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vaklieden in en om het huis meest vertrouwd, adviseurs het minst

Geplaatst op 02 jan 2015 , bijgewerkt 02 jan 2015, 07:11

Vereniging Eigen Huis onderzocht het vertrouwen dat klanten hebben in vakmensen, dienstverleners en andere professionals op de woningmarkt.

Om een vergelijking te kunnen maken is ook naar het publieksvertrouwen in een aantal andere beroepsgroepen gevraagd, zoals in huisartsen, verplegers, politiemensen, docenten en politici.

In de vergelijking tussen 26 beroepsgroepen heeft 77% van de Nederlandse bevolking zeer veel tot veel vertrouwen in verplegers en verpleegsters. Op de tweede en derde plek komen huisartsen (69%) en basisschoolleraren (61%). In vaklieden die in of rond het huis komen zoals elektriciens, cv monteurs, loodgieters timmermannen en hoveniers heeft 46% tot 52% van de Nederlandse bevolking veel vertrouwen. Een stuk lager scoren adviseurs als makelaars (11%), hypotheekadviseurs (8%), bankiers (7%) en verzekeraars (6%). Het vertrouwen in politici is met 6% heel erg laag en is bij woningcorporatiedirecteuren met 3% zelfs bijna helemaal verdwenen.

Ervaring met de vakman: waar voor je geld of teleurstelling?

Op de vraag aan de Nederlandse bevolking in welke mate beroepsgroepen in de woningmarkt waar voor hun geld bieden, scoren ook hier vakmensen zoals elektriciens, cv-monteurs, timmermannen, loodgieters, hoveniers en schilders met een score tussen de 43% en 47% het hoogst. Klusjesmannen (37%), glazenwassers (35%), schoorsteenvegers (33%) en aannemers (31%) blijven hierbij achter. Het laagst scoren de notarissen (17%), hypotheekadviseurs (9%) en makelaars (9%).
Als dezelfde vraag wordt gesteld aan mensen die de afgelopen 12 maanden ervaring hebben opgedaan met een of meer beroepsgroepen, wordt het overall beeld positiever. Timmermannen en hoveniers vormen met een score van 63% de kopgroep. Een drietal beroepsgroepen blijft in waardering achter: notarissen (19%), hypotheekadviseurs (16%) en makelaars (13%).

Op de 'waar voor mijn geld-vraag' stijgt de waardering ten opzichte van vorig jaar voor hoveniers, cv-monteurs en aannemers. Daarentegen is de waardering voor hypotheekadviseurs en elektriciens afgenomen. De overige beroepsgroepen blijven min of meer gelijk (minder dan 5% verschil). 

Het onderzoek naar de reputatie van beroepsgroepen is door GFK uitgevoerd in november 2014 door middel van een representatieve steekproef onder 666 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek geeft een overzicht van het vertrouwen in een aantal beroepsgroepen die actief zijn op de woningmarkt en de mate waarin deze groepen volgens leden en de Nederlandse bevolking waar voor hun geld geven. Als referentie is een aantal beroepsgroepen in het onderzoek opgenomen buiten de woningmarkt te maken hebben.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid