Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vertrouwen in woningmarkt vlakt af

Geplaatst op 08 jan 2015 , bijgewerkt 08 jan 2015, 07:57

Het vertrouwen dat consumenten in de woningmarkt hebben vlakt af en blijft iets boven de neutraalwaarde steken.

De stand van de Eigen Huis Marktindicator eindigt in december op waarde 105, waarbij 100 de neutraalwaarde is. Na het dieptepunt in het consumentenvertrouwen in december 2012 steeg de Eigen Huis Marktindicator bijna twee jaar achtereen. Nu echter is er een einde gekomen aan de snelle groei van het vertrouwen.

Positieve prikkels uitgewerkt

De combinatie van de voortdurend dalende hypotheekrente, een fors lager prijsniveau van woningen en een snel herstellend vertrouwen gaven de woningmarkt in het afgelopen jaar vleugels. De positieve verwachtingen van mensen voor het komende jaar zijn echter afgevlakt. Veel mensen hebben het gevoel dat de hypotheekrente niet heel veel verder zal dalen en zien dat de huizenprijzen op sommige plaatsen alweer stijgen. Ook ten aanzien van de eigen financiƫle situatie en het herstel van de economie ontwikkelen de verwachtingen zich minder positief.

Wel willen kopen, maar of dat lukt?

Steeds meer mensen staan positief tegenover het kopen van een huis. Maar of kopen lukt, is de vraag. De mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zijn dit jaar weer verder beperkt. De groep Nederlanders die de betaalbaarheid van koopwoningen woning ziet verbeteren, neemt sterk af. In april 2014 zag nog ruim 70% van de Nederlanders de betaalbaarheid van koopwoningen verbeteren, afgelopen december daalde dat percentage naar minder dan 40%. Maar vooral door de lage hypotheekrente vindt een meerderheid van de bevolking (55%) nog steeds dat het een gunstige tijd is om een huis te kopen. Ook het feit dat hypotheekverstrekkers nog steeds de voorkeur geven aan een vast arbeidscontract, is voor het realiseren van de koopwens van velen een belangrijke belemmering.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid