Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Objectieve vergelijking energiekosten bij stadsverwarming hard nodig

Geplaatst op 04 feb 2015 , bijgewerkt 04 feb 2015, 07:00

Ruim een jaar na de invoering van de Warmtewet constateren Consumentenbond, Woonbond en Vereniging Eigen Huis dat de gewenste consumentenbescherming van huishoudens met stadsverwarming  nog onvoldoende is.

Rob Mulder, directeur Kennis en Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis zal namens de drie organisaties vanmiddag de Tweede Kamer vragen om niet te oordelen op basis van een theoretische werkelijkheid, maar te kijken naar de praktische gevolgen voor de portemonnee van de consument. Een  snel en eenvoudig uit te voeren praktijkvergelijking  zal kunnen uitwijzen of stadswarmteklanten wel of niet honderden euro's meer betalen dan  vergelijkbare huishoudens aangesloten op gas.

Vanmiddag hoort de Tweede Kamer diverse belangenbehartigers, leveranciers, de toezichthouder en overheden over hun ervaringen met de op 1 januari 2014 in werking getreden Warmtewet.  Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond en Woonbond wezen de Kamer op 12 november al uitvoerig op de ruim 20 door hun geconstateerde pijnpunten in Warmtewet en Warmteregeling. Uitvraag van ervaringen door  Vereniging Eigen Huis afgelopen najaar leverde in korte tijd maar liefst 7500 consumentenklachten op. Mensen vinden dat ze te veel betalen. Het is duidelijk dat de betrokken 600.000 huishoudens er niet van overtuigd zijn dat de Warmtewet hun voldoende beschermt.

Door verkeerde aannames en andere fouten in de Warmtewet betalen huishoudens met stadsverwarming al flink te veel, constateerden de consumentenorganisaties eerder. Daarnaast heeft de onmogelijkheid tot overstappen ook nog eens flinke financiële consequenties. De consument is de laatste jaren door de overheid bij monde van ACM en Consuwijzer onder het motto "niets doen kost je poen" gewezen op de voordelen van de geliberaliseerde energiemarkt. De stadswarmteklant heeft echter te maken met een op basis van de Warmtewet vastgesteld  tarief dat onder meer gebaseerd is op het hoge tarief van de grote drie energieleveranciers (Nuon, Eneco en Essent ). Daardoor mist hij het flinke prijsvoordeel dat een prijsvechter kan bieden. 

De Warmtewet kent een lange geschiedenis. Sinds 2003 is gepraat en gedacht  over een theoretisch rekenmodel om de gewenste bescherming tegen misbruik van een monopolie posities door warmteleveranciers tot stand te brengen. Nu de wet inmiddels ruim een jaar in werking is kan in de praktijk worden getoetst of er ook daadwerkelijk recht gedaan wordt aan de huishoudens met stadsverwarming.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid