Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vertrouwen in woningmarkt gedaald

Geplaatst op 05 feb 2015 , bijgewerkt 05 feb 2015, 08:04

Voor het eerst in twee jaar tijd daalt het consumentenvertrouwen op de woningmarkt. De Eigen Huis Marktindicator eindigt in januari 2 punten lager, maar staat nog steeds op een relatief hoog niveau (waarde 103, waarbij 100 de neutraalwaarde is). De verwachtingen van consumenten voor het komende jaar zijn wat minder positief geworden, vooral ten aanzien van de ontwikkeling van de hypotheekrente.

Stevig vertrouwensherstel in combinatie met de zeer lage hypotheekrente hebben de woningmarkt in de afgelopen periode in een stroomversnelling gebracht. Een grote groep huishoudens brengt hun vaak lang uitgestelde verhuisplannen alsnog tot uitvoering, met een forse toename van het aantal woningverkopen tot gevolg. Weliswaar kan volgens de huidige hypotheeknormen minder worden geleend dan vorig jaar, maar dat wordt grotendeels gecompenseerd door de superlage hypotheekrente. Daarnaast profiteren vooral starters van de vaak fors lagere huizenprijzen.

'Mensen zijn veel optimistischer over de woningmarkt dan twee jaar geleden, maar bedenkelijk is dat de stijging van het consumentenvertrouwen nu stokt en dat er zelfs een kleine daling te zien is, zegt Bob Maas, woningmarktspecialist van Vereniging Eigen Huis. 'Ondanks het aantrekken van het aantal woningverkopen is het voorbarig te denken dat de woningmarkt er al weer bovenop is. Hoe het verder gaat is afhankelijk van allerlei ontwikkelingen, zowel in het overheidsbeleid als in de economie en de portemonnee van mensen. Wie nu verhuist, heeft daarvoor de financiƫle middelen en doet dat waarschijnlijk ook met enige noodzaak. Bijvoorbeeld in verband met gezinsuitbreiding, echtscheiding of een andere baan. In veel andere gevallen lukt het niet om te verhuizen. De middelen ontbreken of de verhuizing wordt geblokkeerd door een vaak forse restschuld.'

Behalve dat er wat minder optimistisch wordt gekeken naar de ontwikkeling van de hypotheekrente in het komende jaar, zijn Nederlanders ook minder positief over hun eigen financiƫle situatie en de ontwikkelingen in de economie.

Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid