Persberichten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat journalisten en andere vertegenwoordigers van de pers graag te woord.
De afdeling perszaken is bereikbaar op telefoonnummer (033) 450 76 88 (ook buiten kantoortijden) of per e-mail: pers@eigenhuis.nl 

Onze persvoorlichters zijn:

Hans André de la Porte
Manon van Essen

Overzicht recente persberichten 

 

Vreugde lage hypotheekrente teleurstelling bij spaarhypotheek

Geplaatst op 14 aug 2015 , bijgewerkt 14 aug 2015, 09:00

Huiseigenaren met een spaarhypotheek zijn zich vaak niet bewust dat de huidige lage hypotheekrente als keerzijde heeft dat hun maandelijkse premiebetaling daardoor fors kan stijgen. Per saldo kunnen de netto maandlasten na een renteverlaging zelfs hoger zijn dan daarvoor.

Vereniging Eigen Huis wil daarom dat banken ook de hoogte van de nieuwe spaarpremie vermelden, als zij bij een renteherziening de nieuwe tarieven voor de verschillende rentevaste perioden aan hun klanten sturen. Alleen dan weet de huiseigenaar - op het moment waarop hij zijn keuze moet maken - waar hij de komende jaren echt aan toe is. De vereniging gaat hier bij alle geldverstrekkers op aandringen.

Vreugde slaat om in teleurstelling

Huiseigenaren met een (bank)spaarhypotheek krijgen aan het einde van een rentevaste periode niet alleen te maken met een nieuwe rente, maar ook met een aangepaste spaarpremie. Die is hoger naarmate het rentetarief lager is. Omdat de hypotheekrenteaftrek alleen van toepassing is op de betaalde rente en niet op de betaalde spaarpremie, kunnen de uiteindelijke netto maandlasten na een renteverlaging zelfs hoger zijn dan daarvoor. De aanvankelijke vreugde over een lagere hypotheekrente slaat dan om in een forse teleurstelling.

Hypotheekrente is ook de spaarrente

Het rentetarief dat een huiseigenaar op zijn spaarpolis ontvangt is even hoog als het rentetarief van de hypotheek. Bij een lagere rente zal de maandelijkse spaarpremie stijgen om te zorgen dat op de einddatum van de hypotheek het beoogde kapitaal wordt gehaald om de schuld te kunnen aflossen. Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren met een (bank)spaarhypotheek om bij een renteherziening altijd een berekening te vragen van de totale netto maandlasten.

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid