Perscontacten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat de media graag te woord. 

Woordvoerder Hans André de la Porte is bereikbaar op telefoonnummer 06 463 869 68 of (033) 4507 502.
E-mail: pers@eigenhuis.nl of h.andredelaporte@eigenhuis.nl

Overzicht recente persberichten 

 

VEH: Wonen in monument dreigt veel eigenaren boven het hoofd te groeien

Geplaatst op 28 okt 2016 , bijgewerkt 28 okt 2016, 14:00

De kosten van de verplichte zorg voor hun monumentenwoning dreigen veel van de ruim 30.000 eigenaren boven het hoofd te groeien. Vereniging Eigen Huis voorziet bovendien dat de waarde en verkoopbaarheid van rijksmonumenten onder druk komt te staan als gevolg van de aanzienlijk stijgende woonlasten.

Het Kabinet wil per saldo jaarlijks 25 miljoen euro bezuinigen op de tegemoetkoming in de kosten voor onderhoud en restauratie van rijksmonumenten. Minister Bussemaker en staatssecretaris Wiebes willen de bestaande fiscale aftrek per 1 januari 2017 schrappen en vervangen door een uitgeklede subsidieregeling. In een brief roept Vereniging Eigen Huis hen op om deze vorm van financiering niet tussentijds ingrijpend te beperken. In 2018 is immers al een evaluatie van het stelsel van financiering van de monumentenzorg voorzien.

Het schrappen van de fiscale aftrek leidt volgens Vereniging Eigen Huis tot een onredelijke verschuiving van de onderhoudskosten in de richting van eigenaren van rijksmonumenten. Zij hebben niet de vrijheid, die andere huiseigenaren wel hebben, om de onderhoud, behoud en herstel van hun woning naar eigen inzicht uit te voeren en te plannen.

Meer informatie
Brief aan minister Bussemaker over afschaffing aftrek uitgaven monument
Petitie tegen de bezuinigingen