Perscontacten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat de media graag te woord. 

Woordvoerder Hans André de la Porte is bereikbaar op telefoonnummer 06 463 869 68 of (033) 4507 502.
E-mail: pers@eigenhuis.nl of h.andredelaporte@eigenhuis.nl

Overzicht recente persberichten 

 

VEH: voor veel huizenkopers volgend jaar toch een lagere hypotheek

Geplaatst op 04 nov 2016 , bijgewerkt 08 nov 2016, 09:28

Veel mensen kunnen volgend jaar toch minder lenen om een eigen huis te kopen. Positieve berichten over hogere hypotheken blijken lang niet voor iedereen op te gaan. Met name de grote groep huizenkopers die een hypotheek afsluit met een rente onder de 2 % kan met ingang van het nieuwe jaar minder lenen. Vereniging Eigen Huis rekende de effecten van de nieuwe hypotheeknormen door. 

Minder hypotheek bij lage rente

Veel starters kopen een huis met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en een rentevaste periode van 10 jaar of langer. De maximale koopsom van een woning onder NHG-voorwaarden is volgend jaar € 245.000. 

De rente van deze populaire hypotheken ligt vaak onder de 2 % en daarmee kunnen kopers volgens de nieuwe normen straks minder lenen. Oorzaak hiervan zijn nieuwe tabellen om de maximale leenmogelijkheden te bepalen. Een lage hypotheekrente zorgt voor een lagere renteaftrek en die heeft invloed op het deel van het inkomen dat maximaal besteed mag worden aan de hypotheeklasten (de woonquote).

Bij een hypotheekrente van 1,75 % kan een eenverdiener met een inkomen van € 35.000 volgend jaar € 8.164 minder lenen dan nu het geval is. Tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van € 40.000 kunnen dan bij hetzelfde rentepercentage € 9.331 minder hypotheek krijgen, ondanks dat het tweede inkomen voor een iets groter deel mag worden meegeteld.

Dit jaar nog een hypotheek, handel dan snel

Iedereen die nog onder de huidige voorwaarden zijn hypotheek wil afsluiten moet zorgen dat de aanvraag uiterlijk begin december bij de geldverstrekker binnen is. Dan sluiten banken hun loketten om de aanvragen om nog voor 31 december te kunnen afhandelen. Dit jaar kan een huizenkoper een hypotheekaanvraag doen tot 102 % van de marktwaarde van de woning, volgend jaar kan maximaal 101 % worden geleend. In 2018 loopt dat terug naar 100 %. Kopers zullen dus steeds meer eigen geld moeten neerleggen bij de aankoop van een woning.