Perscontact Vereniging Eigen Huis


HansAndreDeLaPorte-bijgesneden2

Vereniging Eigen Huis staat de media graag te woord

Let op: Bent u geen vertegenwoordiger van de media maar heeft u vragen aan Vereniging Eigen Huis?

Bel dan: 033-450 77 50

Journalisten en andere vertegenwoordigers van de media kunnen contact opnemen met onze woordvoerder:
Hans André de la Porte.

Onderstaande contact gegevens zijn alleen voor de pers:

Telefoonnummer: 06 463 869 68 of 06 533 859 25
E-mail: pers@eigenhuis.nl of h.andredelaporte@eigenhuis.nl

 

 

Overzicht recente persberichten

VEH: snel antwoorden nodig over wonen zonder gas

Geplaatst op 06 jun 2017 , bijgewerkt 06 jun 2017, 12:00

Amersfoort, 5 juni 2017 - De overheid wil dat huishoudens in 2050 niet langer afhankelijk zijn van aardgas. ‘Van gas los’ betekent geen gasaansluitingen meer in nieuwbouwwijken. In bestaande wijken moeten woningen worden afgekoppeld en worden omgebouwd. Koken, verwarming en warm water moeten dan van andere energiebronnen komen. Dit heeft gevolgen voor bijna alle huishoudens in Nederland.

Draagvlak onder burgers is cruciaal voor een geslaagde transitie van gas naar andere energiebronnen. Huiseigenaren hebben nog heel veel vragen. Van de overheid verwachten zij duidelijkheid. Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis: ”wij vragen daarom minister Kamp om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de gevolgen van het loskoppelen van het gasnet, samen met een handelingsperspectief voor huishoudens”.

Bewonersonderzoek
Vereniging Eigen Huis heeft haar leden gevraagd naar hun mening over wonen zonder aardgas. Bijna 90% van de ondervraagden is al op de hoogte van de ‘van-gas-los’ ambitie van de overheid, en iets meer dan de helft is het er ook mee eens. Bijna 40% heeft ook al een idee van de consequenties voor de eigen woning. Daarentegen wil ongeveer 20% aardgas in de woning houden.

Van gas los, hoe en wanneer?
Er blijkt nog veel onduidelijk te zijn over ‘Van gas los’. Het is voor velen nog de vraag welke alternatieven er voor aardgas komen en wat de ombouw gaat kosten. Hoe is straks het wooncomfort als er geen cv-ketel meer is voor verwarming en warm water, en gaat de energierekening daardoor omhoog? Ook het moment waarop hun woning wordt afgekoppeld van het gas maakt veel uit. Een nieuwe, zuinige cv ketel aanschaffen is onverstandig als dat binnen 5 jaar is, maar als het nog 25 jaar duurt is die investering wel zinvol.

Kostbare ombouw
Rob Mulder: “7 miljoen woningen losmaken van aardgas is een kostbare en complexe operatie. De kosten van afkoppelen en ombouwen kunnen oplopen tot 10-duizenden euro’s per woning. Het energieneutraal maken van een gemiddelde woning loopt snel op tot 50.000 euro, en is afhankelijk van de startsituatie, de grootte van de woning en de gemaakte keuzes in techniek en apparatuur”.

Betaalbare alternatieven
De overheid kan de ‘Van gas los’ ambitie alleen realiseren als er goede alternatieve energiebonnen zijn voor aardgas, als huishoudens worden ontzorgd en als er financiële ondersteuning komt voor de 4,2 miljoen particuliere huiseigenaren die hun woning moeten aanpassen.