Perscontacten Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis staat de media graag te woord. 

Woordvoerder Hans André de la Porte is bereikbaar op telefoonnummer 06 463 869 68 of (033) 4507 502.
E-mail: pers@eigenhuis.nl of h.andredelaporte@eigenhuis.nl

Overzicht recente persberichten 

 

VEH: Koper houdt vertrouwen ondanks kleiner aanbod en hoge prijzen

Geplaatst op 13 jul 2017 , bijgewerkt 13 jul 2017, 08:00

Ondanks een steeds schaarser wordend woningaanbod en verder stijgende huizenprijzen, zien consumenten de koop van een woning nog steeds zitten. De Eigen Huis Marktindicator, die het vertrouwen op de woningmarkt meet, blijft in juni met een waarde van 113 op een ongewijzigd hoog niveau. Dat is 62 punten hoger dan op het dieptepunt in de crisis, in december 2012. Ook het Kadaster registreert meer verkochte woningen in juni 2017.

De lage rente verleidt

Kopers en huurders in de vrije sector betalen een steeds hogere ‘schaarste premie’, een prijsopslag die het gevolg is van het schaarse woningaanbod en een groeiend aantal woningzoekenden. Dit drijft de huizenprijzen op, maar door de uitzonderlijk lage hypotheekrente blijft het kopen van een huis relatief aantrekkelijk.

Zelfs een hoog prijsniveau schrikt potentiële kopers nog niet af. De stijgende prijzen geven hen juist extra vertrouwen dat een eigen huis een goede investering lijkt. Maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking verwacht dat de huizenprijzen in de komende 12 maanden verder zullen stijgen, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.

Financieringsprobleem remt af

Het schaarse woningaanbod en de stijgende huizenprijzen zetten steeds meer een rem op de ontwikkelingen op de woningmarkt. Naast het gebrek aan beschikbare woningen groeit het probleem van de betaalbaarheid. De strengere hypotheeknormen, waardoor steeds meer eigen geld moet worden ingebracht, en de stijgende huizenprijzen leveren steeds meer kopers een gat in hun financiering op. Jongere kopers kunnen dat vaak alleen overbruggen als (groot)ouders bijpassen met een schenking. Maar wie daar geen beroep op kan doen, krijgt steeds vaker een probleem met de financiering.

Gunstige tijd om een huis te kopen?

Het antwoord op de vraag of het nu een gunstige tijd is om een huis te kopen, vertoont een licht dalende tendens. Op veel plaatsen zijn woningen inmiddels zo in prijs gestegen dat nog maar 45% van de Nederlandse bevolking vindt dat het nu nog een gunstige tijd is om te kopen. Een jaar geleden was dat nog 60%. Het percentage respondenten dat het een slechte tijd vindt om een huis te kopen, is in het afgelopen jaar licht toegenomen van 9% naar 14%. Ongeveer 40% oordeelt hier neutraal over, een jaar geleden was dat nog 32%.

Liever kopen dan huren

Al decennia zijn er meer mensen die liever kopen dan huren. Afhankelijk van de marktomstandigheden varieert deze groep van 50 tot 60% van de bevolking. Alleen tijdens de crisis verschoof de voorkeur naar huren en had slechts 49% voorkeur voor het kopen van een huis (2012). Inmiddels is dat al weer hersteld naar ruim 55%.

Ongeveer 45% van de respondenten antwoordt: “Een koopwoning is voor mij niet betaalbaar”, maar als het wel binnen de financiële mogelijkheden had gelegen, dan zouden velen alsnog voor een koopwoning kiezen. Het bouwbeleid van overheden moet daarom gericht zijn op betaalbare huurwoningen én betaalbare koopwoningen, vindt Vereniging Eigen Huis.

Ook het Kadaster registreert meer verkochte woningen

In juni 2017 registreerde het Kadaster 21.686 verkochte woningen. Dit is een stijging van 21,4% ten opzichte van juni 2016 (17.862). Vergeleken met de voorgaande maand, mei 2017, is er sprake van een stijging van 8,5%. Het Kadaster registreerde toen 19.990 verkochte woningen.

Meer informatie