Perscontact Vereniging Eigen Huis


HansAndreDeLaPorte-bijgesneden2

Vereniging Eigen Huis staat de media graag te woord

Journalisten en andere vertegenwoordigers van de media kunnen contact opnemen met onze woordvoerder:
Hans André de la Porte.

Onderstaande contact gegevens zijn alleen voor de pers:

Telefoonnummer: 06 463 869 68 of 06 533 859 25
E-mail: pers@eigenhuis.nl of h.andredelaporte@eigenhuis.nl

 

 

Overzicht recente persberichten

VEH: Woningmarkt komt in ademnood

Geplaatst op 18 jul 2016 , bijgewerkt 18 jul 2016, 00:00

Het consumentenvertrouwen op de woningmarkt stijgt in juni verder naar een nieuwe hoogste stand van 120 punten op de Eigen Huis Marktindicator. Belangrijke aanjager blijft de historische lage rente. Keerzijde is het woningaanbod, dat in veel regio’s sterk achterblijft bij de structureel stijgende behoefte.

Vooral in het Randstedelijk gebied wordt het aanbod steeds krapper, zowel in de bestaande bouw als in de nieuwbouw. Het gevolg is regionale ademnood; mensen maken minder kans op een passende woning, de prijzen lopen steeds verder op en kopers nemen in hun zoektocht steeds vaker grote risico’s door al hun financiële reserves in te zetten, of kunnen met geen mogelijkheid nog gebruik maken van een voorbehoud van financiering.

Nieuwbouw blijft ver achter bij woningbehoefte

Het woningtekort loopt steeds verder op. Door de toename van het aantal huishoudens is er behoefte aan circa 70.000 tot 80.000 nieuwe woningen per jaar. De productie blijft hier al lange tijd bij achter en ook dit jaar komen er hooguit 50.000 huizen bij, inclusief de ombouw van kantoren en andere bedrijfsgebouwen.

Niet op juiste plek gebouwd

Daarbij staan veel nieuwbouwwoningen op de verkeerde plekken. Juist op de locaties waar veel vraag is, in en rond steden in de Randstad, wordt veel te weinig gebouwd en omgebouwd. Veel gemeenten geven slechts beperkt bouwgrond uit, waardoor de woningmarkt verder onder druk komt te staan en de huizenprijzen alleen maar verder zullen oplopen.

Krachtiger regietaak provincies

Vereniging Eigen Huis vindt dat het ontwikkelen van een regionale woonvisie, het vrijgeven van bouwgrond en het organiseren van voldoende woningaanbod niet aan individuele gemeenten kan worden overgelaten. Daarom moeten provincies de aan hen gedelegeerde regietaak veel daadkrachtiger oppakken. Samen met gemeenten moeten zij er voor zorgen dat de bouw van nieuwe woningen veel beter aansluit op de regionale vraag.