De Telegraaf - 24 oktober 2019

'Makelaar vergeet verduurzaming woning'

Slechts een kwart van de woningkopers krijgt van de eigen makelaar informatie over het verbeteren van de energiezuinigheid van de woning. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis op basis van een ledenraadpleging.

Lees het hele artikel op telegraaf.nl
Lees ook het nieuwsbericht 'Makelaars blijven achter met energieadviezen aan kopers'

De Telegraaf - 9 september 2019

Alarm om bouwleges

De vergunningskosten om te mogen bouwen of verbouwen lopen per gemeente enorm uiteen. In een tiental gemeenten zijn deze leges zelfs twee tot 2,5 keer duurder dan het landelijk gemiddelde. 'Niet acceptabel en niet uit te leggen aan de burger', briest Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis, die eist dat Den Haag ingrijpt.

Lees het hele artikel op telegraaf.nl
Lees ook het nieuwsbericht 'Maak eind aan excessen in prijzen bouwvergunning'

Algemeen Dagblad - 7 mei 2019

Huiseigenaren zien overwaarde stijgen: 'Opeethypotheek komt terug'

Acht op de tien Nederlanders denkt winst te maken als ze hun huis nu in de verkoop zouden zetten. Banken proberen ze te verleiden de overwaarde te verzilveren en in te zetten voor bijvoorbeeld het verbouwen of verduurzamen van hun huis, schrijft ad.nl. 'De huizenprijs is weer op het niveau van voor de crisis, dus de overwaarde is ook terug', zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. 'We hebben er bij hypotheekverstrekkers op aangedrongen antwoord te geven op de vraag van met name oudere huizenbezitters om iets met die waarde te doen. De opeethypotheek komt nu weer langzaam terug, zij het met een veel lager risico dan voorheen.'

Lees het hele artikel op ad.nl
Lees ook de blog 'Zo werkt een opeethypotheek'

De Volkskrant - 26 maart 2019

Bewoners schrikken van verplichte asbestsanering

Alle daken met asbest moeten volgens de wet uiterlijk 31 december 2024 asbestvrij zijn. Het betreft naar schatting 120 duizend huizen in Nederland. Zeker voor particuliere woningeigenaren is dat een hard gelag. ‘Dit is een voorbeeld van ondoordacht beleid. Er is geen rekening gehouden met de gevolgen’, oordeelt woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, Hans André de la Porte. ‘De wet is niet uitvoerbaar voor huiseigenaren.’

De problemen volgens de vereniging: het subsidiepotje is al helemaal opgemaakt door agrariërs die schuren en stallen moeten saneren. Gemeenten bieden nauwelijks praktische hulp. En als je als buurt gezamenlijk alle daken in een rijtje wil saneren, dan kan dat niet als één bewoner daar niet aan wil meewerken. ‘En we horen dat saneerders woekerbedragen vragen’, zegt De la Porte. ‘Als die bedrijven al de moeite willen doen om een offerte voor je te maken, want ze hebben de komende jaren werk zat.’

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Meer over asbestsanering

Bekijk het item van Meldpunt over asbestsanering
Lees ook het nieuwsbericht 'Het asbestdakenverbod is onuitvoerbaar

 

Meldpunt - 8 februari 2019

Financiële zorgen door asbestsanering

Slapeloze nachten bij woningeigenaren met asbest in hun dak. Als het aan staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) ligt moeten die daken over zes jaar zijn vervangen. Wie draait er op voor de kosten van de asbestsanering en dakvervanging, à tienduizenden euro’s per woning?

Ruim driehonderdduizend huizen in Nederland hebben een asbest dak. Asbestvezels zijn kankerverwekkend en daardoor al dertig jaar verboden om te gebruiken in de bouw. De regering wil ook af van de bestaande asbestdaken. Hoe hard is de deadline van 1 januari 2025 waarop alles asbestdaken vervangen moeten zijn? Hoe gaat de overheid er op toezien dat die daken dan zijn vervangen? En hoe kunnen de eigenaren van deze huizen financieel worden geholpen om aan deze eisen te voldoen? Komt er een geldfonds om hen substantieel bij te staan? In deze video gaan gedupeerden in gesprek met tweedekamerlid Maurits von Martels over een mogelijke oplossing.

Bekijk de video van Meldpunt
Lees ook het nieuwsbericht 'Het asbestdakenverbod is onuitvoerbaar'

Nieuwsuur - 11 december 2018

Energierekening flink hoger: zorgen op straat én in Den Haag

De energierekening gaat in 2019 flink omhoog door een stijging van de energiebelastingen. Vereniging Eigen Huis vindt dit een slecht idee. Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis, over deze stijging bij Nieuwsuur: 'Het is de bedoeling dat we allemaal onze woning gaan verduurzamen, bijvoorbeeld door isolatie. Dat is natuurlijk ook niet gratis. En als je dan om te beginnen al met lastenverzwaring wordt geconfronteerd, dan wordt het voor veel mensen wel heel moeilijk om die stap naar verduurzaming van de eigen woning te maken.'

Bekijk het item van Nieuwsuur
Lees ook het nieuwsbericht 'Energiebelasting toch hard omhoog'

De Telegraaf - 10 oktober 2018

'Regie terugnemen en huizen laten bouwen'

Veel vraag, weinig aanbod; wie een huis wil kopen, betaalt de hoofdprijs of haakt af. Directeur belangenbehartiging van de Vereniging Eigen Huis Rob Mulder vindt dat het kabinet de regie in de woningmarkt moet terugnemen die het ooit overliet aan lokale overheden.

Het is een kwestie die veel Nederlanders pijn doet: onze woningmarkt die gierend uit de bocht is gevlogen. Door de lage hypotheekrente, groeiende economie en het hoge consumentenvertrouwen, zou dit voor iedereen een toptijd moeten zijn. Toch vallen er nu vooral slachtoffers op de woningmarkt.

Daar komt bij dat veel betaalbare starterswoningen niet eens in de etalage van de makelaar komen. Die worden direct verkocht aan één van de vele beleggers, die de woning weer voor veel geld gaat verhuren. De koper is op veel plaatsen degene die het bieden en overbieden het langst kan volhouden. Zelfs bij veel nieuwbouw is de vaste verkoopprijs iets uit het verleden.

Lees verder op telegraaf.nl

EenVandaag - 29 september 2018:

VEH: Schrap bankkosten bij aanpassen aflossingsvrije hypotheek

Vereniging Eigen Huis roept banken op om geen kosten in rekening te brengen wanneer klanten tijdens de ‘Aflossingsblij’ campagne van banken hun aflossingsvrije hypotheek willen aanpassen. Het doel van de campagne is mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen als de hypotheek na 30 jaar afloopt. De lening moet dan zijn afgelost en kan alleen worden verlengd als het inkomen hiervoor toereikend is. Voor een groep mensen is het noodzakelijk dat zij in actie komen om hun toekomstige financiële situatie in kaart te brengen en zo nodig maatregelen nemen.

Gebruikt u Internet Explorer, bekijk het fragment dan op de website van EenVandaag

 

Kassa - 8 september 2018:

Kabinet moet extra miljoenen uittrekken voor verduurzaming huizen

Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid meer gaat investeren in het verduurzamen van woningen. Woningeigenaren zijn volgens de vereniging in 2019 fors meer kwijt aan hun energierekening door hogere belastingen. Die energiebelastingen zouden met maar liefst 25% omhoog gaan. Maar aan de andere kant doet de overheid in de ogen van Eigen Huis te weinig om huizenbezitters te helpen hun woning te verduurzamen.

Lees het hele artikel op kassa.bnnvara.nl

RTLZ - 5 september 2018:

Tien jaar na de crisis: fikse tweedeling op de huizenmarkt

De huizenmarkt in Nederland is weer terug op het niveau van voor de crisis. Of je er iets van merkt, hangt vooral af van waar je woont. Want er zijn grote verschillen tussen de Randstad en de rest van het land. In de vier 'Randstadprovincies' Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland zijn de prijzen hoger dan in 2008, maar in de rest van het land nog niet. Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis zal die tweedeling blijven. 'Er willen gewoon steeds meer mensen wonen in de Randstad, vanwege de voorzieningen op sociaal-cultureel gebied, maar ook op het gebied van zorg.'

NOS Journaal - 23 juli 2018:

Helft geldverstrekkers frustreert energiebesparing

Huizenkopers krijgen bij een kwart van de geldverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijk toegestane 106 % willen lenen om hun nieuwe woning energiezuiniger te maken. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 31 geldverstrekkers.

Vereniging Eigen Huis roept banken en andere geldverstrekkers op om kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe huis, zonder daarbij drempels op te werpen. Straffen met een hogere rente hoort daar zeker niet bij. De vereniging schrijft hierover een brief aan minister Ollongren.

Bekijk het fragment op de website van NPO Start (item start op 07.50).

EenVandaag - 18 juni 2018:

VEH: Overheid moet huiseigenaren beter ondersteunen bij isolatie

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat de overheid huiseigenaren veel meer moet ondersteunen als het gaat om het isoleren van je huis. 'Een goed geïsoleerd huis is een voorwaarde om in de toekomst zonder aardgas te kunnen. Maar het subsidiebeleid is op dit moment niet adequaat genoeg en huiseigenaren weten niet waar ze aan toe zijn. Dat moet anders', aldus directeur Cindy van de Velde. Bekijk het hele fragment in EenVandaag.

Gebruikt u Internet Explorer, bekijk het fragment dan op de website van EenVandaag.


Nieuwsuur - 8 mei 2018:

Plan: makkelijker geld lenen voor verduurzamen eigen huis

Nederland staat voor een enorme opgave: in 2050 moeten alle huishoudens van het gas af. Om dit voor elkaar te krijgen, moet de gemiddelde Nederlandse woning flink worden verbouwd. Verschillende Nederlandse banken zijn nu van plan om particulieren gemakkelijker bedragen tot tienduizend euro te verstrekken, waarmee ze hun huis kunnen verduurzamen.

Het plan werd gevormd tijdens een poolexpeditie die door klimaatjournalist Bernice Notenboom werd georganiseerd. Zij daagde verschillende financiële instellingen uit om tijdens een reis naar Spitsbergen oplossingen te bedenken voor de klimaatproblematiek in Nederland.

Een van de expeditieleden was Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis. Zij vond het belangrijk om tijdens de expeditie de stem van de particuliere huizenbezitter te vertegenwoordigen. 'Er wordt veel gepraat, iedereen heeft zo zijn eigen belangen, maar de consumenten moeten het gaan doen.'

Bekijk het Nieuwsuur-fragment over de expeditie

RTL Nieuws - 2 mei 2018

Privacywet of niet, Kadaster deelt privégegevens

Wildvreemden kunnen veel te makkelijk zien hoe hoog je hypotheek is, met wie je samenwoont en wat het nummer is van je paspoort of identiteitskaart, waarschuwen Vereniging Eigen Huis en experts. Dat blijft voorlopig zo, ondanks de nieuwe aankomende privacywet. "Identiteitsfraude ligt op de loer."

Lees het hele artikel op rtlnieuws.nl

Lees ook het nieuwsbericht 'VEH: Persoonsgegevens bij Kadaster zijn onbeschermd'

De gevaren van de aflossingsvrije hypotheek

16 april 2018

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en niks afgelost of gespaard? Dan loop je het risico dat je je koophuis moet verlaten. De meeste banken eisen aan het eind van de looptijd de hele hypotheekschuld op. Dit overkwam Joke en Hans van den Maagdenberg. Ze sloten in 1998 op aanraden van hun hypotheekadviseur hun spaarhypotheek over in een 100% aflossingsvrije hypotheek met daaraan gekoppeld een beleggingsverzekering. Aan het eind van de looptijd zou er voldoende geld zijn om de hypotheek af te lossen.

Bekijk het item van Radar terug over de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek:

Lees het nieuwsbericht: 'VEH: Huiseigenaar wil niet dat bank belt over aflossingsvrije hypotheek'

Lees het gehele onderzoeksrapport

Bekijk de livestream van Facebook terug met alle vragen over aflossingsvrije hypotheken

RTL Nieuws: Huis klaar, maar gas, water en licht duren nog maanden

23 februari 2018

Door een tekort aan technici moeten nieuwbouwkopers vaak weken tot maanden langer wachten op de sleutel van hun woning. Netbeheerders en aannemers kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen van elektra en gas niet aan. 

'We krijgen heel veel klachten', vertelt woordvoerder van Vereniging Eigen Huis Hans André de la Porte op rtlnieuws.nl. 'Mensen kunnen gewoon niet verhuizen, ze moeten tijdelijk wat huren, de meubels moeten in de opslag, de bestelde keuken uitgesteld, soms moeten kinderen naar een school ver weg. Heel veel problemen en veel kosten.'

Lees het hele artikel op rtlnieuws.nl

Lees ook het nieuwsbericht van Vereniging Eigen Huis: 'Vertraging gas en elektra bij nieuwbouw'

 

NOS: Rechtszaak tegen Delta Lloyd om te hoge boeterente

6 februari 2018

Consumentenorganisaties Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond beginnen een zaak tegen Delta Lloyd. De hypotheekverstrekker zou te veel boeterente in rekening hebben gebracht en zijn klanten hier nog niet voor hebben gecompenseerd. In sommige gevallen hebben mensen duizenden euro's te veel betaald, schrijft NOS.nl naar aanleiding van een nieuwsbericht van de vereniging.

Lees het hele artikel op NOS.nl

Ook onder meer het Parool, het Financieel Dagblad en Nu.nl berichten over het proces dat Vereniging Eigen Huis start: 

Online serie 'Verborgen gebreken'

Vereniging Eigen Huis werkt mee aan de online serie 'Verborgen gebreken'. Presentator Pim Sedee helpt mensen die net een huis hebben gekocht en daarna in een nachtmerrie van verborgen gebreken terecht zijn gekomen.

Aflevering 8: wateroverlast onder de vloer

Berrie Willemsen heeft in 2014 een vrijstaand huis gekocht in Friesland. Na de koop ontdekte hij onder de vloer tal van waterproblemen. Aanvankelijk leek het water afkomstig uit lekkende watertanks, daarna kreeg hij het vermoeden dat er onder zijn huis een waterbron zit. Door alle problemen vermoedt hij dat een deel van zijn huis is verzakt. Berrie heeft zowel de verkopende partij als de taxateur aansprakelijk gesteld, maar beiden wijzen dit af. Is hier sprake van een verborgen gebrek, en is de gemeente misschien verantwoordelijk voor de het waterprobleem?

Lees meer over waterleidingen en rioleringen.

Bekijk de achtste aflevering van 'Verborgen gebreken':

Aflevering 7: houtrot in kozijnen en gevel

Kim de Bruin en haar man kochten hun eerste koophuis, een rijtjeswoning uit de jaren tachtig. Ze kochten het huis zonder aankoopmakelaar, maar lieten vooraf wel een bouwkundig onderzoek uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. Daarin stond dat er geen gebreken zijn in kozijnen, ramen en deuren. Maar na de sleuteloverdracht zien ze bij het schoonmaken op diverse plaatsen flinke houtrot in de kozijnen en houten gevelbekleding. Dat is hun niet verteld door de verkopers, niet door de makelaar en ook de bouwkundige die de woning geïnspecteerd heeft schreef er niets over in zijn rapport. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Lees hoe je houtrot herkent en hoe je dit kan herstellen.

Bekijk de zevende aflevering van 'Verborgen gebreken':

Aflevering 6: rioleringsproblemen

Sammy en Ricardo kochten een vrijstaande woning uit de jaren ‘60. Hun aankoopmakelaar vertelde dat het niet nodig was om de woning vooraf bouwkundig te laten keuren. Vrijwel direct na de sleuteloverdracht merkten ze dat de wc niet goed doorliep. Er worden meerdere onderzoeken gedaan, een deel van de riolering wordt opgegraven en ontstopt, maar het probleem komt telkens weer terug. De verkopers zeggen van geen probleem te weten en de verkopend makelaar haakt af als blijkt dat de kosten voor herstel erg hoog zijn.  

Lees welke problemen je nog meer bij de riolering kan tegenkomen.

Bekijk de zesde aflevering van 'Verborgen gebreken':

Aflevering 5: schade door boktor en houtworm

Aflevering 5 gaat over schade door schadelijke insecten als boktor en houtworm. Die hebben de houten balken in de schuren van Manon Breumelhoff ernstig aangetast. Voor de koop heeft zij een bouwkundig rapport laten maken, maar het bouwkundig bureau heeft niets opgeschreven over de problemen die wel zichtbaar waren. Ook de verkopers hebben daar niets over gezegd. Pas na de koop kwam ze er achter hoe ernstig de situatie is. Een houtexpert en een aannemer vertelden haar dat de schuren, die bedoeld waren voor haar paarden, zo slecht zijn dat ze op instorten staan. 

Lees hoe je schadelijk ongedierte als houtworm en boktor herkent en het beste kan bestrijden.

Bekijk de vijfde aflevering van 'Verborgen gebreken':

Aflevering 4: lekkend plat dak in de bijkeuken

Aflevering 4 gaat over een lekkend plat dak in de bijkeuken van Jeffrey de Bie. Na de koop verwijdert hij het oude plafond en dan blijkt dat het isolatiemateriaal en de draagbalken kletsnat zijn. Maar bij de bezichtiging voor de koop heeft de makelaar verteld dat de dakbedekking recent is vervangen. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Hoe herken je een slecht plat dak? Ons gebrekenhuis toont veel voorkomende gebreken en legt uit hoe je die moet herstellen. De prijzenindicator laat zien wat het vervangen van een dak ongeveer kost en waar je op moet letten als je een offerte voor reparatie aanvraagt.

Bekijk de vierde aflevering van 'Verborgen gebreken':

Aflevering 3: lekkende kozijnen in appartement

Aflevering 3 gaat over lekkende kozijnen in het appartement van mevrouw Ten Cate dat ze in 2015 heeft gekocht. Bij een heftige regenbui loopt het water langs de kozijnen naar binnen. Samen met twee andere eigenaren is er sprake van een Vereniging van Eigenaars/a>. Moet deze meebetalen aan de herstelkosten? En is hier sprake van een verborgen gebrek?

Bekijk de derde aflevering van 'Verborgen gebreken':

Aflevering 2: lekkende kozijnen in de achtergevel

Aflevering 2 gaat over een lekkende kozijnen in de achtergevel. Bij iedere regenbui loopt het water naar binnen. De woningcorporatie die de woning verkocht heeft na de eerste klachten wel geprobeerd de lekkage te verhelpen, maar daarna bleef het stil. De lekkage is nog steeds niet verholpen. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Hoe herken je een slecht kozijn? Het gebrekenhuis laat zien waar de meeste gebreken voorkomen en hoe je die herstelt.
De prijzenindicator laat zien wat het vervangen van kozijnen gemiddeld kost en waar je op moet letten als je een offerte voor reparatie aanvraagt

Bekijk de tweede aflevering van 'Verborgen gebreken':

Eerste aflevering: dak vervangen

In de eerste aflevering staat de familie Muth centraal. Zij hebben een oude boerderij gekocht in Winterswijk. Maar na de koop blijkt het dak in heel slechte staat. Zó slecht, dat het dak moet worden vervangen en het gezin niet in het huis kan wonen. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Bekijk de eerste aflevering van 'Verborgen gebreken':

Lees ook de blog van bouwkundig specialist John Kersemakers: 'Help, een verborgen gebrek'

 

'Huizenbezitter morst vermogen'

3 januari 2018

Huiseigenaren laten jaarlijks honderden euro’s liggen door niet goed na te denken over hun hypotheek, schrijft de Telegraaf na onderzoek door Vereniging Eigen Huis.

Meer dan de helft gaat aan het einde van de rentevaste periode klakkeloos mee in het rente-aanbod van de hypotheekaanbieder, zonder zelfs maar te onderzoeken of er goedkopere alternatieven zijn.

Lees het hele artikel in de Telegraaf

Ook onder meer Nu.nl, BNR en NOS berichten over het onderzoek van Vereniging Eigen Huis: 

Vereniging Eigen Huis springt in de bres voor oudere woningbezitter

30 november 2017

Oudere mensen met een bescheiden pensioen lopen vast als ze extra geld willen lenen voor hun woning, vertelt woordvoerder van Vereniging Eigen Huis Hans André de la Porte op telegraaf.nl. Ouderen die in hun huis willen blijven wonen, kunnen vaak geen lening krijgen bij de bank om hun huis te kunnen aanpassen, ook al is het huis veel meer waard dan de kleine hypotheek die erop zit. Den Haag moet dit probleem serieus nemen, vindt Vereniging Eigen Huis. 

Huizen dit jaar verkocht met gemiddeld € 32.000 winst

28 november 2017

Wie dit jaar zijn huis verkocht heeft, deed waarschijnlijk goede zaken, bericht rtlnieuws.nl. Gemiddeld konden huizenverkopers rekenen op € 32.000 winst, met een uitschieter naar € 131.000 in Amsterdam. Wat doe je met de overwaarde op je huis? Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis: 'Sommigen denken: een ton winst, dat is kassa voor mij. Maar vergis je niet. Veel mensen verhuizen omdat ze meer ruimte nodig hebben. Dan heb je die overwaarde hard nodig om een nieuwe woning te kopen, die vrijwel altijd duurder zal zijn.'

Lees het hele artikel op rtlnieuws.nl

Trouw: "Premie NHG mogelijk weer terug naar niveau van voor crisis."

8 november 2017 

Dat de premie tijdens de crisis steeg, is begrijpelijk, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Er was een hoge werkloosheid en de verwachting was dat veel meer mensen een beroep zouden doen op het fonds. Maar inmiddels is het risico op schadeclaims een stuk kleiner en zag het fonds zijn vermogen in tien jaar tijd verdubbelen. Wordt de premie niet verlaagd, dan betaalt de koper vooral mee aan de groei van het vermogen. Dat is niet de bedoeling."

Lees het hele artikel op Trouw.nl

Bouwkosten rijzen de pan uit

29 oktober 2017 

Het is de wet van vraag en aanbod", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,In de crisisjaren zijn de tarieven flink gedaald. Dan zette je je diensten scherp in de markt, alleen al om je mensen aan het werk te houden. 

Lees het hele artikel op AD.nl

NOS: "Aflossen huis wordt minder voordelig, eigenaar blijft forfait betalen."

9 oktober 2017

Huiseigenaren met een afgeloste hypotheek moeten in de toekomst toch weer belasting betalen voor hun huis, boven op de onroerendezaakbelasting van de gemeente. 

Sinds 2005 is in de wet-Hillen vastgelegd dat ze zijn vrijgesteld van het eigenwoningforfait. Die vrijstelling is bedoeld om huizenbezitters te stimuleren hun huis af te lossen. Maar bij nieuwe hypotheken is aflossing sinds 2013 verplicht.

De Vereniging Eigen Huis wil inhoudelijk nog niet te veel ingaan op de uitgelekte kabinetsplannen, omdat het totale pakket aan plannen nog niet openbaar is. Wel verwacht de vereniging dat een deel van de huiseigenaren niet blij zal zijn met de maatregel. "Als de wet-Hillen wordt afgeschaft zul je zien dat mensen met een kleine hypotheek of een volledig afgeloste hypotheek daar financieel op achteruitgaat", zegt een woordvoerder. "De vraag is dus of het ergens gecompenseerd zal worden."

Lees het hele artikel op NOS.nl

Volkskrant: Advies Eigen Huis aan woningbezitter: 'Doe niets overhaast, maar laat je ook niet in slaap sussen'

7 oktober 2017

De uitgelekte maatregelen van het nieuwe kabinet voor de woningmarkt buitelen over elkaar heen. Nu weer zouden mensen die hun hypotheek al hebben afgelost, zo werd zaterdag gemeld, straks eigen woningforfait moeten gaan betalen. De vraag is wat de huiseigenaar met al die aangekondigde maatregelen moet. Het antwoord van de Vereniging Eigen Huis: nu even helemaal niets.

Wacht eerst aanstaande dinsdag af, luidt het advies, als alle details uit het regeerakkoord bekend worden. Maak je daarna niet onnodig bezorgd en neem de tijd om je persoonlijke situatie in kaart te brengen, want er is nog twee jaar te gaan voor de maatregelen ingaan. Maar laat je ook weer niet in slaap sussen dat er de facto weinig verandert voor de portemonnee van de huizenbezitter, zegt Eigen Huis. Want het is de vraag of dat wel zo is.

Hogere inkomens

Voor de lage- en middeninkomens - starters zeg maar - vallen de gevolgen zoals het nu lijkt wel mee

Dat geldt vooral de hogere inkomens, stelt de belangenbehartiger van mensen met een eigen woning. Tot nu toe is bekend geworden dat de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 in vier jaar tijd wordt afgebouwd van dan 49 procent naar 37 procent. Dat betekent dat een grote groep mensen die nu nog 50 procent hun betaalde hypotheekrente mogen aftrekken, straks een stuk minder kunnen verrekenen met de fiscus. Alleen inkomens boven de ongeveer 70 mille (5 procent van het totaal) houden die hoge aftrek.

Als goedmaker zakt het eigen woningforfait - het tarief dat de woningbezitter bij zijn inkomen moet optellen - van 0,75 naar 0,6 procent. 'Maar voor mensen met een hoge hypotheek staat de winst hiervan waarschijnlijk in geen verhouding tot wat ze kwijt raken aan renteaftrek', zegt Eigen Huis-woordvoerder Hans Andre de la Porte. 'Voor de lage- en middeninkomens - de starters zeg maar - vallen de gevolgen zoals het nu lijkt wel mee. Zij hebben over het algemeen minder aftrek en raken naar verhouding dus ook minder kwijt. Maar voor de hogere inkomens ligt dat anders.'

Schuldenberg op de woningmarkt

Met de forse beperking van de hypotheekrenteaftrek volgt het nieuwe kabinet dringende nationale en internationale adviezen op. De grote schuldenberg op de woningmarkt is potentieel gevaarlijk voor de nu goed draaiende economie. De huidige zeer lage rente biedt bovendien een goed moment om in te grijpen. 'Maar die lage rente geldt alleen voor mensen die recent een hypotheek afgesloten hebben, of hun bestaande hypotheek overgesloten tegen een lagere rente', zegt de Eigen Huis-woordvoerder. 'Pakweg tien jaar geleden werd een rente van 5 procent nog heel gunstig gevonden. Het is de vraag wat de kabinetsplannen gaan betekenen voor mensen die nu nog zulke rentepercentages betalen. Moeten die nu extra gaan aflossen? Dat is niet zo maar te zeggen, want de situatie verschilt per huishouden en per hypotheek.

Volgens Eigen Huis meldde een van de lekkende politici de afgelopen week dat er voor de portemonnee van de huizenbezitter weinig zal veranderen. 'Dat is grosso modo misschien zo, maar in de praktijk kunnen er grote verschillen zijn. Laat je niet in slaap sussen door de mededeling dat er maar weinig verandert.'

'Laat je niet opjagen'

Impulsaankopen in de winkel zijn niet zo erg, maar impulsen en hypotheken zijn een heel slechte combinatie

Het belangrijkste is volgens Eigen Huis tot komende dinsdag - en ook daarna - het hoofd koel te houden. 'Als dinsdag het complete beeld voor de woningmarkt duidelijk is, gaan er rekentools verschijnen voor wat de maatregelen voor bepaalde huishoudens en hypotheekcategorieën betekenen. We proberen zelf ook zo iets te maken', zegt Andre de la Porte. 'Probeer aan de hand daarvan je eigen situatie goed in kaart te brengen. Als dat onvoldoende lukt, neem contact met je hypotheekadviseur. Laat je niet opjagen, want de maatregelen gaan in 2020 in, dus over twee jaar.

Het belangrijkste advies van Eigen Huis: doe tot de gevolgen van de maatregelen van het nieuwe kabinet voor de persoonlijke situatie helemaal helder zijn, even helemaal niets. 'Impulsaankopen in de winkel zijn niet zo erg', zegt de woordvoerder. 'Maar impulsen en hypotheken zijn een heel slechte combinatie.

Rest de vraag of het zomaar mag, de hypotheekrenteaftrek fors beperken, met mogelijk vergaande gevolgen voor mensen die vast zitten aan langlopende hypotheken. Het antwoord is ja. 'De hypotheekrenteaftrek wordt op dit moment al beperkt, met een half procent per jaar. Dat wordt in 2020 alleen versneld, tot 3 procent per jaar', zegt Hans Andre de la Porte. 'De aftrek alleen voor nieuwe gevallen beperken zou ook oneerlijk zijn. Dan krijg je een grote tweedeling op de huizenmarkt.'

Warmtewet, hoe zit het?

11 september 2017

Directeur Cindy van de Velde vertelde op 11 september in Radar waarom Vereniging Eigen Huis nog niet tevreden is over de Warmtewet, die gebruikers van blok- en stadsverwarming moet beschermen. Wat is de Warmtewet precies, waarom wordt de wet aangepast en wat is de rol van de vereniging hierin?

Meer over de Warmtewet

Bekijk het fragment in Radar

Overbieden op een huis: de druk is hoog en de frustratie groot

31 augustus 2017

Duizenden euro’s boven de vraagprijs bieden om een huis te bemachtigen; niet eerder gebeurde het zo vaak, schrijft rtlnieuws.nl. Hoe voorkomt u dat u teveel betaalt voor een huis? Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, geeft tips: 'Check of het bedrag dat je wilt bieden wel realistisch is. Hoeveel een huis waard is, is moeilijk exact te bepalen, maar bij het Kadaster kun je zien wat er voor vergelijkbare woningen in dezelfde buurt is betaald.'

Lees alle tips op rtlnieuws.nl

Overbieden op een huis, wat zijn de risico's?

Lees ook het artikel 'Overbieden eerder regel dan uitzondering' op Nu.nl

Betonrot: hoe herken je het en wat doe je eraan?

16 augustus 2017

Huizen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1975 hebben vaak betonrot, schrijft Nu.nl. Manon van Essen, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, waarschuwt: 'Kijk bij de aanhechting van het balkon boven je of je lichtbruine vlekken ziet. Dat is een veeg teken van roest en dus betonrot. Nadere inspectie is dan nodig. Ook op je eigen balkon kun je kijken of je kleine (haar)scheurtjes bij de aanhechting van het balkon ziet. Is je balkon betegeld? Check dan of de tegels nog goed vastliggen. Als er ruimte onder zit, kan daar vocht komen.'

Lees het hele artikel op Nu.nl

Balkon controleren? Lees onze aandachtspunten

Zo vind je de juiste aannemer voor jouw klus

31 juli 2017

Een aannemer is online snel gevonden, maar wat zijn de valkuilen nadat je een keuze hebt gemaakt? Op Nu.nl geeft woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis tips. ‘De meest gehoorde klacht van consumenten gaat over het niet nakomen van afspraken door de aannemer. Vaak is dit terug te voeren tot de communicatie. De aannemer dénkt dat hij heeft uitgevoerd wat de opdrachtgever wilde, maar het voldoet niet aan de verwachtingen. Met de beste intenties hebben ze elkaar niet begrepen. Bij het overleg gebruikt de aannemer vaak vakjargon dat voor de huiseigenaar niet altijd goed te begrijpen is. Door die begripsverwarring krijgen ze gesteggel over de rekening.’

Lees het hele artikel op Nu.nl

Wat komt er allemaal kijken bij een verbouwing?

Echt afzien, een huis kopen vlak voor de crisis

25 juli 2017

Millennials die in 2007 of 2008, vlak voor de crisis, aan het begin van hun huizencarrière stonden, zagen geen beren op de weg, schrijft het AD. Woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis schetst in het artikel de sombere cijfers uit de crisistijd. Ruim 1 miljoen huizen 'onder water', gemiddeld een restschuld tussen de 40.000 en 50.000 euro. Waardedaling tussen de 20 en 25 procent. 'Als je niet verhuist, is er vaak niets aan de hand, maar wat als je gaat scheiden of je baan verliest? Eerder bleven stellen bij elkaar vanwege de kinderen, in die crisistijd vanwege de hypotheek.'

Lees het hele artikel op AD.nl

Huis verkopen met een restschuld?

Kijk uit! Uw balkon staat wellicht op instorten

18 juli 2017

Vereniging Eigen Huis adviseert leden met een zwevend balkon dringend om een inspectie te laten uitvoeren. Hans André de la Porte: ,,Mensen moeten beseffen dat een woning van dertig, veertig jaar oud niet vanzelfsprekend in goede staat blijft. Daarvoor is onderhoud nodig en regelmatige inspectie.”

Lees het hele artikel op AD.nl

Waar let u op bij onderhoud van balkon of galerij

Verplicht verwarmen en koken zonder gas

17 juli 2017

Als het aan de overheid ligt, is in 2050 geen enkele Nederlandse woning meer aangesloten op het gasnet. De maatregel moet helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dit heeft gevolgen voor bijna alle huishoudens in Nederland. Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de complexe operatie en vraagt minister Kamp om duidelijkheid over de alternatieven van gas. Directeur belangenbehartiging Rob Mulder: "De kosten van afkoppelen en ombouwen kunnen oplopen tot tienduizenden euro's per woning." 

Lees het hele artikel op Nu.nl

Doorbraak in Amsterdam over erfpacht. Wat nu?

29 juni 2017

Inwoners van Amsterdam kunnen vanaf 1 oktober kiezen of ze de erfpacht die ze aan de gemeente afdragen jaarlijks blijven betalen of voor eeuwig afkopen. Woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis geeft in de Volkskrant van 29 juni antwoord op de vraag of overstappen verstandig is. 

Lees het artikel op Volkskrant.nl

Besparen op energie loont

29 juni 2017

Hoe slim is de slimme meter, moet ik mijn koelkast vervangen, moet ik overstappen en loont het om zonnepanelen te nemen? Deze en veel meer vragen kwamen binnen tijdens het jaarlijkse Energiespreekuur van de Telegraaf. Vereniging Eigen Huis was erbij om alle vragen te beantwoorden over zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers en isolatie. 

Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden

Meer over energie besparen

Zo voorkom je dat een verbouwing eindigt met een peperdure rekening

26 juni 2017

Je huis verbouwen is - mits goed uitgevoerd - een manier om de waarde van je woning te verhogen. Maar een aanpassing aan je woning kan duur uitpakken. Hoe financier je een verbouwing en hoe druk je de aannemerskosten?

Nu de crisis achter de rug is, trekt de huizenmarkt weer aan. Het Kadaster registreerde in mei twintigduizend meer woningverkopen dan in april. Aannemers maken overuren en de huizenprijzen lopen ook op; in mei waren koopwoningen gemiddeld 7,8 % duurder dan in mei vorig jaar. Kopers beginnen dan ook meer vertrouwen in de woningmarkt te krijgen, zo concludeerde ING deze week.

Dat de vlag nog niet helemaal uit mag, benadrukte vastgoedonderzoeker Calcasa eind vorige maand. De organisatie stelde dat afgelopen jaar nog duizenden woningen met verlies zijn verkocht. Bovendien zouden 340 duizend huizen op dit moment nog minder opbrengen dan de consument er eerder voor betaald heeft. Wat te doen als je de waarde van je huis op wilt krikken? Verbouwen blijkt een optie, indien je het goed doet.

Verschillen in bouwleges groot en onvergelijkbaar

16 mei 2017

De kosten voor een gemeentelijke bouwvergunning voor een kleine woningverbouwing lopen sterk uiteen. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de hoogte van bouwleges bij Nederlandse gemeenten. RTL Nieuws maakte naar aanleiding van het onderzoek een nieuwsbericht.

Een gemeentelijke bouwvergunning voor een kleine woningverbouwing ter waarde van € 10.000 kost in Veenendaal € 918, terwijl Capelle aan den IJssel daarvoor € 168 rekent. Grootste stijger is Alphen aan den Rijn waar de leges voor een kleine verbouwing dit jaar maar liefst 147% omhoog springen van € 92 naar € 226. Leiden heeft met € 39 al jaren de laagste leges van Nederland. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de hoogte van bouwleges bij Nederlandse gemeenten.

Meer huizen, omdat het moet

28 april 2017

Het is hollen of stilstaan op de woningmarkt. Nog maar enkele jaren geleden kwam je bijna niet van je huis af, nu raken koopwoningen op veel plaatsen bijna uitverkocht. Dat laatste is een waarschuwing voor een veel groter probleem, zeggen Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis en Jan Fokkema, directeur Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen in De Volkskrant. 

Ons land wordt geconfronteerd met een woningtekort dat alleen maar oploopt. Er worden te weinig nieuwe huizen gebouwd om het groeiend aantal nieuwe huishoudens zelfstandige woonruimte te bieden. Met moeite kwamen er vorig jaar 54.000 nieuwe huizen bij: 33.000 koopwoningen en de rest huurwoningen. Dat lijkt heel wat, maar is veel te weinig. Volgend jaar al kijken we aan tegen een tekort aan 200.000 woningen, becijferde ABF Research. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving en het CBS moeten er ieder jaar minstens 80.000 nieuwe woningen bij komen om de groei van 1 miljoen huishoudens tot 2030 te kunnen bijbenen. 

Alle huizen zonder gas in 2050. Hoe dan?

20 april 2017

Alle huizen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Makkelijk gezegd, vinden beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen en directeur Belangenbehartiging Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis in NRC Handelsblad en NRC Next.

De komende 35 jaar moeten maar liefst 7 miljoen woningen met duurzame ingrepen zo verbouwd worden dat zij geen fossiele brandstof meer verbruiken. Huiseigenaren zitten met veel vragen hierover. Ik heb pas een gasfornuis gekocht, zal ik dat gauw proberen om te ruilen? Is de aanschaf van een warmtepomp een goed idee, of wordt mijn wijk straks centraal met restwarmte verwarmd en is die investering van vijf mille dan weggegooid? Ik wil mijn huis uit de jaren dertig verduurzamen, maar wat als dat door technologische sprongen voorwaarts over tien jaar nog maar de helft kost? Wat moet ik doen, wanneer, bij wie moet ik zijn, hoe financier ik al die ingrepen, ga ik die investeringen terugverdienen?

Isolatiesubsidie nu al op

10 april 2017

Mensen die hun koophuis de komende maanden willen isoleren, dreigen naast het net te vissen. Het geld voor de isolatiesubsidieregeling is namelijk al bijna op. Vereniging Eigen Huis pleit voor het bijvullen van de pot én voor een duurzame regeling.

Uitzending Tros Radar 10 april 2017

Cindy van de Velde-Tros-Radar-10-april-2017

Fouten in oncontroleerbare energienota

6 februari 2017

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een deel van de energienota’s fouten bevat. De ACM moet diepgaand onderzoek doen en strak toezicht houden, vindt de vereniging. Consumenten zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat hun nota klopt.

Check uw energienota
Brief aan de ACM
Persbericht VEH: Veel fouten in oncontroleerbare energienota

Uitzending Tros Radar 6 februari 2017

cvv-tros-radar-6-2-17

Chronisch bouwtekort

25 november 2016

De komende jaren is er behoefte aan 80.000 nieuwe woningen, maar dit jaar worden er maar 43.000 gebouwd. Er zijn te weinig bouwlocaties en te weinig leegstaande gebouwen worden omgebouwd tot woningen. Door gebrek aan daadkracht en stroperige procedures loopt het tekort verder op. De vereniging pleit voor een sterke regierol door provincies.

RTLnieuws: Chronisch bouwtekort: jaarlijks 20.000 woningen te weinig

VEH roept minister op onderzoek te doen naar Koopgarant

20 november 2016

Vereniging Eigen Huis wil dat minister Blok van Wonen onderzoek gaat doen naar de zogenoemde Koopgarant-regeling. Via die regeling kunnen mensen een huis kopen van een woningcorporatie. De vereniging twijfelt aan de betrouwbaarheid van de taxaties die de door woningcorporaties ingehuurde taxateurs uitvoeren. De vereniging ontvangt volgens directeur Cindy van de Velde reacties van leden die met name klagen ‘dat bij het terug verkopen aan de woningcorporatie de taxaties aan de lage kant zijn.’

De Monitor (NCRV) - dossier Koophuis 
VEH wil onderzoek naar Koopgarant-taxaties

Bouwleges nieuwbouwwoning onverklaarbaar

Kopers van een nieuwbouwwoning betalen in de koopsom ook een bedrag voor de bouwvergunning die de gemeente heeft afgegeven. De prijs verschilt sterk per gemeente. Zo betaal je in Eindhoven meer dan € 7.700 voor een woning die € 130.000 kost om te bouwen, terwijl dit in Venlo nog geen € 2.000 is. Er mag geen winst worden gemaakt met de opbrengsten van leges en heffingen, maar iedere gemeente kan hiermee schuiven. Vereniging Eigen Huis roept al jaren dat het anders moet. 'De koper van een woning ziet de kosten niet. De koopsom wordt wordt niet uiteengerafeld, maar de leges zitten wel in de koopsom van je nieuwbouwhuis.'

Volgend jaar moeten gemeenten openheid geven over de hoogte van de kosten van een bouwvergunning. Dan kan de gemeenteraad voor het eerst een oordeel geven over de hoogte van de leges, en die zo nodig aanpassen.

BNR Nieuwsradio: Nieuwbouwvergunning als melkkoe
Luister de uitzending terug

Kwaliteitswaarborging in de bouw

In het radioprogramma Bouwmeesters van BNR sprak Rob Mulder gisteren samen met andere genodigden over de wet voor de kwaliteitswaarborging in de bouw. Wat betekenen de aanpassingen die minister Blok voorstelt voor de consument? 

Luister de uitzending terug

E.ON stuurt klanten foutieve eindafrekeningen

1 oktober 2016

Zo'n 2.500 klanten van energieleverancier E.ON ontvingen dit jaar een foutieve jaarrekening. Hierdoor betaalden zij tot honderden euro's te veel voor stroom, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de energierekeningen van enkele E.ON-klanten. Zaterdag 1 oktober verzocht Vereniging Eigen Huis E.ON in het televisieprogramma Kassa benadeelde klanten snel te informeren. Ook moet de energieleverancier de klanten het te veel betaalde geld terugbetalen. E.ON-directeur Roel Meijerink zegde dit toe. 

Kassa: E.ON stuurt klanten foutieve eindafrekeningen
VEH: E.ON verstuurde 2.500 foutieve energierekeningen

Grote verschillen in bouwleges

14 september 2016

De prijsverschillen tussen gemeentes voor een bouwvergunning zijn groot, blijkt uit jaarlijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Een vergunning voor een verbouwing van € 10.000 kost in Leiden € 38 en in de Brabantse gemeente Son en Breugel € 868. Grote verschillen zijn er ook tussen bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen van € 130.000. In Eindhoven betaal je hiervoor bijna € 8.000, maar op Ameland minder dan € 2.000.

Een Vandaag: 38 of 868 euro? Kosten bouwvergunning ‘willekeur’

Wat kosten leges in uw gemeente? Op deze kaart vindt u de kosten per gemeente:

Droomhuis wordt een nachtmerrie

27 augustus 2016

Voor een aantal mensen die dit jaar het koopcontract van een huis tekenden maar vervolgens niet aan een hypotheek konden komen, leek er deze zomer een oplossing in zicht. De website ‘Wijkopenuwdroomhuis.nl’ bood aan het aankoopbedrag van het huis te betalen en het daarna te verhuren. De bewoners konden het vervolgens weer terugkopen. Maar die droomkans werd een nachtmerrie. In het item van Kassa vertelt Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis, hoe je dit soort situaties kunt voorkomen en waar je alert op moet zijn voor je een koopcontract tekent. 

Kassa: Droomhuis wordt een nachtmerrie

Loont een windmolen in de tuin?

26 augustus 2016

Wie ‘groener’ wil leven heeft volop keuze: zonnepanelen, stroom van de boer, een warmtepomp. Wat levert het meeste op? In dit artikel van NRC komen verschillende vormen van groene stroom aan bod. Aan het woord onder meer Theo Elferink, Energiedeskundige van Vereniging Eigen Huis.

Lees het hele artikel op nrc.nl

'Banken moeten duidelijk zijn over hypotheekkosten'

15 augustus 2016

Banken moeten inzicht geven in de berekening van de kosten voor oversluiten of vervroegd aflossen van de hypotheek. Dat vindt Vereniging Eigen Huis. Het is nu niet duidelijk waaruit de vergoeding bestaat die mensen daarvoor moeten betalen.

‘De Autoriteit Financiële Markten moet regels opstellen’, vindt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij de vereniging. ‘Als er regels zijn, en transparantie, worden de vergoedingen die banken vragen vergelijkbaar.’

De vereniging doet haar oproep in het kader van nieuwe hypotheekregels die in juli zijn ingegaan. Volgens deze regels mogen banken bij nieuwe hypotheken geen boete meer berekenen voor extra aflossen of oversluiten. Traditioneel zit in die boete vaak ook de gemiste winst op hypotheken verwerkt.
Lees meer

Luister
BNR Nieuwsradio: 'Banken, wees transparant over kostenberekening' 

Meer informatie
BNR: Welke kosten in plaats van boete?

Geen hypotheek omdat je zzp'er bent? Probeer het maar weer eens

20 juni 2016

Een jaar geleden was het nog heel lastig, maar zzp'ers kunnen vandaag de dag een stuk makkelijker een hypotheek afsluiten. Banken lijken wat flexibeler geworden.

Dat is de ervaring van Vereniging Eigen Huis. In Nederland zijn meer dan 1 miljoen zzp'ers en hun hypotheekgesprekken liepen tot voor kort nog vaak op niets uit. 

Veel zzp'ers lukten het vaak niet eens om op gesprek te komen bij een bank of hypotheekadviseur. Of er werden tijdens de gesprekken zoveel drempels opgeworpen dat het eigenlijk uitdraaide op een ontmoedigingsgesprek, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH tegen RTL Z.

Bekijk het item van RTL nieuws 

 

Huizenkopers zien hypotheekrisico’s vaak over het hoofd

VK-artikel-4-juni
3 juni 2016

Vereniging Eigen Huis waarschuwt huizenkopers voor de risico’s die aan een langlopende hypotheek zijn verbonden. Voor veel mensen neemt het gevoel van financieel risico af nu het economisch beter lijkt te gaan, de rente historisch laag is en de koopdruk onder veel woningzoekers hoog oploopt, waardoor soms overhaaste beslissingen worden genomen. Hierdoor is er minder aandacht voor de risico’s die aan een hypotheek verbonden zijn dan vier jaar geleden. 

VEH: Huizenkopers nemen te grote risico's bij afsluiten hypotheek (persbericht 3 juni 2016)
RTL Nieuws: 'Huizenkopers nemen te grote risico's bij afsluiten hypotheek' 

VvE moet sparen voor onderhoud

2 juni 2016

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) moeten geld opzijzetten voor onderhoud van het gebouw. Dat staat in een wetsvoorstel dat vorige week naar de Tweede Kamer is gestuurd. 

Hans André de La Porte van Vereniging Eigen Huis vindt het een goed plan: "Je ziet vaak problemen ontstaan als de overheid - in dit geval de gemeente - moet ingrijpen omdat er onveilige situaties ontstaan. Bijvoorbeeld als appartementen niet goed worden onderhouden en delen van de gevel of het dak loslaten, wat een gevaar vormt voor de omgeving. Dan blijkt vaak, als de gemeente ingrijpt, dat er geen geld zit in de kas van de vereniging om onderhoud te doen. "

RTL Nieuws: VvE's moeten verplicht genoeg geld opzij zetten voor onderhoud
VEH: VvE moet sparen voor onderhoud

Consumenten met stadsverwarming betalen meer dan huishoudens met een cv-ketel

19 april 2016

Directeur Cindy van de Velde vertelt in de uitzending van RTL Nieuws van dinsdag 19 april dat er nog flink wat mis is met de positie van de consument met stadsverwarming.

Zo betalen consumenten met stadsverwarming nog steeds meer dan huishoudens met een cv-ketel. En huishoudens die van het warmtenet willen worden afgesloten,  lopen tegen allerlei problemen aan.

RTL nieuws: Stadsverwarming, probeer daar maar van af te komen 
Lees ook ons nieuwsbericht: 'Warmtewet moet consumentvriendelijker' 

 

Ook Essent moet zich aan de wet houden

7 maart 2016

Essent moet bij verkoop van energiecontracten in winkels als Mediamarkt en Gamma consumenten duidelijk informeren over de wettelijke bedenktijd van 14 dagen en een modelontbindingsformulier meegeven. Als de consument geen bedenktijd heeft gekregen, kan hij alsnog binnen 12 maanden het contract opzeggen. Als de klant ontbindt en de ontvangen cadeaubon ongebruikt wil teruggeven, is Essent verplicht die bon terug te nemen. Is bij opzegging de bon al wel gebruikt, dan zal de klant die korting aan Essent moeten terugbetalen.

Radar: Colportage Essent (uitzending 7 maart 2016)
Brief aan Essent (7 september 2015)

Studieschuld en hypotheek

1 februari 2016

Vereniging Eigen Huis pleit voor registratie van studieschulden door het BKR. Omdat dit nu niet het geval is, kan een studieschuld bij een hypotheekaanvraag buiten beeld blijven. Hierdoor kunnen starters een duurder huis kopen dan eigenlijk bij hun inkomen en uitgaven past. 

VEH: Registreren studieschuld bij BKR voorkomt betalingsproblemen
NOS: "Mensen met studieschuld krijgen onverantwoord hoge hypotheken " 

Winstmarges hypotheken

11 januari 2016

De winst van banken en andere geldverstrekkers op hypotheken neemt weer toe, ondanks de lage hypotheekrente. Een huiseigenaar met een nieuwe hypotheek van € 200.000 betaalt hierdoor bruto per maand ongeveer € 75 te veel.

VEH: Winstmarges op hypotheken lopen weer op
Artikel op NOS.nl
Artikel op RTL Z

Lage hypotheekrente

5 januari 2016

De rente op een hypotheek is lager dan ooit, maar wat als je 5 jaar geleden slim dacht te zijn en je hypotheek voor 20 jaar hebt vastgezet? Zijn er trucs of slimmigheden om toch te profiteren van de lage rente? In het RTL Z-programma Money Talks kijkt RTL Z ernaar samen met Vereniging Eigen Huis.

Bekijk ook het RTL Z-item: Slimme trucs met je hypotheek zijn riskant (12 januari 2016)

Honderden miljoenen voor zonnepanelen en isolatie van huizen blijven liggen

27 december 2015 

Honderden miljoenen die zijn bedoeld om woningen energiezuiniger te maken, blijven ongebruikt liggen. Sinds twee jaar kunnen huiseigenaren die hun woning beter willen isoleren een lening aanvragen via het Energiebesparingsfonds. Er zit 300 miljoen euro in het fonds, maar er is nog maar voor 36 miljoen euro aan aanvragen gedaan. Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis, zegt in een uitzending van RTL nieuws dat woningeigenaren vaak niet op de hoogte zijn van het bestaan van het fonds.

Woningmarkt plaatselijk oververhit

21 december 2015

Het aantrekken van de woningmarkt brengt grote risico's met zich mee. Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis op NOS.nl. Kopers laten door de haast bijvoorbeeld geen bouwtechnische keuring uitvoeren. Daardoor komt ze daarna in financiële problemen.

Bekijk het item op NOS.nl
Lees ook ons nieuwsbericht
RTL Z: Laat je niet opjutten door makelaars bij het kopen van een huis

OZB opnieuw boven maximum

11 december

Voor het vijfde jaar op rij verhogen gemeenten de OZB meer dan is toegestaan. Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis. "De gemeenten moeten tot orde worden geroepen ", zegt Hans André de la Porte in het RTL Nieuws.

Lees ook ons nieuwsbericht
NOS: Huizenbelasting stijgt opnieuw te veel, zegt Vereniging Eigen Huis