De Volkskrant - 12 december 2019

Heeft de colporteur zijn laatste stappen gezet?

Consumenten vinden verkoop aan de deur onaangenaam. Afgelopen maand heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om toezicht op energieverkoop aan de deur te verscherpen. 'Wij willen dat deurverkoop landelijk aan banden wordt gelegd met een opt-in-systeem, zoals ook bij telefonie gaat gebeuren,' zegt Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. 

Lees het hele artikel op Volkskrant.nl
Lees ook 'Regering moet verbod op colportage onderzoeken'
Lees ook 'Wat je rechten en plichten zijn bij verkoop aan de deur'

BNR Nieuwsradio - 26 november 2019

VEH: 'Afschaffen salderingsregeling is zonde'

Het afschaffen van de salderingsregeling is bij huiseigenaren in het verkeerde keelgat geschoten. Vanaf 2023 wordt dat voordeel geleidelijk afgeschaft, en Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft daar teleurgesteld op gereageerd.

Beluister de reactie van Vereniging Eigen Huis bij BNR Nieuwsradio
Lees ook 'Salderingsregeling zonnepanelen wordt afgebouwd'

RTLZ - 26 november 2019

Kopen op het hoogtepunt van de markt: doen of niet?

Huizenprijzen schieten door het dak. Je staat met 30 man tegelijk bij een bezichtiging. En dus slaat bij veel potentiële kopers de twijfel toe. Moet je nog wel een huis kopen, op het hoogtepunt van de markt? In 'Kijkers aan Z' geeft o.a. Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, het antwoord op deze vraag.

Bekijk het fragment uit Kijkers aan Z

De Telegraaf - 24 oktober 2019

'Makelaar vergeet verduurzaming woning'

Slechts een kwart van de woningkopers krijgt van de eigen makelaar informatie over het verbeteren van de energiezuinigheid van de woning. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis op basis van een ledenraadpleging.

Lees het hele artikel op telegraaf.nl
Lees ook het nieuwsbericht 'Makelaars blijven achter met energieadviezen aan kopers'

De Telegraaf - 9 september 2019

Alarm om bouwleges

De vergunningskosten om te mogen bouwen of verbouwen lopen per gemeente enorm uiteen. In een tiental gemeenten zijn deze leges zelfs twee tot 2,5 keer duurder dan het landelijk gemiddelde. 'Niet acceptabel en niet uit te leggen aan de burger', briest Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis, die eist dat Den Haag ingrijpt.

Lees het hele artikel op telegraaf.nl
Lees ook het nieuwsbericht 'Maak eind aan excessen in prijzen bouwvergunning'

Algemeen Dagblad - 7 mei 2019

Huiseigenaren zien overwaarde stijgen: 'Opeethypotheek komt terug'

Acht op de tien Nederlanders denkt winst te maken als ze hun huis nu in de verkoop zouden zetten. Banken proberen ze te verleiden de overwaarde te verzilveren en in te zetten voor bijvoorbeeld het verbouwen of verduurzamen van hun huis, schrijft ad.nl. 'De huizenprijs is weer op het niveau van voor de crisis, dus de overwaarde is ook terug', zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. 'We hebben er bij hypotheekverstrekkers op aangedrongen antwoord te geven op de vraag van met name oudere huizenbezitters om iets met die waarde te doen. De opeethypotheek komt nu weer langzaam terug, zij het met een veel lager risico dan voorheen.'

Lees het hele artikel op ad.nl
Lees ook de blog 'Zo werkt een opeethypotheek'

De Volkskrant - 26 maart 2019

Bewoners schrikken van verplichte asbestsanering

Alle daken met asbest moeten volgens de wet uiterlijk 31 december 2024 asbestvrij zijn. Het betreft naar schatting 120 duizend huizen in Nederland. Zeker voor particuliere woningeigenaren is dat een hard gelag. ‘Dit is een voorbeeld van ondoordacht beleid. Er is geen rekening gehouden met de gevolgen’, oordeelt woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, Hans André de la Porte. ‘De wet is niet uitvoerbaar voor huiseigenaren.’

De problemen volgens de vereniging: het subsidiepotje is al helemaal opgemaakt door agrariërs die schuren en stallen moeten saneren. Gemeenten bieden nauwelijks praktische hulp. En als je als buurt gezamenlijk alle daken in een rijtje wil saneren, dan kan dat niet als één bewoner daar niet aan wil meewerken. ‘En we horen dat saneerders woekerbedragen vragen’, zegt De la Porte. ‘Als die bedrijven al de moeite willen doen om een offerte voor je te maken, want ze hebben de komende jaren werk zat.’

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Meer over asbestsanering

Lees ook het nieuwsbericht 'Het asbestdakenverbod is onuitvoerbaar

 

Meldpunt - 8 februari 2019

Financiële zorgen door asbestsanering

Slapeloze nachten bij woningeigenaren met asbest in hun dak. Als het aan staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) ligt moeten die daken over zes jaar zijn vervangen. Wie draait er op voor de kosten van de asbestsanering en dakvervanging, à tienduizenden euro’s per woning?

Ruim driehonderdduizend huizen in Nederland hebben een asbest dak. Asbestvezels zijn kankerverwekkend en daardoor al dertig jaar verboden om te gebruiken in de bouw. De regering wil ook af van de bestaande asbestdaken. Hoe hard is de deadline van 1 januari 2025 waarop alles asbestdaken vervangen moeten zijn? Hoe gaat de overheid er op toezien dat die daken dan zijn vervangen? En hoe kunnen de eigenaren van deze huizen financieel worden geholpen om aan deze eisen te voldoen? Komt er een geldfonds om hen substantieel bij te staan? In deze video gaan gedupeerden in gesprek met tweedekamerlid Maurits von Martels over een mogelijke oplossing.

Lees ook het nieuwsbericht 'Het asbestdakenverbod is onuitvoerbaar'

Nieuwsuur - 11 december 2018

Energierekening flink hoger: zorgen op straat én in Den Haag

De energierekening gaat in 2019 flink omhoog door een stijging van de energiebelastingen. Vereniging Eigen Huis vindt dit een slecht idee. Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis, over deze stijging bij Nieuwsuur: 'Het is de bedoeling dat we allemaal onze woning gaan verduurzamen, bijvoorbeeld door isolatie. Dat is natuurlijk ook niet gratis. En als je dan om te beginnen al met lastenverzwaring wordt geconfronteerd, dan wordt het voor veel mensen wel heel moeilijk om die stap naar verduurzaming van de eigen woning te maken.'

Bekijk het item van Nieuwsuur
Lees ook het nieuwsbericht 'Energiebelasting toch hard omhoog'

De Telegraaf - 10 oktober 2018

'Regie terugnemen en huizen laten bouwen'

Veel vraag, weinig aanbod; wie een huis wil kopen, betaalt de hoofdprijs of haakt af. Directeur belangenbehartiging van de Vereniging Eigen Huis Rob Mulder vindt dat het kabinet de regie in de woningmarkt moet terugnemen die het ooit overliet aan lokale overheden.

Het is een kwestie die veel Nederlanders pijn doet: onze woningmarkt die gierend uit de bocht is gevlogen. Door de lage hypotheekrente, groeiende economie en het hoge consumentenvertrouwen, zou dit voor iedereen een toptijd moeten zijn. Toch vallen er nu vooral slachtoffers op de woningmarkt.

Daar komt bij dat veel betaalbare starterswoningen niet eens in de etalage van de makelaar komen. Die worden direct verkocht aan één van de vele beleggers, die de woning weer voor veel geld gaat verhuren. De koper is op veel plaatsen degene die het bieden en overbieden het langst kan volhouden. Zelfs bij veel nieuwbouw is de vaste verkoopprijs iets uit het verleden.

Lees verder op telegraaf.nl

EenVandaag - 29 september 2018:

VEH: Schrap bankkosten bij aanpassen aflossingsvrije hypotheek

Vereniging Eigen Huis roept banken op om geen kosten in rekening te brengen wanneer klanten tijdens de ‘Aflossingsblij’ campagne van banken hun aflossingsvrije hypotheek willen aanpassen. Het doel van de campagne is mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen als de hypotheek na 30 jaar afloopt. De lening moet dan zijn afgelost en kan alleen worden verlengd als het inkomen hiervoor toereikend is. Voor een groep mensen is het noodzakelijk dat zij in actie komen om hun toekomstige financiële situatie in kaart te brengen en zo nodig maatregelen nemen.

Gebruikt u Internet Explorer, bekijk het fragment dan op de website van EenVandaag

 

Kassa - 8 september 2018:

Kabinet moet extra miljoenen uittrekken voor verduurzaming huizen

Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid meer gaat investeren in het verduurzamen van woningen. Woningeigenaren zijn volgens de vereniging in 2019 fors meer kwijt aan hun energierekening door hogere belastingen. Die energiebelastingen zouden met maar liefst 25% omhoog gaan. Maar aan de andere kant doet de overheid in de ogen van Eigen Huis te weinig om huizenbezitters te helpen hun woning te verduurzamen.

Lees het hele artikel op kassa.bnnvara.nl

RTLZ - 5 september 2018:

Tien jaar na de crisis: fikse tweedeling op de huizenmarkt

De huizenmarkt in Nederland is weer terug op het niveau van voor de crisis. Of je er iets van merkt, hangt vooral af van waar je woont. Want er zijn grote verschillen tussen de Randstad en de rest van het land. In de vier 'Randstadprovincies' Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland zijn de prijzen hoger dan in 2008, maar in de rest van het land nog niet. Volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis zal die tweedeling blijven. 'Er willen gewoon steeds meer mensen wonen in de Randstad, vanwege de voorzieningen op sociaal-cultureel gebied, maar ook op het gebied van zorg.'

NOS Journaal - 23 juli 2018:

Helft geldverstrekkers frustreert energiebesparing

Huizenkopers krijgen bij een kwart van de geldverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijk toegestane 106 % willen lenen om hun nieuwe woning energiezuiniger te maken. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 31 geldverstrekkers.

Vereniging Eigen Huis roept banken en andere geldverstrekkers op om kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe huis, zonder daarbij drempels op te werpen. Straffen met een hogere rente hoort daar zeker niet bij. De vereniging schrijft hierover een brief aan minister Ollongren.

Bekijk het fragment op de website van NPO Start (item start op 07.50).

EenVandaag - 18 juni 2018:

VEH: Overheid moet huiseigenaren beter ondersteunen bij isolatie

Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat de overheid huiseigenaren veel meer moet ondersteunen als het gaat om het isoleren van je huis. 'Een goed geïsoleerd huis is een voorwaarde om in de toekomst zonder aardgas te kunnen. Maar het subsidiebeleid is op dit moment niet adequaat genoeg en huiseigenaren weten niet waar ze aan toe zijn. Dat moet anders', aldus directeur Cindy van de Velde. Bekijk het hele fragment in EenVandaag.

Gebruikt u Internet Explorer, bekijk het fragment dan op de website van EenVandaag.


Nieuwsuur - 8 mei 2018:

Plan: makkelijker geld lenen voor verduurzamen eigen huis

Nederland staat voor een enorme opgave: in 2050 moeten alle huishoudens van het gas af. Om dit voor elkaar te krijgen, moet de gemiddelde Nederlandse woning flink worden verbouwd. Verschillende Nederlandse banken zijn nu van plan om particulieren gemakkelijker bedragen tot tienduizend euro te verstrekken, waarmee ze hun huis kunnen verduurzamen.

Het plan werd gevormd tijdens een poolexpeditie die door klimaatjournalist Bernice Notenboom werd georganiseerd. Zij daagde verschillende financiële instellingen uit om tijdens een reis naar Spitsbergen oplossingen te bedenken voor de klimaatproblematiek in Nederland.

Een van de expeditieleden was Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis. Zij vond het belangrijk om tijdens de expeditie de stem van de particuliere huizenbezitter te vertegenwoordigen. 'Er wordt veel gepraat, iedereen heeft zo zijn eigen belangen, maar de consumenten moeten het gaan doen.'

Bekijk het Nieuwsuur-fragment over de expeditie

RTL Nieuws - 2 mei 2018

Privacywet of niet, Kadaster deelt privégegevens

Wildvreemden kunnen veel te makkelijk zien hoe hoog je hypotheek is, met wie je samenwoont en wat het nummer is van je paspoort of identiteitskaart, waarschuwen Vereniging Eigen Huis en experts. Dat blijft voorlopig zo, ondanks de nieuwe aankomende privacywet. "Identiteitsfraude ligt op de loer."

Lees het hele artikel op rtlnieuws.nl

Lees ook het nieuwsbericht 'VEH: Persoonsgegevens bij Kadaster zijn onbeschermd'

De gevaren van de aflossingsvrije hypotheek

16 april 2018

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en niks afgelost of gespaard? Dan loop je het risico dat je je koophuis moet verlaten. De meeste banken eisen aan het eind van de looptijd de hele hypotheekschuld op. Dit overkwam Joke en Hans van den Maagdenberg. Ze sloten in 1998 op aanraden van hun hypotheekadviseur hun spaarhypotheek over in een 100% aflossingsvrije hypotheek met daaraan gekoppeld een beleggingsverzekering. Aan het eind van de looptijd zou er voldoende geld zijn om de hypotheek af te lossen.

Bekijk het item van Radar terug over de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek:

Lees het nieuwsbericht: 'VEH: Huiseigenaar wil niet dat bank belt over aflossingsvrije hypotheek'

Lees het gehele onderzoeksrapport

Bekijk de livestream van Facebook terug met alle vragen over aflossingsvrije hypotheken

RTL Nieuws: Huis klaar, maar gas, water en licht duren nog maanden

23 februari 2018

Door een tekort aan technici moeten nieuwbouwkopers vaak weken tot maanden langer wachten op de sleutel van hun woning. Netbeheerders en aannemers kunnen de vraag naar nieuwe aansluitingen van elektra en gas niet aan. 

'We krijgen heel veel klachten', vertelt woordvoerder van Vereniging Eigen Huis Hans André de la Porte op rtlnieuws.nl. 'Mensen kunnen gewoon niet verhuizen, ze moeten tijdelijk wat huren, de meubels moeten in de opslag, de bestelde keuken uitgesteld, soms moeten kinderen naar een school ver weg. Heel veel problemen en veel kosten.'

Lees het hele artikel op rtlnieuws.nl

Lees ook het nieuwsbericht van Vereniging Eigen Huis: 'Vertraging gas en elektra bij nieuwbouw'

 

NOS: Rechtszaak tegen Delta Lloyd om te hoge boeterente

6 februari 2018

Consumentenorganisaties Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond beginnen een zaak tegen Delta Lloyd. De hypotheekverstrekker zou te veel boeterente in rekening hebben gebracht en zijn klanten hier nog niet voor hebben gecompenseerd. In sommige gevallen hebben mensen duizenden euro's te veel betaald, schrijft NOS.nl naar aanleiding van een nieuwsbericht van de vereniging.

Lees het hele artikel op NOS.nl

Ook onder meer het Parool, het Financieel Dagblad en Nu.nl berichten over het proces dat Vereniging Eigen Huis start: 

Online serie 'Verborgen gebreken'

Vereniging Eigen Huis werkt mee aan de online serie 'Verborgen gebreken'. Presentator Pim Sedee helpt mensen die net een huis hebben gekocht en daarna in een nachtmerrie van verborgen gebreken terecht zijn gekomen.

Aflevering 8: wateroverlast onder de vloer

Berrie Willemsen heeft in 2014 een vrijstaand huis gekocht in Friesland. Na de koop ontdekte hij onder de vloer tal van waterproblemen. Aanvankelijk leek het water afkomstig uit lekkende watertanks, daarna kreeg hij het vermoeden dat er onder zijn huis een waterbron zit. Door alle problemen vermoedt hij dat een deel van zijn huis is verzakt. Berrie heeft zowel de verkopende partij als de taxateur aansprakelijk gesteld, maar beiden wijzen dit af. Is hier sprake van een verborgen gebrek, en is de gemeente misschien verantwoordelijk voor de het waterprobleem?

Lees meer over waterleidingen en rioleringen.

Aflevering 7: houtrot in kozijnen en gevel

Kim de Bruin en haar man kochten hun eerste koophuis, een rijtjeswoning uit de jaren tachtig. Ze kochten het huis zonder aankoopmakelaar, maar lieten vooraf wel een bouwkundig onderzoek uitvoeren door een gespecialiseerd bureau. Daarin stond dat er geen gebreken zijn in kozijnen, ramen en deuren. Maar na de sleuteloverdracht zien ze bij het schoonmaken op diverse plaatsen flinke houtrot in de kozijnen en houten gevelbekleding. Dat is hun niet verteld door de verkopers, niet door de makelaar en ook de bouwkundige die de woning geïnspecteerd heeft schreef er niets over in zijn rapport. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Lees hoe je houtrot herkent en hoe je dit kan herstellen.

Aflevering 6: rioleringsproblemen

Sammy en Ricardo kochten een vrijstaande woning uit de jaren ‘60. Hun aankoopmakelaar vertelde dat het niet nodig was om de woning vooraf bouwkundig te laten keuren. Vrijwel direct na de sleuteloverdracht merkten ze dat de wc niet goed doorliep. Er worden meerdere onderzoeken gedaan, een deel van de riolering wordt opgegraven en ontstopt, maar het probleem komt telkens weer terug. De verkopers zeggen van geen probleem te weten en de verkopend makelaar haakt af als blijkt dat de kosten voor herstel erg hoog zijn.  

Lees welke problemen je nog meer bij de riolering kan tegenkomen.

Aflevering 5: schade door boktor en houtworm

Aflevering 5 gaat over schade door schadelijke insecten als boktor en houtworm. Die hebben de houten balken in de schuren van Manon Breumelhoff ernstig aangetast. Voor de koop heeft zij een bouwkundig rapport laten maken, maar het bouwkundig bureau heeft niets opgeschreven over de problemen die wel zichtbaar waren. Ook de verkopers hebben daar niets over gezegd. Pas na de koop kwam ze er achter hoe ernstig de situatie is. Een houtexpert en een aannemer vertelden haar dat de schuren, die bedoeld waren voor haar paarden, zo slecht zijn dat ze op instorten staan. 

Lees hoe je schadelijk ongedierte als houtworm en boktor herkent en het beste kan bestrijden.

Aflevering 4: lekkend plat dak in de bijkeuken

Aflevering 4 gaat over een lekkend plat dak in de bijkeuken van Jeffrey de Bie. Na de koop verwijdert hij het oude plafond en dan blijkt dat het isolatiemateriaal en de draagbalken kletsnat zijn. Maar bij de bezichtiging voor de koop heeft de makelaar verteld dat de dakbedekking recent is vervangen. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Hoe herken je een slecht plat dak? Ons gebrekenhuis toont veel voorkomende gebreken en legt uit hoe je die moet herstellen. De prijzenindicator laat zien wat het vervangen van een dak ongeveer kost en waar je op moet letten als je een offerte voor reparatie aanvraagt.

Aflevering 3: lekkende kozijnen in appartement

Aflevering 3 gaat over lekkende kozijnen in het appartement van mevrouw Ten Cate dat ze in 2015 heeft gekocht. Bij een heftige regenbui loopt het water langs de kozijnen naar binnen. Samen met twee andere eigenaren is er sprake van een Vereniging van Eigenaars/a>. Moet deze meebetalen aan de herstelkosten? En is hier sprake van een verborgen gebrek?

Aflevering 2: lekkende kozijnen in de achtergevel

Aflevering 2 gaat over een lekkende kozijnen in de achtergevel. Bij iedere regenbui loopt het water naar binnen. De woningcorporatie die de woning verkocht heeft na de eerste klachten wel geprobeerd de lekkage te verhelpen, maar daarna bleef het stil. De lekkage is nog steeds niet verholpen. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Hoe herken je een slecht kozijn? Het gebrekenhuis laat zien waar de meeste gebreken voorkomen en hoe je die herstelt.
De prijzenindicator laat zien wat het vervangen van kozijnen gemiddeld kost en waar je op moet letten als je een offerte voor reparatie aanvraagt

Eerste aflevering: dak vervangen

In de eerste aflevering staat de familie Muth centraal. Zij hebben een oude boerderij gekocht in Winterswijk. Maar na de koop blijkt het dak in heel slechte staat. Zó slecht, dat het dak moet worden vervangen en het gezin niet in het huis kan wonen. Is hier sprake van een verborgen gebrek?

Lees ook de blog van bouwkundig specialist John Kersemakers: 'Help, een verborgen gebrek'

'Huizenbezitter morst vermogen'

3 januari 2018

Huiseigenaren laten jaarlijks honderden euro’s liggen door niet goed na te denken over hun hypotheek, schrijft de Telegraaf na onderzoek door Vereniging Eigen Huis.

Meer dan de helft gaat aan het einde van de rentevaste periode klakkeloos mee in het rente-aanbod van de hypotheekaanbieder, zonder zelfs maar te onderzoeken of er goedkopere alternatieven zijn.

Lees het hele artikel in de Telegraaf

Ook onder meer Nu.nl, BNR en NOS berichten over het onderzoek van Vereniging Eigen Huis: