AUG_2082-productwidget-1903x320px

Zo bespaar je nog dit jaar geld

Tips rond belasting, energie en (ver)kopen

Welke financiële en fiscale kansen kun je nog in 2020 benutten? En wanneer is het beter te wachten tot 2021? Onze experts hebben per thema de slimste bespaartips op een rij gezet.

Belasting

Betaal aftrekposten vooruit

Het kan aantrekkelijk zijn om bepaalde aftrekposten, zoals hypotheekrente, in 2020 (vooruit) te betalen. Als je jaarinkomen hoger is dan €68.507, zijn deze posten in 2020 tegen een hoger tarief aftrekbaar (46%) dan in 2021 (43%). Denk hierbij aan de volgende aftrekposten:

 • Hypotheekrente 
  Het is toegestaan om je hypotheekrente 6 maanden vooruit te betalen, dus tot 1 juli 2021. Betaal je in 2020 vooruit, dan is dit bedrag aftrekbaar in 2020. Hoewel de Belastingdienst dit goedkeurt, werken de meeste banken hier niet aan mee. Bespreek de mogelijkheden met je geldverstrekker. Heb je geen eigenwoningschuld bij de bank, maar een onderhandse lening bij bijvoorbeeld familie, dan kun je dit zelf regelen.
 • Oversluitkosten hypotheek
  Oversluitkosten, advieskosten en boeterente kun je in 2020 tegen een hoger maximumtarief (46%) in aftrek brengen dan in 2021 (43%). Overweeg aanpassingen aan je hypotheek daarom nog in 2020 te regelen.
 • Partneralimentatie
  Moet je partneralimentatie betalen en heb je besloten die af te kopen? Door de verlaging van het aftrekpercentage in 2021 kan het voordelig zijn de alimentatieverplichting in 2020 al af te kopen. Laat je goed adviseren, bijvoorbeeld door een Scheidingsexpert.

Verlaag je vermogen en betaal minder belasting

De waardepeildatum voor box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) is 1 januari 2021. Over het bedrag dat je op dat moment boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, betaal je belasting. In 2021 is het heffingsvrije vermogen €50.000 (voor fiscale partners €100.000). Wat kun je doen als je die grens verwacht te overschrijden?

 • Investeer nog in 2020 in energiebesparende maatregelen of onderhoud aan je woning. 
 • Doe in 2020 een extra storting in de kapitaalverzekering eigen woning (KEW,BEW of SEW). Bespreek dit vooraf met een adviseur.
 • Los een deel van je hypotheek af. Informeer bij je geldverstrekker tot welk bedrag je jaarlijks boetevrij mag aflossen en vraag naar de doorlooptijd. De bank heeft namelijk tijd nodig om de aflossing te verwerken. 
 • Financier de aankoop van een woning (gedeeltelijk) met eigen geld. De overdracht moet dan wel nog in 2020 plaatsvinden.
 • Heb je een eigen huis in de verkoop staan en wil je dit tijdelijk verhuren, stel de verhuur dan uit tot na 1 januari 2021. Bij verhuur verhuist je woning namelijk van box 1 naar box 3. Door verhuur na 1 januari voorkom je box 3-heffing over de overwaarde in 2021.
 • Overweeg een schenking. Je mag eenmalig belastingvrij een schenking doen van maximaal € 103.643. Voorwaarden zijn dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is en dat het geld wordt besteed aan een woning. Ook als je de schenking over 3 jaar gespreid betaalt of in delen uitgeeft, blijft de vrijstelling gelden.

Energie

Vraag een energielabel aan

Overweeg je de komende jaren te verhuizen? Vraag dan nog in 2020 een energielabel aan. In 2020 kost een label gemiddeld €7,50, in 2021 is dat gemiddeld €190. 

Laat je woning isoleren

Wil je isoleren, profiteer dan nog tot en met 31 december 2020 van de huidige Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Je krijgt nu nog 30% van de isolatiekosten vergoed, volgend jaar kan dit percentage dalen. In november worden de voorwaarden bekend. Maak je gebruik van de SEEH, dan mag je ook aanvullende maatregelen nemen, zoals het waterzijdig inregelen van je cv. In 2020 krijg je hiervoor nog €90 subsidie, per januari 2021 komt deze subsidie te vervallen.

Financier zonneboiler of hr-ketel mee in je hypotheek

Neem je energiebesparende maatregelen, dan mag je 106% lenen in plaats van 100% van de marktwaarde van de woning. Overweeg je een zonneboiler of hr-ketel binnen die extra 6% mee te financieren in je hypotheek? Regel dit dan nog in 2020. Vanaf 2021 kun je deze energiebesparende maatregelen waarschijnlijk niet meer meefinancieren. Lees meer over het financieren van energiebesparende maatregelen ›

Investeer in zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Wacht er dan niet te lang mee. Door de afbouw van de salderingsregeling - waarschijnlijk per 1 januari 2023 – loopt de terugverdientijd van zonnepanelen op. Via onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je een compleet zonnepanelensysteem voor een scherpe prijs. 

Stap over naar een andere energieleverancier 

In 2021 gaat de belasting op gas omhoog. Reken met onze Energiebelastingtool uit wat dit voor jou betekent en overweeg overstappen naar een andere energieleverancier, bijvoorbeeld via onze Collectieve Inkoop Energie: mogelijk ben je bij een andere aanbieder voordeliger uit. 

Subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen?

In 2021 krijg je mogelijk subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf van ledlampen en tochtstrips. Gemeenten kunnen hiervoor een uitkering aanvragen bij het Rijk (de Regeling Reductie Energieverbruik). Informeer bij je gemeente of de subsidie beschikbaar komt.

Kopen

Ben je van plan een huis te kopen?

In een aantal situaties is het gunstig te wachten op volgend jaar. Bijvoorbeeld omdat je dan meer kunt lenen of geen overdrachtsbelasting betaalt:

 • Overdrachtsbelasting wordt afgeschaft 
  Ben je jonger dan 35 jaar en heb je net een woning gekocht? Plan de overdracht dan in 2021. Als de Tweede en Eerste Kamer ermee akkoord gaan, vervalt met ingang van volgend jaar de overdrachtsbelasting eenmalig voor iedereen onder de 35 jaar. In 2020 betaal je nog 2% van de aankoopsom.
 • Tweeverdieners kunnen meer lenen
  Tweeverdieners kunnen in 2021 meer lenen. Het laagste inkomen gaat dan waarschijnlijk voor 90% meetellen bij de aanvraag van een hypotheek. In 2020 is dat 80%. Uiterlijk in november wordt bekend of deze maatregel wordt aangenomen.
 • Studieschuld telt minder zwaar 
  Heb je een studieschuld, dan kun je in 2021 waarschijnlijk meer lenen. Een studieschuld gaat minder zwaar meetellen bij de aanvraag van een hypotheek. 
 • Meer lenen met NHG
  Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG), overweeg dan te wachten met kopen tot 2021. Dat wil zeggen dat je het hypotheekaanbod in 2021 moet hebben geaccepteerd. De kostengrens voor NHG stijgt dan waarschijnlijk van €310.000 naar €325.000. Neem je ook energiebesparende maatregelen, dan wordt de kostengrens €344.500. De NHG-premie blijft 0,7%.

Verkopen

Bezig met de verkoop van je huis?

Overweeg de overdracht - in overleg met de koper - in de volgende situaties uit te stellen tot na 1 januari 2021:

 • Je hebt een aflossingsvrije hypotheek
  Door de overdracht na 1 januari 2021 in te plannen, los je je bestaande eigenwoningschuld in 2021 af. Dat betekent dat je uiterlijk tot 31 december 2022 nog voor die hoogte weer een aflossingsvrije hypotheek mag aangaan bij de aankoop van een nieuwe woning. Plan je de overdracht in 2020, dan geldt deze regel tot uiterlijk 31 december 2021.
 • Je hebt overwaarde 
  Verwacht je overwaarde uit de verkoop van je huis? Dan kan uitstel van de overdracht tot na 1 januari 2021 gunstiger uitpakken omdat je de overwaarde dan niet op 1 januari 2021 in box 3 hoeft op te geven. Zo betaal je minder belasting over je vermogen.

Wonen

Oversluiten naar NHG?

Wil je profiteren van de lage NHG-rente en zo je hypotheeklasten verlagen, doe dit dan nog in 2020. In 2021 gelden voor het oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG namelijk strengere regels. Oversluiten naar NHG kan alleen nog bij woningbehoud of als je aflossingsvrije hypotheek deels wordt omgezet naar een hypotheek met aflosvorm. Lees meer over de nieuwe regels rond NHG ›

Lees meer over besparen

Besparen op vaste lasten

Als huiseigenaar heb je flink wat vaste lasten, zoals je hypotheek en verzekeringen. Hierop kun je vaak meer besparen dan je denkt. Hoe? Lees onze 5 bespaartips. Lees 5 tips

Besparen op je hypotheeklasten

Ook als je al een hypotheek hebt, kun je soms besparen op je hypotheeklasten. Bijvoorbeeld wanneer je rentevaste periode afloopt. Bespaar op de hypotheek

Besparen op energie

Hoe kun je de energierekening duurzaam drukken? Van laagdrempelige tips voor minder verbruik tot isoleren en zonnepanelen. Meer over energie besparen

Betalingsproblemen in coronatijd

Verwacht je je hypotheeklasten niet meer te kunnen betalen door de coronacrisis? Lees hier wat je kunt doen. Dit kun je doen