Woonlastenonderzoek

De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing. Deze belastingen zijn per gemeente verschillend en worden jaarlijks aangepast. Vereniging Eigen Huis onderzoekt ieder jaar de ontwikkeling van de woonlasten.

Gemeentelijke woonlasten 2017

Huiseigenaren betalen in 2017 gemiddeld 1,88 % meer aan onroerende zaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. De meeste gemeenten beperken daarmee de jaarlijkse stijging van de belasting op de eigen woning. Maar niet iedere gemeente houdt zich in.

Huiseigenaren in het Limburgse Beesel worden geconfronteerd met een ozb-stijging van ruim 20 %. Ook in Eindhoven, Hilvarenbeek, Stadskanaal en Scherpenzeel stijgt de ozb hard met ruim 14 %. Voor deze gemeenten betekent de collectieve afspraak met minister Plasterk om de ozb maximaal 1,97 % te laten stijgen geen belemmering om de eigen ozb fors op te schroeven. Vereniging Eigen Huis onderzocht in alle 388 gemeenten de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten die bestaan uit ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Top 5 stijgers en dalers per provincie

Verantwoording woonlastenonderzoek

Het woonlastenoverzicht van Vereniging Eigen Huis toont de ontwikkeling van de ozb, riool- en afvalstoffenheffing in alle 392 Nederlandse gemeenten. De vermelde cijfers zijn ons verstrekt door de gemeenten. De gemiddelde woningwaarden, die nodig zijn om de ozb-ontwikkeling in een gemeente te berekenen, zijn afkomstig van De Waarderingskamer. Deze toezichthouder controleert gemeenten op de juiste uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken. Het onderzoek wordt in opdracht van Vereniging Eigen Huis uitgevoerd door Marlyse-Research.

Historie woonlastenonderzoek

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid