Isoleren

Een lagere energierekening, meer wooncomfort en een hogere woningwaarde. Een goed geïsoleerd huis heeft veel voordelen. Ontdek wat je kunt doen om de isolatie van jouw woning te verbeteren.

Heeft mijn woning isolatie nodig?

Huizen gebouwd na 1992 hebben meestal een goede isolatie; oudere woningen zijn vaak niet of matig geïsoleerd. Misschien weet je niet precies hoe het ervoor staat met de isolatie van jouw huis. Informeer in dat geval bij de vorige bewoners of bekijk de (ver)bouwtekeningen. Een energieadviseur kan onderzoeken wat voor jou de beste opties zijn.

Check welke isolatiemaatregelen geschikt zijn voor jouw huis

Hoe kan ik mijn huis isoleren?

Een huis isoleren kan op verschillende manieren. Welke mogelijkheden zijn er? 

  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloer- en bodemisolatie
  • HR-glas

Dakisolatie

Dakisolatie levert, samen met spouwmuurisolatie, het meeste rendement op. Omdat warme lucht opstijgt, gaat zo’n 30 % van de warmte in huis verloren via het dak. Isolatie van een plat of schuin dak zorgt jaarlijks voor een besparing van € 400 tot € 650 op de energierekening. De gemiddelde terugverdientijd is vijf tot zeven jaar. Het isoleren van een schuin of plat dak kan zowel aan de binnen- als de buitenkant.

Wat kost dakisolatie? 

Schuin dak isoleren

Bij een schuin dak wordt isolatie vaak aan de binnenkant aangebracht. De meeste mensen kiezen hierbij voor het relatief goedkope glaswol. Andere isolatiematerialen zijn piepschuim en PUR. Voor wie zelf de binnenkant van een schuin dak wil isoleren, zijn in doe-het-zelfzaken kant-en-klare isolatiepakketten te koop. Voor isolatiemateriaal geldt: hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie.

Een schuin dak aan de buitenkant isoleren geeft minder overlast in de woning en kost minder ruimte in huis, maar het is wel ingrijpender: het dak wordt hoger en de aansluiting met de dakgoot moet opnieuw worden gemaakt.

Meer over een schuin dak isoleren aan de binnenkant
Meer over een schuin dak isoleren aan de buitenkant

Plat dak isoleren

Bij een plat dak vindt isolatie meestal aan de buitenkant plaats; bij het isoleren aan de binnenkant is het risico op vocht in de dakconstructie namelijk groot.

Meer over een plat dak isoleren aan de binnenkant
Meer over een plat dak isoleren aan de buitenkant

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is vooral interessant voor woningen gebouwd tussen 1920 en 1976. Deze huizen hebben vaak geen geïsoleerde spouwmuur (de spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur). Spouwmuurisolatie bij een rijtjeswoning met 65 m2 gevel kost tussen de € 1.100 en € 1.500, een investering die in drie jaar tijd is terugverdiend en jaarlijks zo'n € 850 bespaart op de energierekening.

Voor spouwmuurisolatie moet een woning wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mogen er geen afval- en cementresten in de spouw zitten, want deze verminderen de isolatie en veroorzaken condens. De meeste isolatiebedrijven controleren daarom eerst of de spouw 'schoon' is, voordat ze aan de slag gaan.

Check of jouw huis geschikt is voor spouwmuurisolatie
Wat kost spouwmuurisolatie?
Lees meer over spouwmuurisolatie

Vloer- en bodemisolatie

In Nederland hebben twee miljoen koophuizen nog geen vloerisolatie. En dat terwijl vloerisolatie op jaarbasis zo’n 5 m3 gas per m2 bespaart (zo'n € 160 tot € 210) en zorgt voor minder vocht in huis. De meeste vloeren worden vanuit de kruipruimte geïsoleerd met bijvoorbeeld glas- of steenwolplaten of reflecterende folies.

Is vloerisolatie niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de kruipruimte niet toegankelijk of te laag is, dan is bodemisolatie een optie. Hierbij worden bijvoorbeeld schelpen of isolatiechips in de kruipruimte geblazen. Bodemisolatie is minder effectief dan vloerisolatie; door warmteverlies via de buitenmuren blijft de vloer koud aanvoelen. 

Wat kost vloerisolatie?
Welke isolatiematerialen kun je gebruiken bij welke vloeren?
Check wat je kunt besparen met vloer- en bodemisolatie
Checklist vloerisolatie uitbesteden
Tips: zelf je vloer isoleren
Lees meer over vloer- en bodemisolatie

HR-glas

Dubbel glas isoleert goed, hoog rendement glas (HR, HR+, HR++ of HR+++) isoleert nog beter. Dat komt doordat de ruimte tussen de glasplaten niet met lucht, maar met een edelgas is gevuld. Een warmte-reflecterende coating houdt de warmte in de woning. HR-glas is in aanschaf duurder dan dubbel glas, maar op lange termijn voordeliger. Een voorbeeld: een gemiddelde woning heeft 20 m2 glas. Van dubbel glas naar HR++-glas levert in dit geval een besparing op van 220 m3 gas per jaar, dat is € 120 op de energierekening.

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking.

Wat kost het plaatsen van HR++-glas?
Wat zijn alternatieven als glas vervangen bijvoorbeeld niet mogelijk is?

Hoe kan ik isolatie financieren?

De isolatie van je huis kun je op verschillende manieren financieren. Bijvoorbeeld door geld te lenen, spaargeld te gebruiken of subsidie aan te vragen.

Geld lenen

  • Bij het Nationaal Energiebespaarfonds kun je geld lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie. Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen hier terecht. In het fonds zit 300 miljoen euro, afkomstig van de Rijksoverheid, Rabobank en ASN Bank.
  • GreenLoans verstrekt leningen voor duurzame investeringen in en om het huis.
  • U kunt energiebesparende maatregelen ook financieren via een hogere hypotheek. Bij veel geldverstrekkers kan dit onder bepaalde voorwaarden. Je kunt dan tot 106 % (in plaats van 101 %) van de woningwaarde lenen.
  • Regionaal is er de Duurzaamheidslening, die gemeenten en provincies verstrekken tegen een zeer lage rente. Niet iedere gemeente of provincie heeft een Duurzaamheidslening.

Spaargeld

Omdat de rente op spaargeld laag is, kan isolatie financieren met spaargeld een interessante optie zijn. Spaargeld inzetten ligt voor de hand als de spaarrente minder is dan 1 % en een investering in spouwmuurisolatie een rendement heeft van 11 %. 

Subsidies

Lees meer over subsidies op het gebied van energiebesparing
Kom je in aanmerking voor een subsidie? Doe de check

Meer over verduurzamen

Zonnepanelen

Zonnepanelen
Energie opwekken kunnen we zelf, bewijzen een half miljoen Nederlandse huishoudens. Meer over zonnepanelenkeyboard_arrow_right

Warmtepompen en zonneboilers

Warmtepompen en zonneboilers
De toekomst van duurzaam verwarmen, die allang binnen handbereik is. Lees meerkeyboard_arrow_right

Community

Community
Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat meekeyboard_arrow_right