Overstappen van energieleverancier

Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens kan eenvoudig zijn energierekening verlagen door over te stappen van energieleverancier. Energieleveranciers belonen trouwe klanten namelijk niet of nauwelijks. Wat ze wel doen, is kortingen, welkomstbonussen en tijdelijk lage tarieven weggeven aan nieuwe klanten.

Bespaar gemiddeld € 300

Wisselen van energieleverancier loont daarom; overstappers besparen gemiddeld € 300. En het is vrij simpel. Je kiest een nieuwe leverancier en doorgaans regelt hij de rest, zoals het opzeggen van het oude contract. 

Om aanbiedingen van andere energieleveranciers te kunnen beoordelen, zijn twee dingen van belang:

  • uw huidige tarieven voor stroom en gas. Deze moeten op je energierekening staan. Vraag de tarieven desnoods op bij je energieleverancier.
  • de voorwaarden van je huidige contract.  

Opzegtermijn

Als je nog nooit eerder bent overgestapt van energieleverancier, of als je laatste contract stilzwijgend is verlengd, heb je een contract voor onbepaalde tijd. Dat kun je altijd opzeggen met een opzegtermijn van dertig dagen. Bij contracten voor bepaalde tijd, loopt het contract na de afgesproken looptijd af. Wil je het contract voortijdig verbreken? Dat kan, maar dan kan de leverancier je wel een opzegvergoeding in rekening brengen. Het hangt van het nieuwe tarief en de opzegboete af of overstappen op dat moment loont.

Als je een contract voor onbepaalde tijd heeft, kun je natuurlijk ook een nieuw contract afsluiten bij je huidige leverancier. Vaak gaat ook dan de rekening omlaag, want hij zal wel iets aan de tarieven willen doen om je binnenboord te houden.

Prijsvergelijker

Wie geen zin heeft zelf uit te zoeken waar hij goedkoper uit is, kan dat rustig overlaten aan een prijsvergelijker. Op basis van verbruik en voorkeuren (groene stroom, looptijd contract, vaste of variabele tarieven, aanbieder, etc.) weet je binnen een paar klikken of en hoeveel je kunt besparen.

Collectieve Inkoop Energie

U kunt zich ook inschrijven voor de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Je hebt dan de zekerheid van groene stroom en geen omkijken naar de overstap. Omdat er veel mensen meedoen, kunnen wij een scherpe prijs en goede voorwaarden bedingen. Een half miljoen huishoudens gingen je voor. 

Minder verbruiken

Minder verbruiken
Door ander gedrag kun je honderden euro's aan stroom en gas besparen. Alleen al de deuren goed dicht doen kan € 190 schelen. Bespaartipskeyboard_arrow_right

Isoleren

Isoleren
Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isolerenkeyboard_arrow_right

Community

Community
Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat meekeyboard_arrow_right