Overstappen van energieleverancier

Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens kan eenvoudig zijn energierekening verlagen door over te stappen van energieleverancier. Energieleveranciers belonen trouwe klanten namelijk niet of nauwelijks. Wat ze wel doen, is kortingen, welkomstbonussen en tijdelijk lage tarieven weggeven aan nieuwe klanten.

Bespaar gemiddeld € 300

Wisselen van energieleverancier loont daarom; overstappers besparen gemiddeld € 300. En het is vrij simpel. U kiest een nieuwe leverancier en doorgaans regelt hij de rest, zoals het opzeggen van het oude contract. 

Om aanbiedingen van andere energieleveranciers te kunnen beoordelen, zijn twee dingen van belang:

  • uw huidige tarieven voor stroom en gas. Deze moeten op uw energierekening staan. Vraag de tarieven desnoods op bij uw energieleverancier.
  • de voorwaarden van uw huidige contract.  

Opzegtermijn

Als u nog nooit eerder bent overgestapt van energieleverancier, of als uw laatste contract stilzwijgend is verlengd, heeft u een contract voor onbepaalde tijd. Dat kunt u altijd opzeggen met een opzegtermijn van dertig dagen. Bij contracten voor bepaalde tijd, loopt het contract na de afgesproken looptijd af. Wilt u het contract voortijdig verbreken? Dat kan, maar dan kan de leverancier u wel een opzegvergoeding in rekening brengen. Het hangt van het nieuwe tarief en de opzegboete af of overstappen op dat moment loont.

Als u een contract voor onbepaalde tijd heeft, kunt u natuurlijk ook een nieuw contract afsluiten bij uw huidige leverancier. Vaak gaat ook dan de rekening omlaag, want hij zal wel iets aan de tarieven willen doen om u binnenboord te houden.

Prijsvergelijker

Wie geen zin heeft zelf uit te zoeken waar hij goedkoper uit is, kan dat rustig overlaten aan een prijsvergelijker. Op basis van verbruik en voorkeuren (groene stroom, looptijd contract, vaste of variabele tarieven, aanbieder, etc.) weet u binnen een paar klikken of en hoeveel u kunt besparen.

Collectieve Inkoop Energie

U kunt zich ook inschrijven voor de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. U heeft dan de zekerheid van groene stroom en geen omkijken naar de overstap. Omdat er veel mensen meedoen, kunnen wij een scherpe prijs en goede voorwaarden bedingen. Een half miljoen huishoudens gingen u voor. 

Minder verbruiken

Minder verbruiken
Door ander gedrag kunt u honderden euro's aan stroom en gas besparen. Alleen al de deuren goed dicht doen kan € 190 schelen. Bespaartipskeyboard_arrow_right

Isoleren

Isoleren
Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isolerenkeyboard_arrow_right

Community

Community
Lees hoe andere woningbezitters energie besparen, lees blogs van deskundigen en deel wat u bezighoudt op het gebied van energie. Praat meekeyboard_arrow_right