Veelgestelde vragen over warmtepompen en zonneboilers

U vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

1. Wat kost een warmtepomp?

Een hybride luchtwarmtepomp is de goedkoopste warmtepomp en kost tussen de € 3.000 en € 5.000, inclusief installatie, exclusief cv-ketel en subsidie. De verwarmingsinstallatie en de meterkast hoeven niet op de schop.

Naast de hybride luchtwarmtepomp zijn er meerdere soorten zelfstandige warmtepompen. Een lucht-/waterwarmtepomp is het goedkoopst en het eenvoudigst te plaatsen. Een bodemwarmtepomp heeft het hoogste rendement, maar is ook het duurst en de installatie ervan is ingewikkelder. De goedkoopste zelfstandige warmtepomp kost € 6.000, de duurste € 20.000, inclusief installatie, exclusief subsidie. Mogelijk zijn zwaardere aansluitingen nodig in de meterkast. 

Vraag altijd advies aan een installateur met praktijkervaring met de warmtepomp.

2. Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een hybride warmtepomp?

Een warmtepomp zet de energie uit lucht, water of bodem om naar warmte voor verwarming en tapwater. Hij kan de cv-ketel vervangen. De hybride luchtwarmtepomp haalt energie uit de lucht en is een aanvulling op de cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of wanneer er veel vraag is naar warm water.
3. Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

U kunt uw cv-ketel vervangen door een warmtepomp als u de woning kunt verwarmen met cv-water van maximaal 50 graden Celsius. Bij een woning met Lage Temperatuur Verwarming, zoals vloer- of wandverwarming, kan dat meestal.

Krijgt u de woning niet warm met cv-water van maximaal 50 graden, dan is een hybride warmtepomp een optie. Lees meer over uw cv vervangen door een warmtepomp of bekijk de video: 

Wilt u exact weten of een warmtepomp interessant kan zijn voor uw woning en wat dit gaat kosten, maak dan gebruik van de energieservice. Met de Energieservice krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden. 

4. Kom ik in aanmerking voor subsidie als ik een warmtepomp of zonneboiler aanschaf?
Ja, met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen bij de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Check de voorwaarden van de ISDE.
5. Ik wil een warmtepomp installeren, hoeveel extra kosten aan elektriciteitsverbruik kan ik verwachten?

Als de warmtepomp de cv-ketel vervangt, dan is de rekensom eenvoudig: per m3 gasbesparing is het extra elektriciteitsverbruik 2 kWh. Lees meer over extra kosten aan elektriciteitsverbruik.

Wilt u exact weten of een warmtepomp interessant kan zijn voor uw woning en wat dit gaat kosten, maak dan gebruik van de energieservice. Met de Energieservice krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden.

6. Wat kost het onderhoud van een warmtepomp?
Het onderhoud van een warmtepomp kost € 75 tot € 175 per jaar, afhankelijk van het soort warmtepomp. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar). Lees meer over onderhoudskosten.
7. Is bij een gecertificeerde warmtepomp het rendement gegarandeerd?

De certificering zegt weinig over de werkelijke opbrengst van een warmtepomp. Dat komt doordat de opbrengst afhangt van de bron, het afgiftesysteem en de afstelling van het verwarmingssysteem. Lees meer over certificering en rendement.

8. Wanneer heeft het zin een zonneboiler te plaatsen?

Bij gemiddeld of hoog waterverbruik. En het dak moet het gewicht van een zonnecollector kunnen dragen. Gezien het relatief lage gewicht zijn de meeste schuine en platte daken geschikt. En het zonlicht moet het grootste deel van de dag, in de zomer én in de winter, op het dak vallen. Lees meer over het plaatsen van een zonneboiler.

9. Kan de zonneboiler gebruikt worden in combinatie met mijn cv-ketel?

Als de cv-ketel het NZ (Naverwarming Zonneboiler)-label heeft, kan dat.

10. Wat is de levensduur van een zonneboiler?

Een zonneboiler gaat 25 tot 30 jaar mee. De meeste fabrikanten geven garantie gedurende de hele levensduur.

Isoleren

Isoleren
Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isolerenkeyboard_arrow_right

Zonnepanelen

Zonnepanelen
Energie opwekken kunnen we zelf, bewijzen een half miljoen Nederlandse huishoudens. Meer over zonnepanelenkeyboard_arrow_right

Community

Community
Lees hoe andere woningbezitters energie besparen, lees blogs van deskundigen en deel wat u bezighoudt op het gebied van energie. Praat meekeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.