Zonnepanelen

Al ruim een half miljoen huizen in Nederland zijn voorzien van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en rendabel en worden steeds goedkoper. Ontdek of zonnepanelen voor jou een aantrekkelijke investering zijn. 

Waarom zonnepanelen?

Waarom is investeren in zonnepanelen de moeite waard? Een overzicht van de voordelen van zonnepanelen.  

 • Een lagere energierekening. Hoeveel je met zonnepanelen precies kunt besparen, hangt onder meer af van de dakoriëntatie, schaduw en dakhelling. Lees hoe je de opbrengst van zonnepanelen kunt berekenen.
 • U bent minder afhankelijk van een energieleverancier.
 • Zonnepanelen verhogen de waarde van jouw huis en zorgen voor een gunstiger energielabel.
 • Zonnepanelen zijn duurzaam en milieuvriendelijk (minder CO2-uitstoot). Een paneel bestaat uit losse zonnecellen, die meestal zijn gemaakt van silicium dat stroom geleidt als er licht op valt. Zonnepanelen leveren dus ook stroom bij bewolkt weer.
 • Tot 2021 kun je salderen. Wek je met zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je dit aan het elektriciteitsnet terugleveren. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte energie wordt verrekend met jouw energierekening. In 2021 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen mogelijk vervangen door een terugleversubsidie.  
 • Voor het installeren van zonnepanelen zijn meestal geen vergunningen nodig. 

Check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set van tien panelen, inclusief installatie, een omvormer en btw, kost gemiddeld € 4.400 (augustus 2017), in 2011 was dit nog € 5.900. Deze investering verdient zich gemiddeld in zeven jaar terug. Tien panelen produceren jaarlijks zo'n 2.300 tot 2.500 kWh elektriciteit. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar.

Kijk niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar het aantal wattpiek. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom een paneel oplevert. 

Zonnepanelen kopen: waar let ik op?

Waar let je op als je zonnepanelen gaat kopen? Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten. 

   
 • Soort. Silicium panelen van kristallijn zijn het meest voorkomende zonnepaneel. Er zijn monokristallijn panelen (egaal zwart van kleur) en polykristallijn panelen (blauw met vlokken in de zonnecellen). Lees meer over de verschillen tussen deze twee zonnepanelen. Daarnaast zijn er flexibele zonnepanelen, ook wel amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam en goedkoper, maar hebben een lager rendement. Hybride zonnepanelen zijn zonnepanelen en zonneboiler in één. Tot slot zijn glas-glas zonnepanelen nieuw op de markt. De zonnecellen zijn zowel aan de achter- als voorkant van glas. De achterkant van traditionele panelen bestaat uit een zogenoemde 'backsheet', een plastic laag. Glas-glas zonnepanelen hebben een langere levensduur; glas is steviger en laat minder vocht en vuil door. 
 • Capaciteit. De capaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom een paneel oplevert. Het vermogen van een zonnepaneel is gemiddeld 280 wattpiek. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur per jaar.
 • Afmeting. Standaard zonnepanelen hebben een afmeting van 165x99x3,5 cm. Bekijk via het legplan van zonnepanelen.net welk formaat geschikt is voor jouw dak. 
 • Garantie. Ga na welke garanties de leverancier, importeur of de fabrikant van de zonnepanelen biedt. Is dat bijvoorbeeld een productgarantie of een installatiegarantie? 
 • Keurmerk. Zonnepanelen zonder CE-keurmerk mogen in Nederland niet worden verkocht. Lees meer over keurmerken.
 • Omvormer. De omvormer is minstens zo belangrijk als de zonnepanelen zelf. Deze zet de opgewekte stroom van zonnepanelen (gelijkspanning) om in wisselspanning, zodat deze geschikt is voor gebruik in je woning. Let onder meer op het vermogen van de omvormer, het rendement en de levensduur.  

Vergelijk zonnepanelen

Doe mee aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Wat houdt de salderingsregeling in?

Wie meer stroom opwekt dan op dat moment nodig is, kan die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte energie wordt verrekend met je energierekening. Alleen over het netto-verbruik worden btw en energiebelasting betaald. Dit is de salderingsregeling. De salderingsregeling wordt in 2021 mogelijk vervangen door een terugleversubsidie.

Hoe kan ik zonnepanelen financieren?

Zonnepanelen maken jouw huis energiezuiniger. Om energiebesparende maatregelen te stimuleren, zijn er verschillende mogelijkheden om deze te financieren.

Geld lenen

 • Bij het Nationaal Energiebespaarfonds kun je geld lenen voor zonnepanelen. Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen hier terecht.
 • GreenLoans verstrekt leningen voor duurzame investeringen in en om het huis.
 • Bij veel geldverstrekkers kun je energiebesparende maatregelen financieren via een hogere hypotheek. Je kunt dan tot 106 % (in plaats van 101 %) van de woningwaarde lenen.
 • Regionaal is er de Duurzaamheidslening, die gemeenten en provincies verstrekken tegen een zeer lage rente. Niet iedere gemeente of provincie heeft een Duurzaamheidslening.

Wie voor zonnepanelen een lening afsluit, kan de rente bij de belastingaangifte opvoeren als aftrekpost. De zonnepanelen moeten dan wel, in bouwkundig opzicht, onderdeel uitmaken van de woning. Ook kan in de bestaande of nieuwe hypotheek extra ruimte worden opgenomen voor zonnepanelen. De rente daarvan is ook aftrekbaar.

Spaargeld

Omdat de rente op spaargeld laag is, kan zonnepanelen aanschaffen met spaargeld een interessante optie zijn. 

Subsidies

Sinds 2011 zijn er geen landelijke subsidieregelingen meer voor zonnepanelen. Wel hebben veel provincies en gemeentes een eigen subsidieregeling. Vraag dit na bij jouw gemeente of bekijk de Energiesubsidiewijzer

Lees meer over het financieren van energiebesparende maatregelen

Meer over verduurzamen

Isoleren

Isoleren
Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isolerenkeyboard_arrow_right

Warmtepompen en zonneboilers

Warmtepompen en zonneboilers
De toekomst van duurzaam verwarmen, die allang binnen handbereik is. Lees meerkeyboard_arrow_right

Community

Community
Lees hoe andere woningbezitters hun woning verduurzamen, stel vragen en deel je eigen ervaringen. Praat meekeyboard_arrow_right