Veelgestelde vragen over zonnepanelen

U vindt hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

1. Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Omdat op zonnepanelen een vuil afstotende coating is aangebracht, is dit meestal niet nodig. De panelen staan schuin en een regenbui zal het meeste vuil wegspoelen. Woont u in de buurt van het spoor, de snelweg of een vliegveld, dan vervuilen uw zonnepanelen sneller. Lees meer over het schoonmaken van zonnepanelen of bekijk de video:

 

2. Heb ik voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig?

Meestal niet. Wel kan er een omgevingsvergunning voor bouwen nodig zijn, bijvoorbeeld als de panelen bij een schuin dak te veel uitsteken of bij een plat dak te dicht bij de dakrand staan.

Is uw woning een monument, dan heeft u soms een vergunning nodig. Of het plaatsen van zonnepanelen in uw geval vergunningvrij is, kunt u checken via het Omgevingsloket of navragen bij uw gemeente.

3. Ik heb zonnepanelen gekocht en wil salderen, hoe moet ik dat regelen?
Wilt u salderen, dan moet u dit melden bij uw netbeheerder via www.energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of uw elektriciteitsmeter geschikt is voor salderen en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. De netbeheerder regelt met uw energieleverancier de verwerking in de afrekening. Overigens wil het nieuwe kabinet de salderingsregeling in 2020 vervangen door een terugleversubsidie. Vereniging Eigen Huis is hier geen voorstander van. Lees meer.
4. Hoe kan ik berekenen wat de opbrengst van zonnepanelen is?

De opbrengst hangt onder meer af van het vermogen van de zonnepanelen, de oriëntatie van de panelen, de hellingshoek en de schaduwvorming op de panelen. Lees meer over hoe u de opbrengst van zonnepanelen kunt berekenen.

5. Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. In de meeste polisvoorwaarden staat dat u wijzigingen en/of verbouwingen aan uw huis moet melden. Geef dus aan uw verzekeraar door dat u zonnepanelen gaat installeren of heeft geïnstalleerd. Lees meer over het verzekeren van zonnepanelen.

6. Wat kan ik met mijn zonnepanelen doen als ik ga verhuizen?
Gaat u verhuizen, dan kunt u de zonnepanelen meeverhuizen of doorverkopen aan de nieuwe eigenaar. Lees meer over verhuizen met zonnepanelen.
7. Hoe werkt de btw-aftrek bij de aanschaf van zonnepanelen?

Door een uitspraak van het Europese Hof is de btw van uw investering in zonnepanelen aftrekbaar geworden. U moet uzelf dan wel (laten) aanmelden als ondernemer voor de btw. U zou vervolgens ook btw moeten afdragen van de teruggeleverde stroom. De meeste particulieren blijven echter onder het door de overheid ingestelde drempelbedrag, zodat u hiervoor vrijstelling kunt (laten) aanvragen.

8. Meet de slimme meter ook de stroomopbrengst van mijn zonnepanelen?
Nee, de slimme meter meet alleen de hoeveelheid afgenomen stroom en geleverde stroom aan het openbare netwerk. Bij de jaarafrekening wordt de hoeveelheid geleverde stroom van de afgenomen stroom afgetrokken. Dit wordt salderen genoemd. Lees meer over zonnepanelen en de slimme meter.
9. Waar moet ik op letten bij de keuze voor zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen en omvormers voldoen aan alle in Nederland vereiste voorschriften. Vergelijk vooral de voorwaarden van de verschillende aanbieders; kijk bijvoorbeeld naar de garantie op de panelen, de omvormer en het installatiewerk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wel garantie zit op de panelen en de omvormer, maar niet op het installatiewerk. Zijn de garantievoorwaarden gelijk, dan is de prijs per wattpiek een goede manier om offertes te vergelijken. 

10. Kan een VvE ook zonnepanelen plaatsen?

Ja, dat kan. Een VvE plaatst zonnepanelen voor de algemene ruimtes (zoals de lift en parkeergarage) en doet dus een investering als VvE. Daarom moet een meerderheid van de VvE-leden vóór aanschaf zijn. Stem hierover in de algemene ledenvergadering. Wat de meerderheid is, verschilt per VvE en staat omschreven in de splitsingsakte.

Salderen als VvE kan via de gezamenlijke rekening. Lees meer hierover in het rapport Zonnestroom en de Nederlandse wetgeving (pdf).

Een appartementseigenaar kan ook zelf investeren in zonnepanelen. Om hiervoor het dak van de VvE te kunnen gebruiken, moet de eigenaar toestemming hebben van de VvE.

Isoleren

Isoleren
Een lagere energierekening begint bij het binnenhouden van de warmte. Meer over isoleren

Warmtepompen en zonneboilers

Warmtepompen en zonneboilers
De toekomst van duurzaam verwarmen, die allang binnen handbereik is. Lees meer

Community

Community
Lees hoe andere woningbezitters energie besparen, lees blogs van deskundigen en deel wat u bezighoudt op het gebied van energie. Praat mee
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid