Tijdelijke verhuur

Als u de oude woning nog te koop heeft staan en al een andere woning heeft gekocht, kan het uitkomst bieden als u de oude woning tijdelijk kunt verhuren.

Met de huurinkomsten kunt u de lasten van de te koop staande woning geheel of gedeeltelijk dekken. Op die manier kunt u de slechte periode op de woningmarkt overbruggen en kan de verkoop plaatsvinden op een moment dat de markt er beter voor staat.

 Lees meer over de regeling Tijdelijke verhuur (Leegstandwet)

Overweegt u tijdelijke verhuur?

Tijdelijke verhuur van een te koop staande woning heeft ingrijpende fiscale gevolgen. Deze gevolgen bepalen in belangrijke mate of u er daadwerkelijk op vooruit gaat met de tijdelijke verhuur van uw woning.

› De fiscale gevolgen van het tijdelijk verhuren van de woning

Wat moet u regelen voor tijdelijke verhuur? 

1. Toestemming geldverstrekker
In de hypotheekvoorwaarden staat vrijwel altijd dat u voor het verhuren van uw woning toestemming nodig heeft van de bank of geldverstrekker. Ook als het om tijdelijke verhuur gaat. 

Toestemming vragen aan de geldverstrekker

2. Vergunning van de gemeente
Als u uw woning tijdelijk verhuurt op basis van de Leegstandwet, heeft dat als voordeel dat de uitgebreide bescherming van de huurder opzij wordt gezet. Voorwaarde daarvoor is wel dat u voor de tijdelijke verhuur een vergunning aanvraagt bij uw gemeente.

Lees meer over de Leegstandwet en het aanvragen van een vergunning bij de gemeente 

3. Contact verzekeringsmaatschappij
Als u uw woning tijdelijke verhuurt, kan dit gevolgen hebben voor uw woonhuis- en aansprakelijkheidsverzekering.

› Verzekeringen bij tijdelijke verhuur

4. Huurcontract tijdelijke verhuur
Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast. Gebruik bijvoorbeeld ons model-huurcontract. Vraag bovendien om een kopie van het paspoort van de huurder. Bekijk ook het origineel goed.

› Huurcontract tijdelijke verhuur

Huurprijs bepalen bij tijdelijke verhuur

U mag zelf de huurprijs bepalen bij een te koop staande woning die u wilt verhuren. Voorheen werd deze prijs vastgesteld door de gemeente. De maximale huurprijs stond toen vermeld in de benodigde vergunning op basis van de Leegstandwet. 

Veilige verhuur van een koopwoning

Het verhuren van een woning brengt ook risico's met zich mee. Hierbij valt te denken aan een hennepkwekerij in het pand en gebruik van de woning voor mensenhandel. Dit kan grote (financiële) gevolgen hebben voor de verhuurder.

Wat kunt u doen om de risico's te verkleinen?