Als huiseigenaar krijg je met een aantal specifieke zaken te maken bij de belastingaangifte. We zetten het op een rij en geven tips.
De aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2021 kun je online indienen via Mijn Belastingdienst of de aangifte-app. Houd deze data in de gaten:
TIP In de eerste twee weken na 1 maart wordt de website van de Belastingdienst druk bezocht. Door overbelasting is het daardoor soms niet mogelijk aangifte te doen. Wacht je even, dan is de kans groter dat het wel lukt. Bovendien heeft de Belastingdienst dan de tijd gehad om wat foutjes in het programma te herstellen.
Als eigenwoningbezitter mag je bepaalde kosten aftrekken (pdf) van je inkomen in box 1, over het jaar waarin je die kosten hebt gemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
Als fiscale partners kun je samen aangifte inkomstenbelasting doen. Je mag dan het totaalbedrag (saldo) van jullie inkomsten en aftrekposten van de woning onderling verdelen. Je geeft daarvoor allebei het totaal aan van het eigenwoningforfait (pdf). Daar trek je de aftrekposten van af. Elke verdeling mag, als het totaal maar 100% is.
Beantwoord de vragen in het Stroomschema Fiscaal partnerschap en je ziet direct of je elkaars fiscale partner bent.
Heb je met meer mensen een eigen woning als hoofdverblijf? En ben je niet elkaars fiscale partner? Dan moet elke bewoner zijn eigen deel van het eigenwoningforfait aangeven, dat overeenkomt met zijn aandeel in de eigendom van de woning.
Heb je jouw hypotheek (bijna) volledig afgelost? Dan hoef je voor je woningbezit in principe geen inkomstenbelasting te betalen (Wet Hillen). Het eigenwoningforfait moet bij de aangifte inkomstenbelasting wel gewoon worden ingevuld, maar je hebt dan ook recht op een extra aftrekpost vanwege geen of een kleine eigenwoningschuld. Sinds 2019 wordt deze aftrekpost geleidelijk in 30 jaar afgebouwd. Dit betekent dat je in de toekomst te maken krijgt met een steeds grotere bijtelling van het eigenwoningforfait.
Lees meer over een kleine of geen hypotheekschuld (Wet Hillen)
Als je je eigen woning na 28 oktober 2012 en voor 1 januari 2018 hebt verkocht en de verkoopprijs was lager dan je eigenwoningschuld, dan heb je een restschuld. Sluit je voor de financiering van deze restschuld een lening af, dan is de rente over deze lening voor de duur van 15 jaar aftrekbaar in box 1. Je geeft de aftrekbare rente op in je aangifte bij de vraag "Restschuld vroegere eigen woning” in box 1 werk en wonen. Je geeft de restschuld dus niet in box 3 op.
Verwacht je over 2022 belasting terug te krijgen omdat je aftrekposten hebt, zoals de hypotheekrente? Dan hoef je niet te wachten tot het voorjaar van 2023, wanneer je aangifte doet over 2022. Met een verzoek om een voorlopige teruggaaf kun je al dit jaar maandelijks belasting terugkrijgen. Lees in het stappenplan-voorlopige-aanslag (pdf) hoe je dat doet.
Lees meer informatie en tips over de voorlopige aanslag
Check welke veranderingen invloed hebben op je voorlopige aanslag (pdf)
De inkomstenbelasting kent drie soorten belastbaar inkomen. Deze zijn ingedeeld in drie boxen met eigen regels en tarieven (pdf). Je inkomen of vermogen valt in een van de drie boxen:
Eind 2021 heeft de Hoge Raad aangegeven dat de huidige manier van belasting heffen in box 3 onhoudbaar is. De belasting wordt namelijk berekend naar een fictief rendement maar wordt vaak niet gehaald. Het kabinet moet nu de belastingheffing aanpassen. Dat is nog niet gebeurd terwijl de belastingaangifte al wel gedaan moet worden.
Heb je in box 3 vermogen boven de vrijstelling, dan moet je gewoon aangifte inkomstenbelasting doen en in het aangifteprogramma je vermogen opgeven. Pas wanneer de gevolgen van de Hoge Raad-uitspraak in wetgeving en de systemen van de Belastingdienst zijn verwerkt, zal de Belastingdienst de definitieve aanslag opleggen. Dit zal later zijn dan gebruikelijk. Begin mei zal staatssecretaris van Financiën Van Rij meer duidelijkheid geven over het traject.