Budgetteren

Wilt u er zeker van zijn dat u uw hypotheek kunt blijven betalen? Door te budgetteren krijgt u grip op uw inkomsten en uitgaven. Er zijn verschillende mogelijkheden om risico's te beperken en geld te besparen. 

Overzicht inkomsten en uitgaven

Risico's beperken begint bij een goed overzicht van uw inkomsten en uitgaven. Hoeveel houdt u maandelijks over? Of komt u iedere maand geld tekort? Vul het overzicht Inkomsten en Uitgaven in en u ziet direct hoe u ervoor staat.

Overzicht inkomsten en uitgaven

Huishoudboekje

Een (digitaal) huishoudboekje helpt om inkomsten en uitgaven overzichtelijk bij te houden. Er zijn verschillende digitale huishoudboekjes die u kunt gebruiken; van simpel tot uitgebreid, gratis of tegen betaling. Of bijvoorbeeld via uw eigen bank.

Overzicht beschikbare huishoudboekjes

Budgetadvies

Met het Nibud Persoonlijk Budgetadvies ziet u waar uw geld blijft en hoe u het doet in vergelijking met anderen. Met de BufferBerekenaar van het Nibud berekent u of uw financiële buffer groot genoeg is voor het onderhoud aan uw woning of onverwachte uitgaven.  

Geld besparen

Wilt u weten hoe u kunt besparen op uw lasten, zoals op energie, de telefoonrekening, verzekeringen of op uw boodschappen?

Bekijk onze energiebespaartips
Volg het stappenplan besparen (Nibud) 

Restschuld

Is uw resterende hypotheekschuld hoger dan de waarde van uw woning? Dan staat uw huis onder water. Dat is niet direct een probleem als u uw hypotheek betaalt en geen verhuisplannen heeft. U kunt mogelijke risico's beperken door nu alvast (extra) af te lossen op uw hypotheek. Extra aflossen heeft als bijkomend voordeel dat u daarmee uw maandlasten verlaagt óf de looptijd van de hypotheek kunt inkorten. 

Lees meer over extra aflossen op de hypotheek
Meer weten over verkopen met restschuld

Inkomensdaling voorkomen

Welk inkomen houdt u over als u werkloos wordt of arbeidsongeschikt raakt? Blijft er voldoende inkomen over om straks uw lasten te betalen of kunt u een inkomensterugval met spaargeld opvangen? Om tegenslagen op te vangen kunt u overwegen om een woonlastenverzekering af te sluiten. 
   
Nut en noodzaak van een woonlastenverzekering

Uw hypotheek up-to-date

Een hypotheek sluit u vaak voor langere tijd af. Uw situatie kan in de tussentijd veranderen. Kan uw hypotheeklast misschien naar beneden? Is oversluiten of rentemiddeling verstandig of kunt u tussentijds extra aflossen? Neem uw hypotheek regelmatig onder de loep.

Financiële hulp nodig?

Dreigt u uw woonlasten niet meer te kunnen betalen? Het is verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met uw bank of tussenpersoon. Leg uw situatie voor en bespreek eventuele mogelijkheden zoals rentemiddeling of een tijdelijke verlaging van de hypotheeklast.

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.