Energie besparen

Een gemiddeld huishouden betaalde in 2019 € 1.910 voor energie. Bespaar energie door televisies en computers niet op stand-by te zetten, apparaten efficiënt te gebruiken en minder lang te douchen. Volgens MilieuCentraal is een huishouden per jaar ongeveer 450 kWh kwijt aan sluipverbruik.

De koelkast, vriezer, televisie, wasdroger en wasmachine gebruiken de meeste stroom. Vereniging Eigen Huis heeft een aantal bespaartips op een rij gezet.

Energielabel voor woningen

Bij de verkoop en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het energielabel voor woningen laat zien hoe energiezuinig de woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Energiebesparende maatregelen dragen bij aan een comfortabele en energiezuinige woning.

Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kunt u geld en energie besparen, omdat de thermostaat de verwarming op gezette tijdstippen in- en uitschakelt. Zo'n thermostaat geeft zelden inzicht in uw energieverbruik.

Energiemanager

Een energiemanager geeft inzicht in gas- en stroomverbruik. Zo weet u waar u kunt besparen.

Energiehuis

Bekijk in het Energiehuis per ruimte welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen.

Geld lenen voor energiebesparing

Energiebesparende maatregelen financieren met geleend geld kan voordelig zijn, als de besparing op de energierekening na de verbouwing hoger uitvalt dan het maandelijks aflosbedrag van de lening.

Bespaartips

  • Vervang gloeilampen voor ledlampen. Een ledlamp verbruikt 80 % minder energie dan een gloeilamp.
  • Let bij de aankoop van een nieuw apparaat op het energielabel. Dit laat zien welk apparaat zuinig is met stroom.
  • Twee minuten korter douchen per dag scheelt € 55 per jaar.
  • Wassen met een volle wasmachine en bij lage temperatuur bespaart minimaal 50 % energie van de wasmachine.
  • Ontdooi de vriezer liefst 1 keer per 3 maanden. Bij 2 mm ijs neemt het energieverbruik 10 % toe. Haalt u dat ijs regelmatig weg, dan bespaart u € 15 tot € 50 per jaar.
  • De verwarming een graad lager zetten, scheelt op jaarbasis gemiddeld € 50.

Meer informatie

MilieuCentraal over energie besparen