Energieprijzen

Het is moeilijk de ontwikkeling van energieprijzen te voorspellen omdat verschillende factoren invloed hebben op de prijs. Energieleveranciers proberen hun stroom voor een zo gunstig mogelijke prijs in te kopen, maar bij een hogere vraag stijgen de prijzen.

Vind je jouw energierekening te hoog? Stap dan over naar een andere energieleverancier of neem energiebesparende maatregelen.  

Vast of variabel tarief?

Je betaalt een variabel tarief voor gas en elektriciteit, tenzij je een contract afsluit voor een bepaalde periode. Daarin zet je dan de energieprijs voor een bepaalde periode vast. Het variabele tarief voor gas en elektriciteit wordt in de meeste gevallen twee keer per jaar gewijzigd: in januari en in juli. Als je een vaste prijs neemt, bepaal je zelf hoe lang je die vastzet: voor één jaar of langer. Vaak geldt: hoe langer je vastzet, hoe hoger het tarief. 

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van vast en variabel: een vast tarief voor elektriciteit en een variabele prijs voor gas of andersom. Een eenjarig combinatiepakket met een vast stroom- en gastarief is meestal het goedkoopst. Niet alle leveranciers bieden een vaste gasprijs aan. 

Lees meer over de Collectieve Inkoop Energie
Doe de Energievergelijker