Energieprijzen

Het is moeilijk de ontwikkeling van energieprijzen te voorspellen omdat verschillende factoren invloed hebben op de prijs. Energieleveranciers proberen hun stroom voor een zo gunstig mogelijke prijs in te kopen, maar bij een hogere vraag stijgen de prijzen.

Vindt u uw energierekening te hoog? Stap dan over naar een andere energieleverancier of neem energiebesparende maatregelen.  

Vast of variabel tarief?

U betaalt een variabel tarief voor gas en elektriciteit, tenzij u een contract afsluit voor een bepaalde periode. Daarin zet u dan de energieprijs voor een bepaalde periode vast. Het variabele tarief voor gas en elektriciteit wordt twee keer per jaar gewijzigd: in januari en in juli. Als u een vaste prijs neemt, bepaalt u zelf hoe lang u die vastzet: voor één jaar of langer. Vaak geldt: hoe langer u vastzet, hoe hoger het tarief. 

U kunt ook kiezen voor een combinatie van vast en variabel: een vast tarief voor elektriciteit en een variabele prijs voor gas of andersom. Een eenjarig combinatiepakket met een vast stroom- en gastarief blijkt momenteel het goedkoopst. Niet alle leveranciers bieden een vaste gasprijs aan. 

Collectieve Inkoop Energie
Energieprijzenvergelijker

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.