Overstappen energieleverancier

Volgens de Autoriteit Consument & Markt kan een huishouden met een overstap ruim € 400 per jaar besparen.

Als u wilt wisselen van leverancier, kunt u meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Dan wordt de overstap voor u geregeld. U kunt het ook zelf regelen. Geef in dat geval uw jaarverbruik door aan energieleveranciers en vraag hen een aanbod te doen. Of u kunt online een energieprijzenvergelijker invullen. Als u wilt weten of u bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent, moet u het tarief en het vastrecht - een soort abonnementskosten - dat u betaalt bij uw huidige leverancier vergelijken met het aanbod van uw nieuwe leverancier. Overigens komt niemand door een overstap zonder gas of stroom te zitten.

Aandachtspunten

Let bij een overstap op de volgende punten:

  • Controleer wanneer uw huidige contract afloopt. Als u voor het einde van uw contract overstapt, kan uw huidige energieleverancier u een boete opleggen.
  • Let bij het vergelijken van de gastarieven op de regiotoeslag. Sommige energieleveranciers vermelden de toeslag apart, bij andere energiebedrijven is de regiotoeslag opgenomen in het gastarief.
  • Bewaar de offerte die u van uw nieuwe energieleverancier ontvangt. Als u de jaarrekening ontvangt, kunt u controleren of de tarieven overeenkomen met die op de offerte.

Opzegvergoeding  

Heeft u een contract voor bepaalde tijd en wilt u vroegtijdig overstappen naar een andere energieleverancier? Dan moet u vaak een opzegvergoeding betalen. Uw nieuwe energieleverancier is soms bereid deze opzegvergoeding over te nemen. Energieleveranciers mogen maximaal de volgende opzegvergoeding vragen: 

ContractduurResterende looptijdMaximale opzegvergoeding
1 jaar< 1 jaar€ 50
> 1 jaar< 1,5 jaar€ 50
-< 1,5 - 2 jaar€ 75
< 2 - 2,5 jaar€ 100
> 2,5 jaar€ 125

 

U betaalt de bovenstaande bedragen per product, dus voor gas en elektriciteit afzonderlijk. Heeft u een contract voor gas en elektriciteit dat op het moment van opzeggen nog een resterende looptijd heeft van meer dan 2,5 jaar? Dan mag uw leverancier € 250 in rekening brengen.

Aan verbruikers met een grotere aansluiting dan 3x80 Ampère kan de leverancier een hogere opzegvergoeding in rekening brengen. In de meterkast of op de energierekening ziet u hoe groot uw aansluiting is. 

Wie een energiecontract voor onbepaalde tijd heeft en wil overstappen naar een andere leverancier, hoeft geen opzegvergoeding te betalen. 

Automatische contractverlenging

Wordt uw energiecontract voor bepaalde tijd door de leverancier stilzwijgend verlengd, dan mag dit alleen als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Zo'n contract voor onbepaalde tijd kunt u opzeggen wanneer u wilt (met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen). De leverancier mag daarvoor geen opzegvergoeding in rekening brengen. 

Sluit u een nieuw contract, dan beslist u over de volgende punten: 

Regels informatieverstrekking

De Autoriteit Consument en Markt heeft in 2014 een document opgesteld waarin staat hoe consumenten worden voorgelicht. Ook is het nu voor de aanbieders duidelijk aan welke regels zij zich moeten houden. De Autoriteit ziet toe op de naleving van deze regels.

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.