Overstappen energieleverancier

Volgens de Autoriteit Consument & Markt kan een huishouden met een overstap ruim € 400 per jaar besparen. Als je wilt wisselen van leverancier, kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis. Dan wordt de overstap voor je geregeld.

Je kunt het ook zelf regelen. Geef in dat geval je jaarverbruik door aan energieleveranciers en vraag hen een aanbod te doen. Als je wilt weten of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent, moet je het tarief en het vastrecht - een soort abonnementskosten - dat je betaalt bij je huidige leverancier vergelijken met het aanbod van je nieuwe leverancier. Overigens komt niemand door een overstap zonder gas of stroom te zitten.

Aandachtspunten

Let bij een overstap op de volgende punten:

  • Controleer wanneer je huidige contract afloopt. Als je voor het einde van je contract overstapt, kan je huidige energieleverancier je een boete opleggen.
  • Let bij het vergelijken van de gastarieven op de regiotoeslag. Sommige energieleveranciers vermelden de toeslag apart, bij andere energiebedrijven is de regiotoeslag opgenomen in het gastarief.
  • Bewaar de offerte die je van je nieuwe energieleverancier ontvangt. Als je de jaarrekening ontvangt, kun je controleren of de tarieven overeenkomen met die op de offerte.

Opzegvergoeding  

Heb je een contract voor bepaalde tijd en wil je vroegtijdig overstappen naar een andere energieleverancier? Dan moet je vaak een opzegvergoeding betalen. Je nieuwe energieleverancier is soms bereid deze opzegvergoeding over te nemen. Energieleveranciers mogen maximaal de volgende opzegvergoeding vragen: 

ContractduurResterende looptijdMaximale opzegvergoeding
1 jaar< 1 jaar€ 50
> 1 jaar< 1,5 jaar€ 50
-< 1,5 - 2 jaar€ 75
< 2 - 2,5 jaar€ 100
> 2,5 jaar€ 125

Je betaalt de bovenstaande bedragen per product, dus voor gas en elektriciteit afzonderlijk. Heb je een contract voor gas en elektriciteit dat op het moment van opzeggen nog een resterende looptijd heeft van meer dan 2,5 jaar? Dan mag je leverancier € 250 in rekening brengen.

Aan verbruikers met een grotere aansluiting dan 3x80 Ampère kan de leverancier een hogere opzegvergoeding in rekening brengen. In de meterkast of op de energierekening zie je hoe groot jouw aansluiting is. 

Wie een energiecontract voor onbepaalde tijd heeft en wil overstappen naar een andere leverancier, hoeft geen opzegvergoeding te betalen. 

Automatische contractverlenging

Word je energiecontract voor bepaalde tijd door de leverancier stilzwijgend verlengd, dan mag dit alleen als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Zo'n contract voor onbepaalde tijd kun je opzeggen wanneer je wilt (met inachtneming van een opzegtermijn van 30 dagen). De leverancier mag daarvoor geen opzegvergoeding in rekening brengen. 

Sluit je een nieuw contract, dan beslis je over de volgende punten: 

Regels informatieverstrekking

De Autoriteit Consument en Markt heeft in 2014 een document opgesteld waarin staat hoe consumenten worden voorgelicht. Ook is het nu voor de aanbieders duidelijk aan welke regels zij zich moeten houden. De Autoriteit ziet toe op de naleving van deze regels.

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?