Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis. Wat dekt een inboedelverzekering precies, is de verzekering verplicht en wat kost het verzekeren van je inboedel? Op deze en meer vragen lees je hieronder het antwoord.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee je verlies van of schade aan je inboedel kunt verzekeren.

Wat valt er onder een inboedelverzekering?

Alle roerende zaken in je huis vormen samen je inboedel. Denk hierbij aan stoelen, kasten en tafels, maar ook aan (brom)fietsen en zonwering. Geld en papier van waarde (bijvoorbeeld postzegels) horen niet tot je inboedel, maar kun je vaak tot een maximum bedrag meeverzekeren. Kostbaarheden, zoals bijzondere sieraden, zijn meestal tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Ook een motorvoertuig en een caravan behoren niet tot de inboedel. Een aantal verzekeraars vergoedt voertuigen toch, tot een maximum bedrag of alleen losse onderdelen.

Met een digitale verzekeringskaart zie je één oogopslag wat je verzekering wel en niet vergoedt. Deze vind je op de website van de verzekeraar. Bekijk een voorbeeld van een verzekeringskaart inboedelverzekering ›

Wat is uitgesloten bij een inboedelverzekering?

Schade door opzet of roekeloosheid, georganiseerd geweld, een aardbeving, vulkanische uitbarsting, atoomkernreactie, overstroming of (burger)oorlog (catastroferisico) is bij een inboedelverzekering altijd uitgesloten. Schade door slecht onderhoud wordt ook niet vergoed. Sommige verzekeraars vergoeden wel het overlopen of begeven van (een dijk langs) een kanaal, beekje of kleine rivier als dit niet komt door lokale neerslag. 

Wanneer helpt de overheid als de verzekeraar een ramp of ongeval uitsluit?

In uitzonderlijke gevallen kun je compensatie krijgen van de overheid door een beroep te doen op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). De overheid bepaalt wanneer je daarvoor in aanmerking komt en welk bedrag je vergoed krijgt. 

Welke inboedelverzekering past bij mij?

Welke inboedelverzekering het beste bij je past, ligt aan de inboedel die je hebt. Je hebt vaak de keuze uit verschillende dekkingen: 

 • Uitgebreide Verzekering
  Dekking tegen brand, diefstal, ontploffing en blikseminslag, stormschade (windkracht 7 of meer), diefstal, vandalisme (alleen na binnendringing), waterschade door regenwater en via dak en/of balkon en waterschade door de breuk van een aquarium of een lekkend waterbed.
 • Extra Uitgebreide Verzekering
  Extra dekking schroei-, zeng- en smeltschade, schade doordat er water via de begane grond is binnengestroomd, het bederven van de inhoud van de koelkast en diepvriezer door het uitvallen van de stroom, schade door hak- en breekwerk om een defecte waterleiding op te sporen, diefstal van of vandalisme aan tuinmeubels en wasgoed, en waterschade door het springen van waterleidingen.
 • All-riskverzekering 
  Extra dekking tegen alle van buiten komend onheil dat beschadiging veroorzaakt, plotseling en onverwacht ontstaan. Dit is de meest uitgebreide dekking. 

Waarom zou ik een inboedelverzekering nemen?

Door inbraak, brand of lekkage kan je inboedel flinke schade oplopen. Een goede inboedelverzekering is daarom belangrijk. Heb je genoeg spaargeld om je inboedel te kunnen vervangen, dan kun je ook beslissen om je niet te verzekeren. Een inboedelverzekering is niet verplicht. 

Wanneer moet ik een inboedelverzekering nemen?

Een verhuizing is een goed moment om een inboedelverzekering te regelen. Zo zijn je spullen op je nieuwe adres goed verzekerd. Als je al een inboedelverzekering hebt, kun je deze bij een verhuizing oversluiten of aanpassen aan de nieuwe situatie.  

Ook bij de aankoop van dure spullen, zoals een designmeubel of apparatuur, is het slim je inboedelverzekering eens onder de loep te nemen. Bekijk tot welk bedrag je inboedel is verzekerd en of je dit bedrag misschien moet ophogen. De meeste verzekeraars vergoeden de inboedel tegen nieuwwaarde, er zijn ook een aantal verzekeraars die vergoeden op basis van dagwaarde.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht. 

Hoe wordt de waarde van de inboedel bepaald?

Als je een inboedelverzekering afsluit of wijzigt, moet de waarde van de inboedel (opnieuw) worden vastgesteld. Verzekeringsmaatschappijen gebruiken hiervoor een inboedelwaardemeter, een hulpmiddel dat je zelf invult om de verzekerde waarde te bepalen. Veel verzekeraars geven garantie tegen onderverzekering en houden rekening met inflatie. Andere verzekeraars eisen dat je bijvoorbeeld elke vijf jaar opnieuw de inboedelwaardemeter invult. Bij steeds meer verzekeraars hoef je niets in te vullen en ben je voor een standaardbedrag verzekerd. Of verzekeraars rekenen helemaal niet met een bedrag. Je vult een aantal gegevens in en de verzekeraar berekent je premie. Heb je schade dan heb je de garantie dat je het hele schadebedrag uitgekeerd krijgt.

Wat kost een inboedelverzekering?

Wat een inboedelverzekering kost, is afhankelijk van: 

 • soort dekking
 • verzekerd bedrag
 • de bouwwijze van je woning (hout, steen, pannen dak, riet)
 • inbraakbeveiliging
 • woonplaats
 • eigen risico

Volgens Nibud kost een uitgebreide inboedelverzekering voor een tussenwoning gemiddeld €10 per maand. 

Tip! Bereken direct je premie

Regel je inboedelverzekering makkelijk en snel via onze Eigen Huis Verzekeringsservice. Je kunt direct je premie berekenen en bent verzekerd van goede voorwaarden.

Krijg ik korting als ik mijn woning goed beveilig?

Is je woning beveiligd, dan is de kans op inbraak kleiner. Daarom geven de meeste verzekeringsmaatschappijen een korting op de premie als je woning goed beveiligd is. Er zijn verschillende certificaten voor goed beveiligde woningen, zoals het Certificaat Beveiligde Woning van de politie of bijvoorbeeld een BORG-certificaat. Je krijgt alleen een BORG-certificaat als je de beveiliging laat aanbrengen door een erkende installateur.

Lees meer over verzekeringen

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering is je woning verzekerd tegen schade door brand, storm en inbraak. Lees alles over de opstalverzekering. Over de opstalverzekering

Aansprakelijkheid

Veroorzaak jij of veroorzaakt je kind of huisdier schade aan anderen? Je kunt je hiervoor verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering. Over aansprakelijkheid

Overlijdensrisico

Als je een hypotheek wilt afsluiten, heb je vaak een overlijdensrisicoverzekering nodig. Over overlijdensrisico

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering keert een bedrag uit als je inkomen daalt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Over de woonlastenverzekering