Veelgestelde vragen over boeterente

Leidraad vergoeding vervroegde aflossing

Op 20 maart 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitgangspunten voor de berekening boeterente gepubliceerd. De boete mag sinds 14 juli 2016 met de inwerkingtreding van nieuwe Europese regelgeving (MCD) niet groter zijn dan het financiële nadeel. Ook moeten geldverstrekkers hun klanten duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend.

1. Hoe weet ik de hoogte van de boeterente?

Je kunt de boeterente zelf opvragen bij je geldverstrekker. Mocht je geldverstrekker rentemiddeling aanbieden, dan kun je ook direct om een rentemiddelingsvoorstel vragen. Als zowel oversluiten als rentemiddeling mogelijk zijn, dan heeft jouw adviseur alle gegevens bij de hand. Samen kun je bepalen welke optie voor jou het beste is.

2. Hoe wordt de boeterente berekend?

De bank brengt een boete in rekening voor het beëindigen van de lopende rentevaste periode. Voor een indicatie van die boete, houd de volgende berekening aan: 

Stel: je hebt een hypotheek van € 200.000, je betaalt 5 %. De resterende rentevaste periode is 5 jaar. De huidige rente voor 5 jaar is 2%.

De boete is dan: € 200.000 * (5 % - 2 %) * 5 jaar = € 30.000 

De bank verwacht nog 5 jaar 5 % rente te ontvangen. Aangezien de geldverstrekker het geld nu terug krijgt en het kan uitzetten tegen 2 %, wordt de gemiste rente als een boete in rekening gebracht.

3. Moet ik de boeterente in een keer betalen?

Kies je voor rentemiddeling, dan wordt de boeterente verwerkt in je nieuwe rente. De boete wordt dus uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode.

Kies je voor oversluiten, dan betaal je de boeterente wel in één keer. Vereniging Eigen Huis adviseert hiervoor eigen geld te gebruiken. Dat levert het meeste rentevoordeel op. De oversluitingsboete kun je ook meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Vraag je adviseur wat in jouw situatie de beste keuze is. 

4. Is de boete bij oversluiten gelijk aan de boete bij rentemiddeling?

Doorgaans betaal je bij rentemiddeling een hogere boete dan bij oversluiten. De meeste aanbieders houden bij rentemiddeling geen rekening met het boetevrij bestandsdeel van minimaal 10 %.