Veelgestelde vragen over rentemiddeling

1. Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling betekent dat uw huidige rentevaste periode openbreekt en vervangt. Uw nieuwe rente is het gemiddelde van uw vorige rente en actuele marktrente. De boete die u betaalt als u uw rentevaste periode aanpast, wordt verwerkt in het nieuwe rentepercentage. U betaalt de boete dus niet in een keer. 

Rentemiddeling is alleen mogelijk bij uw eigen geldverstrekker. Als u naar een andere bank overstapt, is rentemiddeling niet mogelijk.

2. Hoe werkt rentemiddeling?

Rentemiddeling kan op verschillende manieren. In onderstaand overzicht staan de uitkomsten van rentemiddeling bij een aantal geldverstrekkers. Uitgangspunten:

 • hypotheek van € 200.000
 • lopende rente van 5 %, bij een resterende rentevaste periode van 5 jaar
 • huidige rente voor 5 jaar vast is 1,7 %
 • huidige rente voor 10 jaar vast is 2,0 %

Resultaat bij nieuwe renteperiode 10 jaar vast:*

GeldverstrekkerResultaat rentemiddeling
ABN AMRO3,85 %
ING3,65 %
Obvion**3,50 %
Rabobank3,70 %
Woonfonds3,75 %

*Vereenvoudigde berekening, op basis van dezelfde uitgangspunten. Inclusief eventuele boeterente en opslag, exclusief voorwaarden.
**Bij de Basis en Compact hypotheek van Obvion is rentemiddeling niet mogelijk.  

3. Wat zijn de voordelen van rentemiddeling?

 • U profiteert van de huidige lage hypotheekrente.
 • Direct lagere maandlasten.
 • De rente wordt tegen een lager percentage voor een langere periode vastgezet.
 • Eenvoudig, zonder tussenkomst hypotheekadviseur en notaris.

4. Wat zijn de nadelen van rentemiddeling?

 • Niet elke geldverstrekker biedt rentemiddeling aan.
 • Rentemiddeling is in principe alleen interessant als uw rentevaste periode nog maar een paar jaar duurt.
 • U kunt tijdens uw nieuwe rentevaste periode de rente niet verder meer verlagen.
 • Rentemiddeling is lang niet altijd voordelig. Als u kunt oversluiten naar de huidige dagrente en u kunt de boete zelf betalen, dan is deze optie vaak voordeliger.

5. Wat kost rentemiddeling?

Als u uw rentevaste periode wijzigt, rekenen banken daarvoor ongeveer € 250 aan administratiekosten. Daarnaast betaalt u de eventuele advieskosten van uw hypotheekadviseur. Heeft u recht op rente-aftrek voor uw hypotheek, dan kunt u ook deze kosten éénmalig aftrekken. 

6. Waar moet ik op letten als ik de rente ga middelen?

 • Vraag of de aanbieder meerdere rentevaste periodes aanbiedt op basis van rentemiddeling. De rente van een langere rentevaste periode kan lager zijn dan die van een korte rentevaste periode.
 • Vraag om een specificatie van de berekening zodat u kunt controleren of de berekening op de juiste uitgangspunten is gebaseerd. Twijfelt u? Ga dan naar uw hypotheekadviseur.
 • Bij een (bank)spaarhypotheek stijgt de maandelijkse premie-inleg bij een dalende rente. Middelt u de rente  van uw (bank)spaarhypotheek, vraag dan meteen naar de nieuwe premie.
 • Als u de rente wilt gaan middelen, vraag dan ook een voorstel voor het oversluiten van de hypotheek. Dit geeft u inzicht in de verschillende mogelijkheden.

7. Voor wie is rentemiddeling zinvol?

Hoe korter de rentevaste periode nog duurt, hoe aantrekkelijker rentemiddeling wordt. Ook als uw huis ‘onder water’ staat, of u om een andere reden uw hypotheek niet kunt oversluiten, kan rentemiddeling uw hypotheeklasten verlagen.

8. Is rentemiddeling voor alle hypotheken zinvol?

Als u een spaarhypotheek heeft, ligt rentemiddeling net als oversluiten vaak minder voor de hand. Als de hypotheekrente daalt, moet u meer spaarpremie betalen om het eindkapitaal te halen. De vergoeding over de spaarpremie is immers gelijk aan de hypotheekrente. Vraag uw adviseur of geldverstrekker of rentemiddeling zinvol is. 

Veel huiseigenaren hebben een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Mogelijk is rentemiddeling wel zinvol voor het aflossingsvrije gedeelte. Wederom: vraag uw adviseur of geldverstrekker.

9. Welke banken bieden rentemiddeling aan?

Bekijk het overzicht ›

Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid