Specifieke vragen over rentemiddeling

1. Hanteren alle banken dezelfde methode voor rentemiddeling?

Nee, er zijn verschillende methodes voor rentemiddeling. In onderstaand overzicht staan de uitkomsten van rentemiddeling bij een aantal geldverstrekkers. Uitgangspunten:

  • hypotheek van € 200.000
  • lopende rente van 5 %, bij een resterende rentevaste periode van 5 jaar
  • huidige rente voor 5 jaar vast is 1,7 %
  • huidige rente voor 10 jaar vast is 2,0 %

Resultaat bij nieuwe renteperiode 10 jaar vast:*

GeldverstrekkerResultaat rentemiddeling
ABN AMRO3,85 %
ING3,65 %
Obvion**3,50 %
Rabobank3,70 %
Woonfonds3,75 %

*Vereenvoudigde berekening, op basis van dezelfde uitgangspunten. Inclusief eventuele boeterente en opslag, exclusief voorwaarden.
**Bij de Basis en Compact hypotheek van Obvion is rentemiddeling niet mogelijk.  

2. Welke rentevaste periode moet ik kiezen? 

Je moet de rente in ieder geval langer vastzetten dan de resterende rentevaste periode. Anders valt er niets te middelen. Hoe langer je de rente vast zet, hoe meer voordeel je behaalt met rentemiddeling. Vraag je geldverstrekker naar verscheidene rentevaste periodes en kijk welke het beste bij jou past.

3. Mijn rentevaste periode loopt volgend jaar af, moet ik middelen?

Als je nu een lagere rente wilt, dan is rentemiddeling wellicht een optie. Je weet nooit zeker hoe hoog de rente volgend jaar is. Bedenk wel dat je dan gemiddeld € 250 kwijt bent aan administratiekosten.

4. Wat zijn alternatieven voor rentemiddeling?

Sommige huiseigenaren sluiten hun hypotheek over. Wil je weten wat in jouw situatie het beste is, doe dan de Quickscan van Vereniging Eigen Huis.

5. Moet ik naar een adviseur als ik de rente wil middelen?

Bij de meeste geldverstrekkers kun je rentemiddeling aanvragen zonder tussenkomst van de adviseur. Check de website van jouw geldverstrekker voor de route die je moet volgen.

6. Hoe weet ik of de berekende rente na rentemiddeling juist is?

Vraag bij je verzoek om rentemiddeling altijd om een specificatie van de geldverstrekker, dat verduidelijkt hoe de rente is berekend. Twijfels? Vraag dan je hypotheekadviseur. 

7. Moet ik naar de notaris voor rentemiddeling?

Nee. Bij rentemiddeling blijf je altijd bij dezelfde geldverstrekker en dan hoef je niet naar de notaris. 

8. Moet ik mijn woning laten taxeren voor rentemiddeling? 

Nee. Bij rentemiddeling blijf je altijd bij dezelfde geldverstrekker en is een taxatie onnodig. Wanneer je woning meer waard is geworden, kan dat mogelijk een rentevoordeel opleveren. Spreek dit door met je adviseur.

9. Welke gevolgen heeft een lagere rente op mijn hypotheekrenteaftrek?

Als je hypotheekrente wordt verlaagd, moet je wellicht de voorlopige teruggave aanpassen. De betaalde rente gaat omlaag en daardoor krijg je ook minder van de belastingdienst terug. 

10. Hoe wordt de boeterente berekend?

De bank rekent een boete omdat de rentevaste periode voortijdig wordt beëindigd. Stel: je hebt een hypotheek van € 200.000, je betaalt 5 % rente, de huidige rente is 2 % en de resterende rentevaste periode is 5 jaar.

Boete is dan: € 200.000 * (5 % - 2 %) * 5 jaar = € 30.000 

De bank verwacht nog 5 jaar 5 % rente te ontvangen. Aangezien de geldverstrekker het geld nu terug krijgt en het kan uitzetten tegen 2 %, wordt de gemiste rente als een boete in rekening gebracht.

11. Wat vindt Vereniging Eigen Huis van rentemiddeling?

Vereniging Eigen Huis wil dat een lage rente voor iedereen bereikbaar is. Als oversluiten niet kan, dan is rentemiddeling mogelijk een goed alternatief. Of dit ook voor jou geldt, kun je eenvoudig zelf beoordelen met de Quickscan. De vereniging dringt bij alle geldverstrekker erop aan rentemiddeling aan te bieden.