AUG_2082-productwidget-1903x320px

Zo bespaar je nog dit jaar geld

Tips rond belasting, energie en (ver)kopen

Welke financiële en fiscale kansen kun je nog in 2021 benutten? En wanneer is het beter te wachten tot 2022? Onze experts hebben per thema de slimste bespaartips op een rij gezet.

Meer informatie over:

Belasting
Energie
Kopen
Verkopen

Belasting

Betaal aftrekposten vooruit

Het kan aantrekkelijk zijn om bepaalde aftrekposten, zoals hypotheekrente, in 2021 (vooruit) te betalen. Als je jaarinkomen hoger is dan €68.507, zijn deze posten in 2021 tegen een hoger tarief aftrekbaar (43%) dan in 2022 (40%). Denk hierbij aan de volgende aftrekposten:

 • Hypotheekrente
  Het is toegestaan om je rente, betaald over de lening voor de eigen woning, 6 maanden vooruit te betalen voor de periode tot 1 juli 2022. Betaal je in 2021 6 maanden vooruit, dan is dit bedrag aftrekbaar in 2021. Hoewel het wettelijk gezien is toegestaan, werken de meeste banken niet mee aan vooruitbetaling. Heb je een schuld bij de bank? Bespreek de mogelijkheden met je geldverstrekker. Heb je geen eigenwoningschuld bij de bank maar een onderhandse lening bij bijvoorbeeld familie, dan kun je met de schuldeiser de vooruitbetaling afspreken. 
 • Oversluitkosten hypotheek
  Oversluitkosten, advieskosten en boeterente kun je in 2021 tegen een hoger maximumtarief (43%) in aftrek brengen dan in 2022 (40%). Overweeg aanpassingen aan je hypotheek die kosten met zich meebrengen daarom nog in 2021 te regelen. 
 • Partneralimentatie
  Moet je partneralimentatie betalen en heb je besloten dit af te kopen? Door de verlaging van het aftrekpercentage in 2022 kan het voordelig zijn de alimentatieverplichting in 2021 al af te kopen. 

Verlaag je vermogen en betaal minder belasting

De waardepeildatum voor box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) is 1 januari 2022. Over het bedrag dat op dat moment boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, betaal je belasting. In 2022 is het heffingsvrije vermogen €50.650 (voor fiscale partners €101.300). Wat kun je doen als je die grens verwacht te overschrijden?

 • Investeer nog in 2021 in energiebesparende maatregelen of onderhoud aan je woning. 
 • Doe in 2021 een extra storting in de kapitaalverzekering eigen woning (KEW,BEW of SEW). Bespreek dit vooraf met een adviseur omdat hier strikte voorwaarden voor gelden.
 • Los een deel van je hypotheek af. Informeer bij je geldverstrekker tot welk bedrag je jaarlijks boetevrij mag aflossen en vraag snel naar de doorlooptijd. De bank heeft namelijk tijd nodig om de aflossing op tijd te verwerken. 
 • Financier de aankoop van je woning (gedeeltelijk) met eigen geld. De overdracht moet dan wel nog in 2021 plaatsvinden. Het spaargeld dat je daarvoor gebruikt behoort dan op 1 januari 2022 niet meer tot het vermogen in box 3. Laat je hierover adviseren.
 • Schenk nog dit jaar aan je kinderen. De jaarlijkse schenkvrijstelling bij schenkingen door ouders aan hun kinderen is in 2021 € 1.000 hoger dan voorgaande jaren. Deze verhoging wordt in 2022 weer teruggedraaid.

Vereniging Eigen Huis - geldzaken icoon

Huiseigenaren krijgen te maken met verschillende belastingen als bijvoorbeeld inkomstenbelasting en onroerendezaakbelasting. Hoe werkt dat precies?
> Alle informatie in één overzicht

Energie

Investeer in zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Wacht hier dan niet te lang mee. Er bestaat een kans dat de salderingsregeling in de toekomst wordt afgebouwd. Hierdoor loopt de terugverdientijd van zonnepanelen op.

Via onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je een compleet zonnepanelensysteem voor een scherpe prijs.  

Vereniging Eigen Huis - groene energie icoon

Miljoenen huishoudens krijgen te maken met de stijgende energieprijzen. Energielasten gaan mogelijk met honderden euro’s omhoog. Waarom is dat precies?
> Stijgende energieprijzen: Zo zit het

Kopen

Ben je van plan een huis te kopen?

Soms kun je beter dit jaar lenen, soms is het beter te wachten tot volgend jaar. Bijvoorbeeld omdat je dan meer kunt lenen. 

Private Lease auto gaat zwaarder meewegen voor de maximale hypotheek 
Per 1 april 2022 wijzigt de registratie van private autoleasecontracten bij het BKR. Deze worden voortaan voor 100% van het contractbedrag geregistreerd. Nu is dat nog voor 65%. NHG neemt deze wijziging al per 1 januari 2022 op in de Voorwaarden en Normen. Dit betekent dat mensen minder hypotheek kunnen krijgen dan nu.  

Meer lenen met NHG in 2022
Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Overweeg dan te wachten met kopen tot 2022. De kostengrens voor NHG stijgt dan van €325.000 naar €355.000. Neem je ook energiebesparende maatregelen, dan wordt de kostengrens €376.300. De NHG-premie wordt verlaagd van 0,7% naar 0,6%. 

Vereniging Eigen Huis- inspectie icoon

Waar moet je aan denken als je een huis gaat kopen?
Zo bereid je je goed voor >

 

Verkopen

Ben je van plan om je huis te verkopen?

Overweeg in overleg met de koper de overdracht in de volgende situaties uit te stellen tot na 1 januari 2022: 

Je hebt een aflossingsvrije hypotheek 
Door de overdracht na 1 januari 2022 in te plannen, los je je bestaande eigenwoningschuld in 2022 af. Dat betekent dat je uiterlijk tot 31 december 2023 nog voor die hoogte weer een aflossingsvrije hypotheek mag aangaan bij de aankoop van een nieuwe woning. Plan je de overdracht in 2021, dan geldt deze regel tot uiterlijk 31 december 2022. 

Je hebt overwaarde  
Verwacht je overwaarde uit de verkoop van je huis? Dan kan uitstel van de overdracht tot na 1 januari 2022 gunstiger uitpakken omdat je de overwaarde dan niet op 1 januari 2022 in box 3 hoeft op te geven. Zo betaal je minder belasting over je vermogen. 

Vereniging Eigen Huis - huis, woningmarkt icoon

Ontvang je maandelijks een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? En is er iets veranderd in je inkomen of persoonlijke situatie? Dan kan dit gevolgen hebben voor de maandelijkse teruggave; deze loopt in 2022 automatisch door op basis van de oude situatie. Voorkom dat je maandelijks teveel belastingteruggave ontvangt en pas de voorlopige aanslag op tijd aan.

Lees meer over besparen

Besparen op vaste lasten

Als huiseigenaar heb je flink wat vaste lasten, zoals je hypotheek en verzekeringen. Hierop kun je vaak meer besparen dan je denkt. Hoe? Lees onze 5 bespaartips. Lees 5 tips

Besparen op je hypotheeklasten

Ook als je al een hypotheek hebt, kun je soms besparen op je hypotheeklasten. Bijvoorbeeld wanneer je rentevaste periode afloopt. Bespaar op de hypotheek

Besparen op energie

Hoe kun je de energierekening duurzaam drukken? Van laagdrempelige tips voor minder verbruik tot isoleren en zonnepanelen. Meer over energie besparen