Ben je van plan om binnen drie jaar te verhuizen?

Ja
Nee

Hoe lang staat je hypotheerente nog vast

Korter dan 5 jaar
5 jaar of langer

Kun je een eventuele boeterente in één keer betalen met spaargeld of andere middelen?

Ja
Nee, dat kan ik niet betalen
Als je tijdens de rentevaste periode het contract openbreekt, brengt de geldverstrekker vaak een boete in rekening. Voorbeeld: je hebt een hypotheek van € 200.000 ,-, je mag 10% per jaar boetevrij aflossen, de hypotheekrente staat nog 4 jaar vast tegen 5% en de huidige rente is 2%. De indicatieve boete wordt als volgt berekend: 90% * 200.000 * ( 5% - 2% ) * 4 jaar = 21.600.
Voor de exacte hoogte van de boete kun je contact opnemen met jouw geldverstrekker.
Bereken
Conclusie: Rentemiddeling
Meestal mag de bestaande hypotheek boetevrij worden afgelost bij een verhuizing en kun je dan een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de huidige marktrente. Oversluiten is daarom meestal niet zinvol. Om de lasten tot het moment van de verhuizing te verlagen kan rentemiddeling wel een optie zijn. Let op bijzonder voorwaarden bij verkopen of aflossen.
Check of jouw hypotheekverstrekker rentemiddeling biedt.
Oversluiten is op het eerste gezicht niet zinvol omdat de boete fors is en je deze over het algemeen niet terugverdient. Je kunt denken aan rentemiddeling, maar ook hier is het voordeel beperkt omdat de huidige rente wordt meegenomen in de berekening van de nieuwe rente. Wil je precies weten hoe je ervoor staat en of je mogelijkheden hebt om te besparen, maak dan gebruik van Hypotheekwacht van Vereniging Eigen Huis
Conclusie: Oversluiten
Oversluiten van je hypotheek is voor jou waarschijnlijk de beste manier om te profiteren van de huidige lage rente. Wil je voordat je met een adviseur spreekt al meer inzicht in de hypotheek, maak dan gebruik van Hypotheekwacht van Vereniging Eigen Huis.
Conclusie: Rentemiddeling
Oversluiten is niet mogelijk. Vereniging Eigen Huis adviseert om de boete uit eigen middelen te betalen en niet mee te financieren in de lening. De rente over dit leningdeel is niet aftrekbaar, waardoor een deel van de besparing verloren gaat.
Bij rentemiddeling hoef je de boeterente niet in één keer te betalen. De boete wordt versleuteld in het nieuwe rentepercentage. Daarom kan rentemiddeling wel een mogelijkheid zijn om te profiteren van een lagere rente.
Check of jouw hypotheekverstrekker rentemiddeling aanbiedt
Disclaimer: De uitkomsten van de quickscan zijn een indicatie en geen advies. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend.