Veiling voor voordelige groene stroom

Om scherpe tarieven voor gas en groene stroom te krijgen, organiseren we tijdens iedere ronde van de Collectieve Inkoop Energie een veiling waar energieleveranciers aan mee kunnen doen.

Deelname aan de veiling is voor leveranciers een relatief goedkope en eenvoudige manier om nieuwe klanten te krijgen. En doordat er veel mensen meedoen, kunnen we zo scherpe tarieven en goede voorwaarden bedingen.

Zo werkt de veiling

Voor zowel de 1-jarige als de 3-jarige contracten organiseren we een energieveiling, waaraan alle leveranciers die aan onze kwaliteitseisen voldoen, kunnen deelnemen. 

Op basis van alle inschrijvingen maken wij een gemiddeld energie-verbruikersprofiel. Hierop kunnen de leveranciers hun bieding baseren, bestaande uit scherpe tarieven en indien gewenst een welkomstkorting aan nieuwe klanten. Wij kunnen de ontvangen biedingen op die manier goed met elkaar en met de actuele marktprijzen vergelijken.

 • Aanbod voor 3-jarige contracten
  Hierbij wordt een veiling met veilronden georganiseerd totdat het laagst ontvangen bod niet meer onderboden wordt. Dit bod wordt geselecteerd en aangeboden aan de deelnemers.
 • Aanbod voor 1-jarige contracten 
  Hiervoor wordt een veiling georganiseerd bestaande uit 2 ronden. In de eerste veilronde bepalen we een zogenaamd startbod (leidend tot een bepaald kortingspercentage ten opzichte van de actuele marktprijzen) en vragen alle deelnemende leverancier of zij bereid zijn dit startbod aan te bieden. In de tweede veilronde vragen we leveranciers hun beste- en finale bod te doen waarna de beste bieding(en) geselecteerd worden. 

Op basis van zijn of haar individuele energieverbruik krijgt iedere deelnemer maximaal 2 biedingen aangeboden waarbij het voor hem/haar voordeligste aanbod als eerste getoond wordt op de persoonlijke aanbodpagina van de deelnemer.

Welke leveranciers kunnen meedoen aan de veiling?

Iedere leverancier in Nederland mag deelnemen aan de Collectieve Inkoop Energie als zij kunnen voldoen aan onze service- en kwaliteitseisen:

 • Voor de duur van het contract moet de leverancier een vaste prijs kunnen aanbieden, met een scherp tarief voor de gehele duur van het contract.
 • Leveranciers moeten kunnen aantonen dat het om groene elektriciteit gaat.
  - Eenjarig contract met Gas en EU Wind- & Zonenergie
  - Driejarig contract met Gas en NL Wind- & Zonenergie
 • Leveranciers dienen voor deelname te bevestigen - en zo nodig aan te tonen - dat ze voldoende capaciteit hebben om een grote groep overstappers snel te kunnen verwerken en ondersteunen.
 • Wij vragen van elke leverancier het beschikbaar stellen van een internetpagina met informatie over hun aanbod en een aparte helpdesk (telefoon en e-mail) voor deelnemers van de Collectieve Inkoop Energie.
 • Leveranciers moeten deelnemen aan het Contract Einde Register (CER). In dit register wordt geregistreerd welke energieleverancier je hebt en wat de einddatum van je energiecontract is. Normaal gesproken kunnen energieleveranciers de gegevens van het register inzien, op dit moment is dat tijdelijk niet mogelijk.
 • Leveranciers moeten zijn aangesloten bij de geschillencommissie en de gedragscode voor energieleveranciers in Nederland.

Gegarandeerd groene stroom

De stroom die we aanbieden in de Collectieve Inkoop Energie is zogeheten groene stroom. Maar wat houdt dat precies in?
Stroom is groen als het op een duurzame manier is opgewekt, bijvoorbeeld door windturbines, zonnepanelen of een waterkrachtcentrale.

Duurzaam opgewekte stroom wordt aan het landelijke energienetwerk geleverd, net als grijze stroom. De stroom uit het stopcontact is daardoor bij iedereen hetzelfde. Groene stroom is volgens Consuwijzer bijna altijd even duur als grijze stroom.  

De stroom die Collectieve Inkoop Energie aanbiedt, is opgewekt door windturbines in Europa. Energieleveranciers sturen hun klanten elk jaar na 1 mei een stroometiket. Dit etiket meldt uit welke bron de geleverde stroom afkomstig is. 

Veelgestelde vragen

Ik wil graag weten welke leveranciers een bod doen?
Verschillende energieleveranciers doen mee met de veiling. De leverancier met het beste bod wint. Met de overige leveranciers is afgesproken niet te communiceren over hun deelname.
Wat voor contracten worden aangeboden?

Om jou een keuze te bieden, hebben we contracten met een looptijd van 1 jaar en van 3 jaar. Zo kun je bepalen wat het beste bij jouw situatie past. Wij kunnen je daarin niet adviseren omdat ook wij niet exact weten hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen in de komende jaren. Als je voor zowel gas als elektriciteit kiest, moet voor beiden gekozen worden voor dezelfde contractperiode (1 of 3 jaar). Voordelen 3-jarig contract:

 • Zekerheid van de scherpe levertarieven voor 3 jaar
 • Als de levertarieven in de markt stijgen, dan heb je daar 3 jaar lang geen last van
 • Je hebt 3 jaar geen omkijken naar je energiecontract

Voordelen 1-jarig contract:

 • Je bent een jaar zeker van scherpe tarieven
 • Na een jaar ontvang je van de leverancier een verlengingsaanbieding
 • Mochten de energieprijzen zijn gedaald, dan kun je daar volgend jaar weer van profiteren
Ik heb een goedkoper aanbod gevonden. Hoe kan dat?
Onze aangeboden tarieven zijn zeer scherp, maar wij kunnen niet garanderen dat ze de laagste zijn. Leveranciers bieden bijvoorbeeld contracten aan via diverse commerciële prijsvergelijkingssites. Ze gebruiken deze prijsvergelijkingssites als marketinginstrument. Vaak zijn de tarieven waartegen je het contract uiteindelijk afsluit echter hoger dan op de prijsvergelijkingssite genoemd worden. Maar als je een beter aanbod via een prijsvergelijkingssite tegenkomt en daaraan de voorkeur geeft, dan ben je daar natuurlijk vrij in. Deelname aan de Collectieve Inkoop Energie is immers vrijblijvend.
Hoe weet ik of het aanbod aantrekkelijk is?
Wij vergelijken de uitkomsten van onze Collectieve Inkoop Energie continu met tarieven die elders worden geboden voor een vergelijkbaar product en steeds weer blijkt dat onze aangeboden tarieven zeer scherp zijn. Tijdens eerdere edities hebben we tussen de 24 % en 49 % korting behaald vergeleken met de tarieven in de markt. Bovendien kun je in een paar minuten een keuze maken en wordt de overstap volledig geregeld. Zo wordt overstappen een fluitje van een cent en weet je zeker dat je goed zit.

Alles over de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Waarom we dit doen

Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meer

Veelgestelde vragen

Wij zetten de meest gestelde vragen over de Collectieve Inkoop Energie voor je op een rij.  Bekijk de antwoorden

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen je een persoonlijk aanbod. Als je dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Hoe het werkt

Voor iedereen

Ja, echt iedereen kan gratis en vrijblijvend meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie, ook als je huidige contract nog niet is afgelopen. Inschrijven verplicht je tot niets. Kan ik meedoen?