Hoge energiekosten? 3 tips om te besparen

In januari van dit jaar zijn de energiekosten flink gestegen. Begin juli werd bekendgemaakt dat de variabele energietarieven zijn gedaald. Daarentegen zijn de vaste leveringskosten weer gestegen. Al met al zien we dat energie de laatste jaren steeds duurder wordt. Wat kun je doen om de energierekening niet verder te laten oplopen?

Begin juli werd bekendgemaakt dat de variabele energietarieven zijn gedaald, maar dat de vaste leveringskosten zijn gestegen. Deze ontwikkelingen zorgen niet direct voor een lagere energierekening. Al met al zien we dat energie de laatste jaren steeds duurder wordt. Aan toekomstige belastingstijgingen kun je als consument helaas niets doen. Wat kun je wel doen?

1. Pas je verbruik aan

Als je geen energie verbruikt, hoef je er ook niet voor te betalen. Overweeg je woning te verduurzamen met energiebesparende maatregelen. Het isoleren van je woning is de eerste stap. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Je kunt er honderden euro’s mee besparen op je energierekening. Daarnaast zorgt het voor een comfortabelere woning. 

Ook met de juiste apparaten valt al een hoop energie te besparen. Check daarom altijd eerst het energielabel voordat je een nieuwe koelkast, tv of lamp aanschaft. Energiezuinige apparaten lijken misschien duur, maar uiteindelijk zijn ze veel goedkoper in gebruik. 

Hoewel dat vaak wordt gedacht, is een apparaat met een label A of A+ niet heel zuinig. Sinds de invoer van de energielabels G t/m A in 1995 zijn apparaten snel een stuk energiezuiniger geworden en kwamen A+, A++ en A+++ erbij. Wil je dus echt een verschil maken in energieverbruik, kijk dan naar apparaten met label A+++.

2. Investeer in duurzame energie

Duurzame maatregelen in je woning zijn goed voor het milieu en je portemonnee. Niet voor niets zie je op steeds meer daken zonnepanelen verschijnen. Je wekt je eigen groene stroom op, krijgt een lagere energierekening en je hebt je investering gemiddeld binnen zeven jaar terugverdiend. 

Een duurzaam alternatief voor je cv is de warmtepomp. In Nederland worden vooral hybride warmtepompen en all electric warmtepompen verkocht. Bij de eerste versie heb je nog wel een cv-ketel nog die bijspringt voor warm water en als het buiten kouder is. Toch bespaar je wel 50 tot 90 % op je gasverbruik. Bij all electric warmtepompen heb je geen gasaansluiting of cv-ketel meer nodig.

3. Stap over naar een andere energieleverancier

Ook als je niet kunt investeren, kun je iets doen. Via onze Collectieve Inkoop Energie kun je profiteren van gunstige leveringstarieven voor gas en groene stroom. Zo kun je door over te stappen naar een goedkoper energiecontract, ondanks de belastingverhogingen en stijgende leveringskosten, toch een stuk voordeliger uitkomen.

Over de Collectieve Inkoop Energie

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen je een persoonlijk aanbod. Als je dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Hoe het werkt

Voor iedereen

Ja, echt iedereen kan gratis en vrijblijvend meedoen aan de Collectieve Inkoop Energie, ook als je huidige contract nog niet is afgelopen. Kan ik meedoen?

Waarom we dit doen

Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meer

Ervaringen van overstappers

Al een half miljoen huishoudens stapten met de Collectieve Inkoop Energie over naar een goedkoper energiecontract. Zij gingen je voor