Fabels over energieleveranciers en overstappen

Vereniging Eigen Huis organiseert al jaren de Collectieve Inkoop Energie. Wij vroegen aan Nederlanders die de afgelopen jaren niet zijn gewisseld van energiecontract naar hun belangrijkste drempels. En daaruit bleek dat er nogal wat fabels bestaan rondom het overstappen van energieleverancier. 

1. 'Ik ben al heel lang klant, dus heb een scherp tarief' 

Helaas wordt je niet beloond naarmate je langer klant bent bij een energieleverancier. Leveranciers bieden nieuwe klanten aantrekkelijke welkomstprijzen. De trouwe klanten – ook wel slapers genoemd - betalen hier in feite voor. Als je niets doet, kom je automatisch op een duurder tarief. Het beste is om elke keer wanneer je energiecontract afloopt, goed te kijken naar de aanbiedingen van dat moment, ook naar die van andere leveranciers.

2. 'Overstappen is gedoe'

We kennen de verhalen van vrienden en buren over een moeizame overstap naar een andere telefoon- of internetprovider. Vergeet die verhalen, overstappen van energieleverancier is heel eenvoudig.

Bij een overstap, zorgt de nieuwe leverancier ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd en dat het nieuwe contract start. Het enige dat namelijk verandert als je overstapt, is dat een andere energieleverancier je energieverbruik bijhoudt. Anders dan men vaak denkt, levert een energieleverancier dus niet de stroom en gas naar je huis. Je komt bij een overstap dus nooit zonder stroom of gas te zitten.

3. 'Ik verbruik niet veel, dus ik kan weinig besparen' 

“Bespaar gemiddeld € 300 door over te stappen!”. Het zit in onze natuur om te denken dat jij waarschijnlijk wel minder dan gemiddeld zult verbruiken en de besparing voor jou dus lager uit zal vallen. Die gedachte is niet logisch want de kans is net zo groot dat je dus méér dan die gemiddelde € 300 kunt besparen. 

Zelfs als je in een knus, goed geïsoleerd appartement woont, kun je honderden euro’s besparen door een goedkoper energietarief te kiezen. En ook al is de besparing voor jou misschien echt wat minder dan gemiddeld, dan ga je toch alsnog niet meer betalen voor energie dan nodig is? 

4. 'Overstappen zorgt voor onverwachte extra kosten' 

Overstappen zorgt niet voor extra kosten, je betaalt bij de jaarlijkse eindrekening altijd exact wat je hebt verbruikt. Dit wordt verrekend met de maandelijkse termijnbedragen die je betaalt. 

Wel moet je zorgen dat je oude contract is afgelopen voordat het nieuwe contract start. Wanneer je via de Collectieve Inkoop Energie een aanbod accepteert, word je over je contractsituatie geïnformeerd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

5. 'Energie vergelijken kost veel tijd' 

Je kunt een hele avond besteden aan het uitzoeken van aanbiedingen, maar er zijn simpelere manieren. Zo nemen online prijsvergelijkers je al veel werk uit handen. 

De meest eenvoudige manier blijft meedoen met een energiecollectief. In enkele minuten schrijf je je vrijblijvend in. Samen met een groep krijg je namelijk gegarandeerd een scherp tarief met goede voorwaarden. Je kiest zelf of je op het aanbod in gaat. Zo bespaar je in enkele minuten honderden euro’s. En via de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis is het aanbod nog groen ook. 

Vrijblijvend inschrijven

Samen krijgen we de beste energiedeal. Schrijf je nu vrijblijvend in voor de Collectieve Inkoop Energie. En bespaar nog deze winter op uw energierekening. 

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen u een persoonlijke aanbieding. Als u dit aanbod accepteert, regelen wij de rest.

Ervaringen van anderen

Al 489.000 huishoudens stapten met de Collectieve Inkoop Energie over naar een goedkoper energiecontract.

Veelgestelde vragen

Wij zetten de meest gestelde vragen over de Collectieve Inkoop Energie voor u op een rij.