Fabels over energieleveranciers en overstappen

Vereniging Eigen Huis organiseert al jaren de Collectieve Inkoop Energie. Wij vroegen aan Nederlanders die de afgelopen jaren niet zijn gewisseld van energiecontract naar hun belangrijkste drempels. En daaruit bleek dat er nogal wat fabels bestaan rondom het overstappen van energieleverancier. 

1. 'Ik ben al heel lang klant, dus heb een scherp tarief' 

Helaas wordt u niet beloond naarmate u langer klant bent bij een energieleverancier. Leveranciers bieden nieuwe klanten aantrekkelijke welkomstprijzen. De trouwe klanten – ook wel slapers genoemd - betalen hier in feite voor. Als u niets doet, komt u automatisch op een duurder tarief. Het beste is om elke keer wanneer uw energiecontract afloopt, goed te kijken naar de aanbiedingen van dat moment, ook naar die van andere leveranciers.

2. 'Overstappen is gedoe'

We kennen de verhalen van vrienden en buren over een moeizame overstap naar een andere telefoon- of internetprovider. Vergeet die verhalen, overstappen van energieleverancier is heel eenvoudig.

Bij een overstap, zorgt de nieuwe leverancier ervoor dat uw huidige contract wordt opgezegd en dat het nieuwe contract start. Het enige dat namelijk verandert als u overstapt, is dat een andere energieleverancier uw energieverbruik bijhoudt. Anders dan men vaak denkt, levert een energieleverancier dus niet de stroom en gas naar uw huis. U komt bij een overstap dus nooit zonder stroom of gas te zitten.

Hoe komt energie eigenlijk uw huis binnen? En wat is de rol van de energieleverancier? 

3. 'Ik verbruik niet veel, dus ik kan weinig besparen' 

“Bespaar gemiddeld € 300 door over te stappen!”. Het zit in onze natuur om te denken dat u waarschijnlijk wel minder dan gemiddeld zult verbruiken en de besparing voor u dus lager uit zal vallen. Die gedachte is niet logisch want de kans is net zo groot dat u dus méér dan die gemiddelde € 300 kunt besparen. 

Zelfs als u in een knus, goed geïsoleerd appartement woont, kunt u honderden euro’s besparen door een goedkoper energietarief te kiezen. En ook al is de besparing voor u misschien echt wat minder dan gemiddeld, dan gaat u toch alsnog niet meer betalen voor energie dan nodig is? 

4. 'Overstappen zorgt voor onverwachte extra kosten' 

Overstappen zorgt niet voor extra kosten, u betaalt bij de jaarlijkse eindrekening altijd exact wat u heeft verbruikt. Dit wordt verrekend met de maandelijkse termijnbedragen die u betaalt. 

Wel moet u zorgen dat uw oude contract is afgelopen voordat het nieuwe contract start. Wanneer u via de Collectieve Inkoop Energie een aanbod accepteert, wordt u over uw contractsituatie geïnformeerd, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. 

5. 'Energie vergelijken kost veel tijd' 

U kunt een hele avond besteden aan het uitzoeken van aanbiedingen, maar er zijn simpelere manieren. Zo nemen online prijsvergelijkers u al veel werk uit handen. 

De meest eenvoudige manier blijft meedoen met een energiecollectief. In enkele minuten schrijft u zich vrijblijvend in Samen met een groep krijgt u namelijk gegarandeerd een scherp tarief met goede voorwaarden. U kiest zelf of u op het aanbod in gaat. Zo bespaart u in enkele minuten honderden euro’s. En via de Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis is het aanbod nog groen ook. 

Vrijblijvend inschrijven

De gemiddelde besparing van de Collectieve Inkoop Energie is € 300. Schrijf u vrijblijvend in en ontdek wat u kunt besparen.

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen u een persoonlijk aanbod. Als u dit aanbod accepteert, regelen wij de rest.

Ervaringen van overstappers

Al een half miljoen huishoudens stapten met de Collectieve Inkoop Energie over naar een goedkoper energiecontract.

Veelgestelde vragen

Wij zetten de meest gestelde vragen over de Collectieve Inkoop Energie voor u op een rij. 
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden