Goedkope energie

De tarieven die energieleveranciers vragen voor stroom en gas, kunnen enorm verschillen. En dat is best gek als je je bedenkt dat de stroom en gas naar je woning altijd hetzelfde is. Kies dus voor goedkope energie.
Dat kan bijvoorbeeld door mee te doen met onze Collectieve Inkoop Energie. Inschrijven is vrijblijvend. Wij bundelen alle inschrijvingen en organiseren een veiling voor gekwalificeerde energieleveranciers. Energieleveranciers willen je graag als klant en strijden daarom met elkaar voor het beste bod. De leverancier met het beste bod wint de veiling. Op die manier behalen we gegarandeerd scherpe tarieven. Je ontvangt dit aanbod, afgestemd op jouw situatie, en beslist zelf of je op het aanbod ingaat. Dit kan in enkele minuten via onze website. Zo wordt overstappen een fluitje van een cent!

Je persoonlijke aanbod via de Collectieve Inkoop Energie

Het persoonlijk aanbod dat je ontvangt bestaat uit een 1-jarig en 3-jarig energiecontract voor gas en/of groene stroom. Op je persoonlijke pagina zie je direct wat je jaarlijkse kosten zullen zijn als je op het aanbod ingaat. We vergelijken de tarieven van ons aanbod met de tarieven van de 3 grootste energieleveranciers. Je beslist zelf of je dit aanbod accepteert en overstapt.

Behaalde resultaten

39 rondes
Sinds 2009 hebben we de Collectieve Inkoop Energie al meer dan dertig keer georganiseerd.
Gemiddelde kortingen
Gemiddeld ligt het kortingspercentage voor het 1-jarig contract op 32%. Voor de 3-jarige contracten is dat 25%.
Hoogste kortingspercentage
Het hoogste kortingspercentage hebben we behaald in ronde 34 en was maar liefst 49%.
800.000 overstappers
Via ons energiecollectief zijn al 800.000 huishoudens overgestapt op goedkope energie.

Veelgestelde vragen

Hoe komt het aanbod tot stand?

Voor zowel de 1-jarige als de 3-jarige contracten wordt een energieveiling georganiseerd, waaraan alle leveranciers die aan onze kwaliteitseisen voldoen, kunnen deelnemen. Leveranciers baseren hun bieding op het gemiddeld energie-verbruiksprofiel dat wij opstellen op basis van alle inschrijvingen.

Aanbod voor 3-jarige contracten

Hiervoor wordt een veiling met veilronden georganiseerd totdat het laagst ontvangen bod niet meer onderboden wordt. Dit bod wordt geselecteerd en aangeboden aan de deelnemers. 

Aanbod voor 1-jarige contracten

Hiervoor wordt een veiling georganiseerd bestaande uit 2 veilronden. In de eerste ronde bepalen we een zogenaamd startbod (leidend tot een bepaald kortingspercentage ten opzichte van de actuele marktprijzen) en vragen alle deelnemende leverancier of zij bereid zijn dit startbod aan te bieden. In de tweede veilronde vragen we leveranciers hun beste en finale bod te doen. Daarna worden de beste bieding(en) geselecteerd. 

Op basis van jouw individuele energieverbruik krijg je maximaal 2 biedingen aangeboden waarbij het voordeligste aanbod als eerste getoond wordt op jouw persoonlijke aanbodpagina.

Hoe gaat overstappen in zijn werk en wie regelt dit?

Als je een contract accepteert bij een nieuwe leverancier, zal die leverancier samen met Vereniging Eigen Huis de overstap coördineren. Tijdens de overstap zit je nooit zonder elektriciteit of gas. Je nieuwe leverancier zegt je huidige contract officieel op bij je huidige leverancier en bevestigt dit aan jou. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Er zijn twee uitzonderingen waarbij je je huidige contract wel zelf moet opzeggen:

1. Je hebt momenteel een zakelijk contract.
2. Je wilt een nieuw energiecontract laten ingaan op een nieuw adres.

Zo gaat het proces na acceptatie van het aanbod:

  • Bij de overstap wordt eerst gecontroleerd of je een contract hebt met een vervaldatum. Energieleveranciers hebben geen toegang meer tot de landelijke database waar zij de vervaldatum van jouw contract konden achterhalen. Het is daarom belangrijk dat je zelf aangeeft wat je contractsituatie is en wanneer je contract afloopt. Op basis van deze gegevens wordt vervolgens de meest ideale overstapdatum bepaald om, waar nodig, opzegvergoedingen te voorkomen.
  • Binnen twee weken ontvang je van de nieuwe leverancier een welkomstbericht (per e-mail of post) met het contract, de tarieven en meer informatie over de overstap.
  • Na het ontvangen van het welkomstbericht gaan de 14 kalenderdagen wettelijke bedenktijd in. Je kunt je contract binnen deze periode alsnog kosteloos annuleren.
  • Nadat de 14 kalenderdagen bedenktijd is verstreken, zal je nieuwe leverancier het contract bij je huidige leverancier opzeggen. Hier hoef je zelf niets voor te doen.
  • Rond de startdatum van je contract verzoekt je nieuwe leverancier je om de meterstanden door te geven. Deze worden doorgestuurd naar je oude leverancier, zodat die je eindafrekening kan opmaken. Het is belangrijk om je meterstanden tijdig door te geven, wees hier dus alert op.
Zijn er aan het overstappen echt geen kosten verbonden?

Voor de meeste deelnemers zijn er aan het overstappen geen kosten verbonden. De organisatie- en administratiekosten worden gedekt door de vergoeding die de deelnemende leverancier ons betaalt. Zo hoeven we je geen kosten in rekening te brengen en is je voordeel extra groot. 
Er zijn twee uitzonderingen: 

1. een eventueel betaald lidmaatschap bij Vereniging Eigen Huis
2. de opzegvergoeding bij het verbreken van een contract met een einddatum na 4 oktober 2021. 

Lidmaatschap Vereniging Eigen Huis 

Als je geen lid bent van Vereniging Eigen Huis en in het verleden al eens een gratis lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis hebt ontvangen, kun je daar niet nogmaals gebruik van maken. Doe je nogmaals mee aan de Collectieve Inkoop Energie en accepteer je jouw persoonlijk aanbod, dan word je automatisch lid van Vereniging Eigen Huis en brengen wij de contributie in rekening. 

Opzegvergoeding 

Wanneer je een contract hebt met een einddatum ná 4 oktober 2021, dan kan je huidige leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de hoeveelheid tijd tussen het moment van overstappen tot het moment dat je huidige contract afloopt (de niet uitgediende contractperiode). De besparing uit het aanbod van de Collectieve Inkoop Energie is in dat geval af te wegen tegen de kosten voor het betalen van een opzegvergoeding:

  • Is de periode minder dan 1,5 jaar, dan betaal je maximaal €50.
  • Ligt de periode tussen 1,5 en 2 jaar, dan betaal je maximaal €75.
  • Ligt de periode tussen 2 en 2,5 jaar, dan betaal je maximaal €100.
  • Ligt de periode boven de 2,5 jaar, dan betaal je maximaal €125.

Het energiebedrijf mag jou een vergoeding voor gas én een vergoeding voor elektriciteit in rekening brengen. Als je met beiden stopt, betaal je dus maximaal het dubbele bedrag. 

Sommige energieleveranciers bieden nieuwe klanten bij aankomst een zogenaamde welkomstpremie of -cadeau. Indien deze klant weer vertrekt binnen 12 maanden na start levering is de energieleverancier gerechtigd de verstrekte welkomstpremie weer terug te vorderen met een maximum van € 50 per contract (gas of elektriciteit).

Meer over de Collectieve Inkoop Energie

Vrijblijvend inschrijven

Bespaar op je energierekening via de Collectieve Inkoop Energie. Schrijf je vrijblijvend in en ontdek wat je kunt besparen. Ja, ik doe mee

Zo werkt het

Wij organiseren een energieveiling en sturen je een persoonlijk aanbod. Als je dit aanbod accepteert, regelen wij de rest. Hoe het werkt

Waarom we dit doen

Wij willen de woonlasten betaalbaar houden. Iedereen heeft recht op scherpe tarieven voor gas en groene stroom.   Lees meer

Ervaringen van overstappers

Al een half miljoen huishoudens stapten met de Collectieve Inkoop Energie over naar een goedkoper energiecontract. Zij gingen je voor