Voor zowel de 1-jarige als de 3-jarige contracten wordt een energieveiling georganiseerd, waaraan alle leveranciers die aan onze kwaliteitseisen voldoen, kunnen deelnemen. Leveranciers baseren hun bieding op het gemiddeld energie-verbruiksprofiel dat wij opstellen op basis van alle inschrijvingen.
Hiervoor wordt een veiling met veilronden georganiseerd totdat het laagst ontvangen bod niet meer onderboden wordt. Dit bod wordt geselecteerd en aangeboden aan de deelnemers.
Hiervoor wordt een veiling georganiseerd bestaande uit 2 veilronden. In de eerste ronde bepalen we een zogenaamd startbod (leidend tot een bepaald kortingspercentage ten opzichte van de actuele marktprijzen) en vragen alle deelnemende leverancier of zij bereid zijn dit startbod aan te bieden. In de tweede veilronde vragen we leveranciers hun beste en finale bod te doen. Daarna worden de beste bieding(en) geselecteerd.
Op basis van jouw individuele energieverbruik krijg je maximaal 2 biedingen aangeboden waarbij het voordeligste aanbod als eerste getoond wordt op jouw persoonlijke aanbodpagina.
Als je een contract accepteert bij een nieuwe leverancier, zal die leverancier samen met Vereniging Eigen Huis de overstap coördineren. Tijdens de overstap zit je nooit zonder elektriciteit of gas. Je nieuwe leverancier zegt je huidige contract officieel op bij je huidige leverancier en bevestigt dit aan jou. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Er zijn twee uitzonderingen waarbij je je huidige contract wel zelf moet opzeggen:
1. Je hebt momenteel een zakelijk contract.
2. Je wilt een nieuw energiecontract laten ingaan op een nieuw adres.
Zo gaat het proces na acceptatie van het aanbod:
Voor de meeste deelnemers zijn er aan het overstappen geen kosten verbonden. De organisatie- en administratiekosten worden gedekt door de vergoeding die de deelnemende leverancier ons betaalt. Zo hoeven we je geen kosten in rekening te brengen en is je voordeel extra groot.
Er zijn twee uitzonderingen:
1. een eventueel betaald lidmaatschap bij Vereniging Eigen Huis
2. de opzegvergoeding bij het verbreken van een contract met een einddatum na 4 oktober 2021.
Als je geen lid bent van Vereniging Eigen Huis en in het verleden al eens een gratis lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis hebt ontvangen, kun je daar niet nogmaals gebruik van maken. Doe je nogmaals mee aan de Collectieve Inkoop Energie en accepteer je jouw persoonlijk aanbod, dan word je automatisch lid van Vereniging Eigen Huis en brengen wij de contributie in rekening.
Wanneer je een contract hebt met een einddatum ná 4 oktober 2021, dan kan je huidige leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de hoeveelheid tijd tussen het moment van overstappen tot het moment dat je huidige contract afloopt (de niet uitgediende contractperiode). De besparing uit het aanbod van de Collectieve Inkoop Energie is in dat geval af te wegen tegen de kosten voor het betalen van een opzegvergoeding:
Het energiebedrijf mag jou een vergoeding voor gas én een vergoeding voor elektriciteit in rekening brengen. Als je met beiden stopt, betaal je dus maximaal het dubbele bedrag.
Sommige energieleveranciers bieden nieuwe klanten bij aankomst een zogenaamde welkomstpremie of -cadeau. Indien deze klant weer vertrekt binnen 12 maanden na start levering is de energieleverancier gerechtigd de verstrekte welkomstpremie weer terug te vorderen met een maximum van € 50 per contract (gas of elektriciteit).